Krever ekstern gransking

Styret i Troms Venstre ønsker en ekstern gransking av inntektsavviket i Kraft og Kultur i Sverige AB. Det er fremmet interpellasjon til desembertinget.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Interpellasjon
ved fylkestingsamlinga desember 2011
Om gransking rundt saken om inntektsavvik i Troms Krafts datterselskap Kraft & Kultur i Sverige AB.

Regnskapsfeilen eller inntektsmanipulasjonen som er avdekket i Troms Krafts datterselskap Kraft & Kultur i Sverige AB, kan ifølge Troms Krafts pressemelding beløpe seg til 1,5 milliarder kroner i inntektsavvik. Dette er i seg sjøl en alvorlig affære, som kan være kriminell, og som kan få store konsekvenser for økonomien i Troms Kraft og følgelig for forventet eierutbytte, noe som igjen går utover det offentlige tjenestetilbudet. Men hendelsen stiller i tillegg spørsmål ved eierskapspolitikken og hva Troms Kraft skal drive med.

Det er formildende at avviket ble avdekket av egne medarbeidere gjennom intern oppfølging og kontroll, men samtidig er det et år siden Troms Kraft orienterte om "faktureringsproblemer" og store utestående fordringer hos Kraft & Kultur. Det er igangsatt en intern granskning av saken, og styret i Kraft & Kultur har anmeldt forholdet til Ekobrottsmyndigheten (svenske Økokrim). Troms Kraft mener ifølge media at det derfor ikke er behov for noen ekstern granskning. Fylkesrådsleder var også tidlig ute i media og uttrykte full tillit til ledelsen i Troms Kraft.

Er Fylkesrådsleder, som representerer største eier, enig i at ekstern gransking er overflødig, eller vil Fylkesrådet iverksette en ekstern gransking, som også ser på hvordan Troms fylkeskommune og Tromsø kommune ivaretar sitt eierskap?

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**