Om å rydde etter andre

Det er helt nødvendig å innføre gode rutiner for styringen av Halden, og det samspillet mellom administrativt og politisk nivå dette krever,i den vanskelige økonomiske situasjonen som preger Halden kommune, skriver Venstres Geir Helge Sandsmark i dette innlegget.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Gjennom reportasjer på lørdag, oppfulgt av av leder på mandag rettes det kritisk søkelys på posisjonens vedtak om strammere oppfølging fra rådmannen av politiske vedtak. Kritisk søkelys er vanligvis bra fordi det er skjerpende. Det kunne det også vært i dette tilfellet dersom HAs redaktør hadde gjort noen enkle forundersøkelser, som å lese de vedtakene han uttaler seg om, rådmannens saksframlegg, kommunelovens §23, samt protokollen fra formannskapsmøtet 3. november.

Av protokoller og sakspapirer går det tydelig fram at det tallmaterialet for iverksatte og planlagte tiltak, som formannskapet ber om, fortsatt ikke foreligger. Det er dette som er vår klare melding i vedtaket, og ingenting annet. Når rådmannen utrykker skuffelse over ikke å ha blitt varslet på

Geir Helge Sandsmark

Foto: Gro Tove Sandsmark

forhånd, kan vi bare ta dette til etterretning og nikke forstående. At rådmannen videre reiser tvil om sin del av oppfølgingsansvaret for økonomien, kan man derimot stille seg noe mer undrende til. Foruten å ha sterk aktuell betydning nå når et stort underskudd er varslet, er posisjonens vedtak også en start på nødvendig innføring av gode rutiner for styringen av Halden og det samspillet mellom administrativt og politisk nivå dette krever.

Nå kan det sies til rådmannens forsvar at kommunelovens bestemmelser om ansvarsdeling mellom administrativt og politisk nivå har blitt tøyd av den politiske makta i det aller meste av den perioden nåværende rådmann har hatt stillingen. Først etablerte man ØKON, som kontrollutvalget påpekte at opererte med videre fullmakter enn kommuneloven tillater. Senere fikk vi HBFØ med en delegeringsfullmakt som fylkesmannen krevde omgjort. Resultatet har vært manglende økonomisk kontroll og, slik vi ser tydelige tegn på nå, betydelig usikkerhet om ansvarsdelingen mellom politisk og administrativt nivå i kommunen.

Redaktøren etterlyser informasjon om posisjonens pågående budsjettarbeid. Årsaken til stillheten, er ganske enkelt at vi helt til det siste har vært usikre på hvor mye av de foreslåtte kuttene det er mulig å reversere innenfor en budsjettramme som samtidig er ansvarlig. Derfor er jeg stolt over å kunne røpe at ved felles anstrengelser fra alle fem partier har vi klart å skjerme de fleste tjenestene for de som trenger det aller mest. Det ferdige budsjettet blir offentlig tilgjengelig til formannskapsmøtet 1. desember

Med hilsen
Geir Helge Sandsmark
Gruppeleder (V) i kommunestyret

Innlegget ble trykket i Halden Arbeiderblad 30. november

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**