Fritidsbolig eller helårsbolig?

I sakens korte resymé skriver rådmannen at det blir søkt om konsesjon på en helårsbolig på Fjellstadveien 20 på Langsand til fritidsformål. I saksvedlegg fra Fylkesmannen i Aust-Agder fremgår det imidlertid at den aktuelle eiendommen regnes som en fritidsbolig etter plan- og bygningsloven.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

 Jeg kan ikke se annet enn at søknad om konsesjon må imøtekommes sier Stian Lund (V)

Jeg kan ikke se annet enn at søknad om konsesjon må imøtekommes sier Stian Lund (V)
Foto: Runar Nes

Fylkesmannen i Aust-Agder viser videre til at den aktuelle eiendommen ble brukt som fritidsbolig før bygningsloven trådte i kraft i 1965. “Det er derfor ikke nødvendig å søke om bruksendring” skriver Fylkesmannen videre og viser til at kommunen uansett ikke kan nekte bruk av eiendommen som fritidsbolig etter plan- og bygningslovens regler.

Dette står i kontrast til rådmannens saksforarbeide hvor det står: “Søker hevder at eiendommen har status som fritidseiendom. Dette er positivt feil. Eiendommen er en helårsbolig som benyttes som fritidseiendom p.g.a. arv. ved salg vil det være en enebolig med boplikt.”

I en annen sak ble en fritidseiendom ved Sandnesfjorden omregulert til helårsbolig, for så i 2010 å bli regulert tilbake som fritidsbolig like før den ble solgt ut av familien. I den saken innstilte rådmannen på at det ikke skulle gis dispensasjon fra §§ 1-8 og 11-6, jmf. § 19-2, i plan- og bygningsloven, for bruksendring fra bolig til hytte på gnr. 9 bnr. 15 slik det var søkt om.

I hovedutvalgets møte 18.2.2010 fremmet imidlertid utvalgets leder forslag om at søknaden skulle innvilges, noe hovedutvalgets medlemmer enstemmig gikk inn for. I juni 2010 fremmet rådmannen følgende innstilling da det ble søkt om konsesjon: Rådmannen innstiller overfor HU for plan, Miljø og tekniske tjenester at NN gis konsesjon for gnr 9 bnr 15 i Risør til fritidseiendom som omsøkt. Det vises også til at vetaket er i tråd med konsesjonslovens §2 og 10, jf Landbruks- og matdepartementets forskrift av 8.12.2003 § 1, og slik ble det den gang.

Torsdag 15. desember 201 skal Risør bystyre behandle saken og da bør de etter Venstres mening si JA til konsesjon.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**