Det er VG som opplyser at Finansdepartementet i et høringssvar til Miljøverndepartementet skriver at to tredjedeler av utslippskuttene likevel ikke bør tas i Norge, slik Klimaforliket krever. Det pekes på flere grunner til å bryte avtalen:
Les VG: Vil bryte klimaavtale
– Hvordan skal vi klare å overbevise kinesere og indere om å ta klimakutt når vi ikke selv er villig til å gjøre det samme. Dette er både et gammeldags og umoralsk forslag, sier Skei Grande til VG.
Samtidig indikerer et brev fra miljøvernministeren til Venstre-leder Trine Skei Grande nye utsettelser av den ventede klimameldingen fra regjeringen. Den er allerede utsatt tre ganger. I brevet utelukker ikke Solheim at det kan ta et helt år før meldingen endelig kommer.
Les VG: Klimameldingen kan bli utsatt på nytt
Negative miljøsignaler
Venstre mener signalene fra Finansdepartementet føyer seg i en rekke negative miljøsignaler.
– Vi har en energiminister som akkurat nå lovpriser Statoils oljesand-prosjekt. En miljøvernminister som stadig utsetter klimameldingen. Den norske regjeringen er og blir en miljøbrems, understreker Skei Grande.
– Det formelle ansvaret for klimapolitikk er lagt til Finansdepartementet. At departementet viser en såpass mangelfull forståelse for klimapolitikk og hva som skal være Norges bidrag for å få på plass en ny klimaavtale er skuffende, men ikke overraskende, sier Skei Grande.
Les: TV2 politisk.no: Regjeringen vil bryte klimaforliket
Fakta: Norges klimautslipp og klimaforliket
Klimaforliket fastsatt av Stortinget i 2008: Norge skal kutte sine klimagassutslipp med 30 prosent innen 2020 sammenlignet med 1990-nivå. Ca 2/3 av kuttene skal tas nasjonalt. Les: Klimaforlik i Stortinget.
Ifølge regjeringens egne planer vil Norges utslipp fortsette å øke. Ifølge statsbudsjettet for 2011 vil klimagassutslippene i Norge være på 57,5 millioner tonn i 2020.
Klimaforlikets mål er at utslippene skal være på 47 millioner tonn CO2 i 2020.
Rapporten Klimakur kom i 2010. Den lister opp en rekke tiltak som kan redusere de nasjonale utslippene.
Klimameldingen var ventet i 2010. Lovet av regjeringen våren 2011. Deretter lovet i løpet av høsten 2011. Senest i mai 2011 spurte Venstre statsminister Stoltenberg to ganger i Stortinget hvorvidt regjeringen ville legge frem klimameldingen for Stortinget til høsten. Begge gangene bekreftet Stoltenberg at meldingen kom til høsten.
Klimameldingen er nå utsatt til januar eller februar 2012. Men det hefter usikkerhet også rundt dette tidspunktet.