– Klima, kunnskap og nyskapning er viktigst for Rogaland

Venstres gruppeleder, Helge Solum Larsen, la fram Venstres forslag til budsjett for fylkeskommunen i fylkestinget den 6. desember.-Venstres ambisjon er å ta klimautfordringen på alvor og sikre at vi har resurser til å videreutvikle den gode skolen. Vi må tenke nytt om hvordan fylkeskommunen drives for å få dette til, sa Solum Larsen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Se Rogaland Venstres alternative budsjett

Les hele innlegget til Helge Solum Larsen (V):

Fylkesordfører.
Klima, kunnskap og nyskapning er tittelen på Venstres alternative budsjettforslag i økonomiplan 2012 — 2015 og årsbudsjettet for 2012. Jeg tar med dette opp forslaget, slik referert i protokollen fra fylkesutvalget.

Helge Solum Larsen

Foto: Anne Jorid Gullbrekken

Tittelen på Venstres budsjettforslag omtaler det som er viktigst for Venstre i fylkespolitikken. Dette er, slik vi ser det, også hovedområdene for den uenigheten som nå eksisterer mellom partiene. Det er spørsmål om utviklingsretning for fylkeskommunen innenfor vesentlig områder.

Venstre ble invitert til sonderinger med flertallspartiene om mulighet for å komme fram til felles budsjettforslag. Det var en positiv tone, men Venstre måtte ta konsekvensene av det sonderingene viste, og som nå kommer fram i de budsjettforslagene som ligger på bordet.

Uenigheten handler om hvor høy gjeld fylkeskommunen tåler. Uenigheten handler om på hvilken måte vi kan tenke nytt rundt store fylkeskommunale investeringer. Denne debatten må vi ta for den handler om hvilket tjenestetilbud vi i neste omgang kan gi.

Dette handler om grepene vi bør ta hvis vi skal sikre ungdom i Rogaland best mulig skole også i framtiden. Det handler om hvor mye og hvor raskt vi skal satse på å få på plass et velfungerende kollektivtilbud. Det handler om hvor god ruteproduksjonen blir, og til hvilken pris.
Uenigheten handler om og hvordan vi skal løse vår del av klimautfordringen.

Klima
Naturmiljøet er vårt livsgrunnlag. Det er et grunnleggende liberalt verdisyn å ivareta et økologisk likt utgangspunkt for alle generasjoner. Å ta vare på naturen; jord, luft, vann og det biologiske mangfoldet, er avgjørende for vår eksistens. Det er overveiende sannsynlig at dramatiske klimaendringer vil inntreffe dersom vi ikke handler raskt. Klimatiltak er en viktig forsikring mot farlige klimaendringer i fremtiden.

Nå samles statslederne i Durban. Norge må være en pådriver i det internasjonale klimaarbeidet og i arbeidet med å få på plass en bred og forpliktende klimaavtale etter Kyotoprotokollen. Norge må være aktive i å finne forhandlingsløsninger og spille inn konstruktive forslag i samtalene om en ny avtale. Skal vi ha troverdighet i dette arbeidet og motivere andre til å gå i samme retning, må vi vise vilje og evne til å omstille samfunnet vårt i klimavennlig retning på hjemmebane.

Mens vi venter på at Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet i regjering skal få seg en klimapolitikk og begynne å foreta seg noe som monner for å redusere klimagassutslippene må alle kommuner og fylker ta grep.
Det er særlig gjennom satsing på grønne bygg, energieffektivisering og — økonomisering, samt gjennom en kraftig omlegging av transporten til klimavennlige kollektive reisemidler og gjennom konvertering til klimavennlig drivstoff, Rogaland fylkeskommune kan bidra.

Det er denne retningen Venstre viser i sitt alternative budsjettforslag.

Vi fremmer forslag som kan løse transportutfordringene på kort og lang sikt. Dette er den enkeltsektoren som representerer de største utslippene av klimagasser vi rår over.

Transportsystemene våre er avgjørende for at folk og næringsliv skal effektivt komme seg fram. Vi nærmer oss et kritisk punkt på Nord-Jæren. Dersom trafikkavviklingen her stopper opp vil det ha konsekvenser for hele fylket. Det er ikke tvil om at Nord-Jæren må etablere et nytt transportsystem. Venstre mener det beste systemet ut fra alle kjente parametere er en skinnegående bybane.

