Hvordan spare 6,3 millioner?

For noen uker siden la Rådmannen frem sitt forslag til budsjett for 2012 for formannskapet. Utgangspunktet var at kommunen må spare 6,3 millioner for å ikke gå i minus neste år. Hvordan skal vi få til det?

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Partiene utarbeidet egne forslag til budsjettet som ble tatt opp og stemt over i formannskapsmøtet den 24.november, som da er formannskapets forslag som legges frem for kommunestyret den 15.desember. I mellomtiden ligger alle forslag og tall ute slik at offentligheten skal få uttale seg.

Lommebok, penger

Venstre har sammen med H, Sp og FrP prioritert følgende anderledes enn Rådmannen:

• Vi innfører gratis halleie for trening og kamper i Klæbuhallen mot at idretten står for tilsynet etter kl 16 og helger.

• Vi ønsker at svømmehallen fortsatt skal være åpen hele året, ikke bare november-mars. Dette koster 180.000,-

• Øke bevilgning til asfaltering med ca 1,5 mill som skal gå til å oppgradere Ståggåveien som er i ferd med å smuldre bort. Dette er Klæbus eneste kommunale vei med unntak av veiene i boligfeltene. De andre store veiene er fylkesveier og dermed fylkeskommunens ansvar å vedlikeholde.

• Kutt på 1,6 millioner i Rådmannens stab for å redusere kuttene i skolene og barnehagene.

• Kutte 500.000 i barnehagene i stedet for 1 million som Rådmannen foreslo.

• Kutte 520.000 i skolene i stedet for 1,62 millioner som Rådmannen foreslo.

• I perioden 10. -14. mai, hvert år skal elever ved skolene og kommunestyret ha en felles ryddeaksjon i bygda, langs vei og gangvei. Skolene får ansvar for å dele elevene i 23 grupper, som får hver sin kommunestyrerepresentant som “arbeidsleder” en ettermiddag. Belønning; kr 1 pr. kg søppel som blir plukket tilføres skolene. Elevrådene bør ha sterk råderett over disse pengene.

• Ved at utleieprisene til forskjellige lokaler som Klæbu kommune leier ut er hevet er det satt av 120.000 til å heve standarden i disse lokalene.

– Når det gjelder kuttene i skole og barnehage er disse aller vanskeligst å godta, men slik økonomien er i kommunen er jeg glad vi har fått til å redusere kuttene mest mulig, sier Paal Christian Bjønnes

Paal Christian Bjønnes

Foto: Klæbu Venstre

Arbeiderpartiet og SV hadde egne prioriteringer i forhold til Rådmannens forslag. SVs Efia Marie Damba foreslo å innføre eiendomsskatt for å dekke opp for underskuddet og fjerne alle Rådmannens kutt. Arbeiderpartiet valgte også å fjerne alle kutt Rådmannen foreslo, og mente dette kunne tas av pengene som settes av til å bygge Sletten skole.
– At Arbeiderpartiet både vil bygge Sletten skole og bruke opp sparepengene våre på en gang henger ikke sammen, men det har en viss historie i Klæbu. Dette viser vel bare at de ikke ønsker å fortelle innbyggerne hvilke prioriteringer de gjør. «Ja takk, begge deler» gjør at regnestykket ikke går opp, mener Paal Christian Bjønnes i Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**