Bakgrunn for en slik DIVE-analyse er et ønsket om å revitalisere Risørs historiske bysentrum.
Riksantikvaren peker i sitt brev at det er et stort ønske om å lage en kvalitativt god analyse som gir et best mulig grunnlag for å gjøre gode avveininger av hvilket handlingsrom som finnes i Mortensen-kvartalet. Analysen vil følge DIVE-metodikken og legge opp til medvirkning fra huseiere og ulike lag og foreninger i Risør. Det skal lages et sluttprodukt i form av en trykksak. Denne vil bli distribuert til ulike parter etter nærmere avklaring i prosessen.
Hovedmål:
Å undersøke begrensninger og muligheter i Mortensen-kvartalet når det gjelder å bevare kulturhistoriske kvaliteter og fremme bærekraftig utvikling.
Delmål:
å oppnå en god dialog med huseierne i kvartalet
å innhente mest mulig historisk faktakunnskap
å gjennomføre en faglig kvalitativt god analyse
å foreta faglig funderte avveininger av handlingsrommet i kvartalet
å formidle analysen til huseiere, innbyggere, politikere, fylkeskommunen og Riksantikvaren
å tydeliggjøre DIVE-metodikken som et verktøy som kan brukes andre steder
Riksantikvaren er opptatt av å få fram gode eksempler der det er gjennomført kulturhistoriske stedsanalyser etter DIVE-metoden. Selve metoden krever imidlertid kunnskap om analyseprosessen.
Opplæring er viktig
For å få et godt resultat forutsetter Riksantikvaren at DIVE- prosessens innhold og logikk følges, og vil kunne gi råd om prosess og innhold, og vi anbefaler at det gjennomføres et DIVE-kurs i forkant for kommunen og eventuelt flere deltakere i løpet av 1. kvartal 2012 skriver Riksantikvaren bl.a.