Kvalitet i klasserommet

Følgende innlegg sto på trykk i Harstad tidende 26.12.11 i anledning skolestrukturdebatten i Harstad. Framtida begynner i klasserommet. For oss i Venstre er nettopp skole, utdanning og kunnskap derfor noe av det viktigste. Vi søker alternativet som i størst mulig grad bevarer kvalitet, alternativet som i størst mulig grad gir den enkelte elev et best mulig kunnskapsnivå, gode grunnleggende ferdigheter og tro på egne evner – der eleven bor. Vi i Venstre er levende opptatt av læreren som den viktigste faktor for kvalitet i skolen, det innebærer også at lærertetthet, kvalitet på undervisning og spesialpedagogikk prioriteres framfor skolebygninger – i vårt hjerte.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Framtida begynner i klasserommet. For oss i Venstre er nettopp skole, utdanning og kunnskap derfor noe av det viktigste. Det er noe sårt å være Harstad-politiker anno 2011; hvor økonomien strammer til med behov for nedskjæringer på 100 millioner kroner. Det gjør det nødvendig å også innen skolesektoren gjøre innsparinger, og vi er innstilt på at det skal utgjøre omtrent 10 millioner kroner. Vi søker alternativet som i størst mulig grad bevarer kvalitet, alternativet som i størst mulig grad gir den enkelte elev et best mulig kunnskapsnivå, gode grunnleggende ferdigheter og tro på egne evner – der eleven bor. Vi i Venstre er levende opptatt av læreren som den viktigste faktor for kvalitet i skolen, det innebærer også at lærertetthet, kvalitet på undervisning og spesialpedagogikk prioriteres framfor skolebygninger – i vårt hjerte.

Jeg har med interesse lest høringsuttalelsene fra elevråd, SU, FAU og andre, og er imponert over både engasjementet, og også arbeidet lagt ned i uttalelsene med rike henvisninger til forskning som understøtter argumentasjonen. Blant annet merker jeg meg manges ønske om å ivareta barns behov for nærhet og trygghet. Harstad Venstre er av den oppfatning av at dette momentet er viktigere jo yngre elevene er. På samme tid er vi opptatt av å beholde det spredte bosettingsmønster i kommunen vår, og tror at nærhet til skole er viktig når barnefamilier slår seg ned — ikke minst også med planlagt ny boligbygging i sikte. Med dette som bakgrunn har vi i Harstad Venstre som utgangspunkt at vi ønsker å bevare barneskolene i begge ytterkantene; Gausvik oppvekstsenter og Ervik skole.

“Alle steiner må snus” er et ordtak som hyppig har vært i bruk de siste årene i Harstad. Skal penger spares må steinene plukkes opp, veies, vurderes før de legges ned igjen. Dette gjelder også i skolesektoren. Det går et skille mellom lovpålagte og ikke-lovpålagte oppgaver. Det førstnevnte defineres av lovverk og forskrifter, det sistnevnte er det ekstra vi selv velger ut, i Harstad eksempelvis PALS, VLS, BU og Stangnes 8-13 og en rekke andre tiltak. PALS alene har tidligere blitt skissert til å ha en årlig kostnad på 2-5 millioner kroner. Harstad Venstre har kontaktet rådmannen med ønske om at man til neste kommunestyremøte får en oversikt over hvilke ikke-lovpålagte oppgaver vi i dag har i Harstad-skolen, og hvilke innsparingsmuligheter som her ligger; slik at dette kan veies opp mot viktigheten av å bevare en trygg og nær skole for de yngste elevene.
I forrige kommunestyremøte hadde undertegnede et innlegg hvor jeg blant annet ba om at vi ble kjent med hvor mye innsparinger skolenedleggelsen i forrige runde, Aun, Kasfjord, Stangnes og Fauskevåg faktisk gav. Det er interessant å se erfaringstall, og veie dem opp mot de forventede innsparingene i denne runden. Disse tallene foreligger ikke i rådmannens framlegg til Utvalg for oppvekst og kultur, vi har kun fått skissert beregningene man gjorde før nedleggelsene. Harstad Venstre har derfor på ny bedt om også denne informasjonen.

Endringer i Harstads skolestruktur er ikke beslutninger som kan tas med lett hjerte, men lærere, elever, foreldre og andre berørte fortjener at vi politikere nå tar de endelige beslutningene i vintermørket, slik at man fra høsten 2012 kan beholde fokus der det helst hører hjemme: Videre utvikling av kvalitet i Harstad-skolen.

Maria Serafia Fjellstad – Medlem av kommunestyret for Venstre/ nestleder Harstad Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**