Vil redusere bruken av veisalt

Borghild Tenden er bekymret over den økte bruken av veisalt. – Veisalt er miljøskadelig, får store konsekvenser på biler og bygningsmasse, gir falsk trygghet, er i sum dyrere enn andre alternativer, gir flere alvorlige ulykker, og entreprenørene strør med de saltmengdene de vil, sier Borghild Tenden.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

 Venstres Borghild Tenden vil redusere bruken av veisalt.

Venstres Borghild Tenden vil redusere bruken av veisalt.
Foto: Ingvild Boe Hornburg

Tenden har tatt opp den økte bruken av salting i Stortinget flere ganger. I april konfronterte Tenden samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa i forbindelse med økende innholad av natrium og klor i drikkevannskilden Gjersjøen i Akershus.

– Når vi ser skadevirkningene av saltingen, kan ikke myndighetene bruke inngåtte kontrakter med entrepenørene som unnskylding. Det må bevilges penger til å gjøre de nødvendige endringene, sier Tenden. – Det synes som det er lite politisk handlekraft til å gjøre noe med dette problemet til tross for løfter fra samferdselsministeren.

Gjersjøen er drikkevannskilde for Oppegård og Ås kommuner, og forsyner i underkant av 40.000 innbyggere med drikkevann. Gjersjøen viser stadig stigende verdier av natrium og klor som følge av veisalting. Den økte veisaltbruken er et godt eksempel på kortsiktig tenkning hvor økonomi synes å settes over miljøhensyn. Dette kan vise seg å bli svært dyrt på lang sikt.

Skadevirkningene av salt i norsk natur gjør seg nå gjeldene flere steder. Samferdselsminister, Liv Signe Navarsete, sa til Stortinget i 2007, at vannforvaltningsplanene trolig vil få direkte konsekvenser for bruk av kjemikalier på norske veger.

Les mer:
Om Borghild Tenden
Spørsmål i Stortinget fra april 2011
Nationen: Venstre uroa over vegsaltinga

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**