Heller mer til CRC Sørreisa

Venstrepolitikerne Roar Sollied, Vidkunn Haugli og Jasmin Agovic-Nordaas besøkte tirsdag ettermiddag forsvarsstasjonen CRC Sørreisa i fire timer. -Å legge alt av kontroll og varsling i Norge til Sørreisa vil kombinere utnyttelse av solid infrastruktur med økonomiske besparelser, mener Sollied.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Heller mer kontroll og varsling til Sørreisa
Av Roar Sollied, fylkesleder Troms Venstre

Når hovedpremissen og argumentet for flytting av CRC-Sørreisa er økonomi, bør de økonomiske beregningene bli langt mer presise og omfatte alle forhold som endringene medfører. De fagmilitære rådene bør da også vurdere alle muligheter, også det å flytte alt av varsling og kontroll i landet til Sørreisa.

Når man tar med planlagte avhendinger og videre leieutgifter for det meste ved CRC Sørreisa, samtidig som man får nye leieutgifter og utbyggingskostnader på Reitan, er det vanskelig å se at flytting er lønnsomt verken for Forsvaret eller samfunnet. Forsvarssjefens forslag har ikke tatt med utgifter til en kostbar nedbygging og omflytting av tungt utstyr i Sørreisa. Samtidig er nye store investeringer og installeringer allerede godt i gang. Det kan også være god grunn til å se nærmere på bemanningsbehovet ved en omstrukturering.

Det viktigste økonomiske grepet er foreløpig ikke vurdert, nemlig å samlokalisere alt av kontroll og varsling i landet til Sørreisa. Der er det rikelig med plass, og det vil ikke kreve vesentlige EBA-investeringer i motsetning til å flytte alt til Reitan. Da vil man samtidig ivareta og videreføre et av NATOs mest moderne stridsanlegg med gode sikrings- og vernesystemer. Viktigst av alt er man opprettholder en god operativ effekt for Forsvaret i en landsdel som de fleste partier, inkludert Venstre, har utpekt som hovedsatsingsområde.

Å legge ned og legge bak seg CRC Sørreisa med en infrastuktur til et par milliarder, vil ytterligere forsterke folks oppfatning av feilinvesteringer i Forsvaret. Det er sannelig ingen tjent med.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**