Dette handler om hvor vi bygger og hvordan vi reiser: (sitat:)
"KVU for transportsystemet på Jæren er svar på behovet for en samlet strategi for å møte økningen i transportvolum som følge av befolknings- og arbeidsplassveksten på Jæren. KVU for transportsystemet på Jæren skal legge grunnlag for en tiltakspakke som samlet svarer på de areal- og transportutfordringer som Jæren står overfor, og som er en omforent og integrert del av annen regional og lokal planlegging på Jæren.
Transportsystemet på Jæren må sees under ett for å kunne videreføre areal- og transportpolitikken i området samlet gjennom en "Jærenpakke 2"." Sitatet er hentet fra KVUen som så mange har glemt bakgrunnen for.

Venstre tar opp forslag for å bedre kollektivtransportens framkommelighet og samordne transportplanleggingen med arealplanleggingen.
Vi mener rushtidstiltak er nødvendig og vi fremmer også forslag om kollektivprioriterende tiltak på Nord-Jæren samt nødvendige utbedringer på Haugalandet.
Det veiprosjektet Venstre forserer i dette opplegget er Transportkorridor Vest. Det prosjektet er helt nødvendig for å løse næringslivets behov og leder trafikk utenfor de tungt belastede sentrumsområdene.

Ansvarlig økonomi, nytenkning og modernisering av offentlig sektor
Det er urolige skyer over Europa. Det er grunn til å være varsom. Som i alle gode husholdninger skal vi vite at vi har nok til det vi mener er viktig og nødvendig, også noen år fram i tid.
Venstre er bekymret for en gjeldsgrad som er varslet i planperioden. Vi frykter for konsekvensene, men vi sier også at denne utfordringen bør tas som en mulighet til å tenke nytt om hvordan vi bygger gode tjenestetilbud og hvordan vi driver dem.
Venstre tar av denne grunn til ordet for at alle nye større investeringer vurderes gjennomført som offentlig-privat samarbeid (OPS). Vi bør nå utarbeide en egen sak som forbereder at eier- og forvalteroppgaver til Rogaland fylkeskommunes skolebygg organiseres som eget fylkeskommunalt foretak. Dette ble gjort under det borgelige byrådet i Oslo for ti år siden, der Venstre hadde skolebyråden, og det har vist seg som et godt grep.

Venstre har stemt mot planene for ny skole på Bryne. Skoleprosjektet representerer betydelig usikkerhet. Det viste saken som kom til behandling i sist fylkesutvalg. Saksforelegget ga ikke noe endelig svar hva slags skolebygg som ville komme eller hva den endelige prislappen blir. Venstre ba om at et så betydelig prosjekt burde kvalitetssikres. Alle prosjekter på over 500 millioner burde kvalitetssikres, slik det er i staten. Det burde også være selvsagt å la private bidra.

Flertallet valgte overraskende positivt å utsette skoleprosjektet. I lys av hva som ble sagt i valgkampen er vi glad for at flertallet har skapt denne nye usikkerheten i forhold til sin viktigste sak, og håper det er starten på flere kritiske vurderinger. Jeg er litt forundret over at ikke Høyre og Frp i større grad griper denne muligheten som finnes for å drive offentlig sektor på en annen, mer moderne og effektiv måte. Jeg forstår ikke hvorfor privates tilbud om å hjelp til å løse offentlig oppgaver avvises.

Avslutning
Venstre legger stor vekt på ansvarlig økonomisk politikk og reduserer i vårt opplegg gjeldsgraden til fylkeskommunen. Vi sikrer dermed en mye større handlefrihet i årene som kommer.

Venstres ambisjon er, å klart og tydelig å ta klimautfordringen på alvor, vi vil sikre at vi har resurser til å videreutvikle den gode skolen. Vi mener forutsetningen for å få dette til er å være nytenkende i forhold til hvordan fylkeskommunen drives.

Se Rogaland Venstres alternative budsjett for 2012

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**