Litt mer åpenhet i fylkeskommunalt eierskap

Venstre fikk delvis gjennomslag for forslag om mer åpenhet i fylkeskommunale selskaper i fylkestinget. Fylkestinget enig i at meroffentlighet skal være et prinsipp for fylkeskommunen som eier. Flertallet avviste imidlertid å stille tilsvarende krav til selskapene fylkeskommunen eier.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Helge Solum Larsen, Stavanger, Rogaland

Foto: Tone Staven

Fylkestinget behandlet eiermeldingen for fylkeskommunen på sitt møte den 7. desember, inkludert prinsipper for godt eierskap. Les hele saksforelegget her >>

Fylkekommunenes representanter skal fremme åpenhet
Under debatten om eiermeldingen viste Venstres gruppeleder Helge Solum Larsen til at åpenhet om offentlig eierskap og offentlige selskaper er viktig for demokratiet. Han viste også til ny offentlighetslov og de kravene denne stiller til offentlighet om offentlig eierskap. -Fylkeskommunen som eier bør unngå å spre en følelse av en lukkethetskultur. Mest mulig åpenhet vil dempe alle mistanker om at man har noe å skjule, sa han.

I prinsippene for godt eierskap i eiermeldingen foreslo Venstre å presisere under krav til fylkeskommunen som eier at meroffentlighet knyttet til eierskapet skal være et prinsipp. Dette forslaget ble enstemmig vedtatt.
Venstre foreslo videre å ta inn et eget punkt om at fylkeskommunens representanter i selskapene skal fremme åpenhet om selskapenes virksomhet. Dette forslaget ble vedtatt, mot APs stemmer.

Men flertallet mener ikke selskapene trenger å være åpne
Under punktet om krav til selskapene foreslo Venstre å ta inn flere punkter om åpenhet. Høyre og AP, og fylkesvaraordfører Terje Halleland (Frp) stemte mot å ta inn i prinsippene at det skal være åpenhet knyttet til selskapenes virksomhet. Høyre, Ap og Borgli (Frp) stemte mot at prinsippet om meroffentlighet knyttet til selskapenes virksomhet. Disse forslagene ble dermed nedstemt.

Venstre foreslo også at selskapenes eierorgan og styremøter skal være åpne, ut fra samme regler for møteoffentlighet som gjelder for fylkeskommunens ordinære virksomhet. H, AP, FrP og KrF stemte mot dette forslaget, slik at det ikke ble vedtatt.

-Dermed har fylkestinget vedtatt at åpenhet skal være et prinsipp, men selskapene trenger ikke følge det opp. Det er litt vanskelig å følge logikken her, sier Solum Larsen.

Les også om saken i Aftenbladet her >>

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**