Framtidens bydel

I disse dager inviteres forskjellige utbyggere og bydeler til å være med på prosjektet “Framtidens bydel”. I mai 2012 er det planlagt at en fremtidens bydel skal velges – og så skal prosjektet settes i gang.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Venstre synes at det er fantastisk at Kristiansand er med på dette miljøprosjektet. Vi håper det blir et stort engasjement og at mange vil mene noe om Fremtidens bydel.

Framtidens byer
Framtidens byer er et samarbeid mellom staten og de 13 største byene i Norge om å redusere klimagassutslippene – og gjøre byene bedre å bo i. Programmet er i gang og varer til 2014.

Hovedmålet for Framtidens byer er å redusere de samlede klimautslipp fra veitransport, fra stasjonær energibruk, fra forbruk og avfall i byområdene. Samtidig er målet å utvikle strategier for å møte fremtidige klimaendringer.

Byer er nå hjem til halvparten av verdens befolkning. Byene er allerede den desidert største forbrukeren av energi og står for 80 % av alle utslipp av drivhusgasser i verden. I Norge bor opp mot 80 prosent av befolkningen i byer og tettsteder. Hvis byene klarer å redusere sine utslipp, vil det med andre ord utgjøre en stor forskjell. Dessuten er miljøvennlige byer gode byer å bo i.

De 13 byene i programmet er Oslo, Bærum, Drammen, Sarpsborg, Fredrikstad, Porsgrunn, Skien, Sandnes, Stavanger, Bergen, Trondheim, Tromsø, og altså Kristiansand.

Framtidens bydel
Som en del av engasjementet skal det også lages en fremtidens bydel i Kristiansand. Kristiansand vil skape en bydel der energibruk, materialvalg og transportløsninger blir miljøvennlige. Hensikten med å utvikle Framtidens bydel er å etablere/utvikle en bydel i Kristiansand som kan vri byutviklingen generelt i bærekraftig retning. Fremtidens bydel skal også bygges med tanke på tilretteleggelse for personer med ulike grader av funksjonshemning. Dette innebærer blant annet at blinde og svaksynte lett skal kunne finne fram til en bussholdeplass. Det vil også bli lagt vekt på såkalt ny velferdsteknologi, slik at bydelen skal være fremtidsrettet og spesielt god og trygg å bo i for alle aldersgrupper.

Kommunen har laget et forslag til bydeler og områder som kan være aktuell for å utvikle framtidens bydel. Man kan velge å bygge en helt ny bydel, for eksempel Hamrevann, Bjørndalen eller Lagmannsholmen —eller det kan være aktuelt å velge en eksisterende bydel og gjøre denne om til en miljøbydel, av forslag er nevnt området Idda/Grim og Marvikssletta.

Du kan lese mer om kommunens prosjekt her

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**