Finansdepartementet vil bryte klimaavtale

Finansdepartementet vil bryte Klimaforliket fra 2008. I stedet for kostbare utslippskutt i Norge ønsker departementet heller å bruke ressurser på kvotekjøp og regnskogstiltak i utlandet. — Uforståelig. Regjeringen er totalt uten vilje i klimapolitikken, mener Trine Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

 Den norske regjeringen er og blir en miljøbrems, understreker Skei Grande.

Den norske regjeringen er og blir en miljøbrems, understreker Skei Grande.
Foto: Tormod Rossavik

Det er VG som i dag skriver at Finansdepartementet i et høringssvar til Miljøverndepartementet skriver at to tredjedeler av utslippskuttene likevel ikke bør tas i Norge, slik Klimaforliket krever. Det pekes på flere grunner til å bryte avtalen:

Les VG: Vil bryte klimaavtale

– Hvordan skal vi klare å overbevise kinesere og indere om å ta klimakutt når vi ikke selv er villig til å gjøre det samme. Dette er både et gammeldags og umoralsk forslag, sier Skei Grande til VG.

Negative miljøsignaler
Venstre mener signalene fra Finansdepartementet føyer seg i en rekke negative miljøsignaler.

Les: Regjeringen gjør Norge til en klimasinke

– Vi har en energiminister som akkurat nå lovpriser Statoils oljesand-prosjekt. En miljøvernminister som stadig utsetter klimameldingen. Den norske regjeringen er og blir en miljøbrems, understreker Skei Grande.

 Ifølge VG vil Finansdepartementet bryte Klimaforliket fra 2008.

Ifølge VG vil Finansdepartementet bryte Klimaforliket fra 2008.
Foto: Luth

Norges klimautslipp og klimaforliket
Klimaforliket fastsatt av Stortinget i 2008: Norge skal kutte sine klimagassutslipp med 30 prosent innen 2020 sammenlignet med 1990-nivå. Ca 2/3 av kuttene skal tas nasjonalt. Les: Klimaforlik i Stortinget.
Ifølge regjeringens egne planer vil Norges utslipp fortsette å øke. Ifølge statsbudsjettet for 2011 vil klimagassutslippene i Norge være på 57,5 millioner tonn i 2020.
Klimaforlikets mål er at utslippene skal være på 47 millioner tonn CO2 i 2020.
Rapporten Klimakur kom i 2010. Den lister opp en rekke tiltak som kan redusere de nasjonale utslippene.
Klimameldingen var ventet i 2010. Lovet av regjeringen våren 2011. Deretter lovet i løpet av høsten 2011. Senest i mai 2011 spurte Venstre statsminister Stoltenberg to ganger i Stortinget hvorvidt regjeringen ville legge frem klimameldingen for Stortinget til høsten. Begge gangene bekreftet Stoltenberg at meldingen kom til høsten.
Klimameldingen er nå utsatt til 2012.

Tilbake til forsiden.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**