Elvestuen om Venstres arbeids – og sosialpolitikk i Stortinget

I dag ble arbeids – og sosialbudsjettet behandlet i Stortinget. – Venstre er opptatt av tre viktige problemstillinger på dette område; få flere i arbeid og få flere til å stå lenger i arbeid, en målrettet kamp mot fattigdom, spesielt når det gjelder barn som lever i fattigdom og omprioritere innenfor hele velferdsområdet slik at gode velferdsordninger sikres også for framtiden, sa Ola Elvestuen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Tre hovedområder
Ola Elvestuen, som denne uken møter for Trine Skei Grande, pekte på tre hovedproblemstillinger innenfor arbeids – og sosialfeltet under dagens behandling.
– Skal vi klare å gjøre noe reelt med disse politikkområdene, må vi prioritere. Eller vi kan gjøre som regjeringen, å videreføre alt omtrent som før og håpe at utviklingen vil gå i rett retning nærmest av seg selv. Det er en farlig strategi, og det er lite eller ingenting som tyder på at det er bærekraftig eller virkningsfullt, sa Elvestuen.

Flere arbeidsplasser
Venstres hovedprioritet i vårt alternative statsbudsjett er flere arbeidsplasser for å få flere i arbeid. Vi trenger et mer fleksibelt arbeidsliv.
– Venstre omprioriterer nær 9 mrd. kr i en storstilt satsing på å møte morgendagens utfordringer med å satse på nyskaping og deltakelse. Både når det gjelder de kortsiktige utfordringene knyttet til økonomisk uro i landene rundt oss, og når det gjelder de langsiktige utfordringene knyttet til en aldrende befolkning, er dette en riktig og nødvendig strategi, sa Elvestuen.

Venstre bruker skattesystemet aktivt for å premiere arbeid og det å utvikle, drive og eie norske bedrifter og norsk næringsliv.
– Venstre foreslår en rekke målrettede tiltak for å gjøre det lettere å starte og drive bedrifter, for å få flere av dem som står utenfor inn i det ordinære arbeidslivet og for å få folk til å jobbe lenger i tråd med intensjonene i pensjonsreformen. Dette er etter Venstres syn en helt avgjørende satsing for framtiden, påpekte Elvestuen.

Ola Elvestuen

Foto: Caroline Roka

Vår offentlige velferd er helt avhengig av verdiskapingen i det private næringsliv og at initiativrike personer satser, tar risiko og omsetter ideer til handlinger.
– For Venstre handler det om å sette dem som våger, dem som satser og tar en risiko, først, og hensynet til systemet, regelrytteri og også fagbevegelsen i andre rekke. Derfor er Venstre spesielt opptatt av vilkårene for de selvstendig næringsdrivende, hvor en hovedsatsing er å bedre de sosiale ordningene, sa Elvestuen.

Bekjempe fattigdom
En god næringspolitikk er den ene pilaren for å sikre framtidig velferd, den andre er å få flere av dem som i dag faller utenfor arbeidsmarkedet, i arbeid.
– Vi er helt avhengig av at flere velger å stå i arbeid lenger, og at vi lykkes med å inkludere langt flere i arbeidslivet. I dag er nesten 600 000 personer, eller 20 pst. av alle i arbeidsfør alder, på en eller annen trygdeytelse i stedet for å være i arbeid, sa Elvestuen.

Han fortsatte: – Det budsjettet som får flertall, medfører neppe at det blir noen færre fattige barn i Norge. Under denne regjeringen har det blitt 6 500 flere barn som lever i fattigdom — dette med en regjering som med stor patos skulle avskaffe fattigdommen. Det er i beste fall noen få forsøk på å lappe på situasjonen, mens de tiltak som virker — og som Venstre foreslår i sitt alternative budsjett — er totalt fraværende.

– Det betyr f.eks. 1 600 kr mer i måneden for en enslig sosialhjelpsmottaker med ett barn. Det skal ikke rare fantasien til for å forstå hva det vil medføre når det gjelder endret hverdag for dem det gjelder. Det er virkelig å sette folk først.

– Jeg registrer at SVs Karin Andersen sendte ut en pressemelding sist uke hvor hun var helt enig i denne politikken. Likevel stemmer altså SV mot Venstres forslag om en opptrappingsplan av sosialhjelpssatsene. Det er ikke overraskende at SV sier én ting og gjør en annen, men det hjelper ikke dem som lever i fattigdom, og som trodde på SVs løfter før valget, avsluttet han.

Les hele debatten her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**