Venstres utrolige utvikling fortsetter

I 2007 hadde Råde Venstre ni personer på valglisten, fikk 2,2% av stemmene og forble urepresentert i kommunestyret i Råde. I år hadde partiet 29 personer på listen (Råde-valgets lengste liste), fikk 10,1% av stemmene, tre representanter i kommunestyret og sitter i posisjon sammen med H og FrP. I tillegg har lokallaget nær femdoblet medlemsmassen – hva har egentlig skjedd i løpet av disse to årene?

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

 C.H.Lilleng prøver å forklare Råde Venstres enorme fremgang de siste to årene.

C.H.Lilleng prøver å forklare Råde Venstres enorme fremgang de siste to årene.
Foto: Sissel K Haugen

– Først og fremst tror jeg det går i at vi har vært flinke til å få frem det Venstre står for både lokalt og nasjonalt. Vi har brukt både tradisjonelle media og sosiale media godt, noe som gjør at folk nå vet at Venstre er et sosialliberalt parti som setter folk først, forteller lokallagsleder Christian Holstad Lilleng.

Stort potensiale
– Venstre har et enormt potensiale i og med nasjonale undersøkelser viser at over 40% av Norges befolkning betrakter seg selv som liberale. Problemet er først og fremst at folk ikke har visst at Venstre står for de verdiene vi gjør, og derfor har Venstre vært et lite parti både på landsbasis og i Norge.

Lilleng mener at Råde har muligheter til å komme seg over 10% på landsbasis og over 20% i Råde ved de neste valgene. – Nå har Venstre på landsbasis steget over 2% på to år, og fortsetter Trine Skei Grande og de andre i toppledelsen den meget gode markeringen av Venstre-politikk, så bør Venstre være over 10% på landsbasis i 2017 eller 2019.

Over 20% i 2015?
På lokalplan håper Lilleng på over 20% i neste kommunevalg. – Det høres kanskje vilt ut å ha et slikt mål, men nå gikk vi fra 2,2 til 10,1 på to år, så da bør vi ha sjanse til å være i nærheten 20% i 2015. Vi merket når vi stod på stand at Rådesokningene var interessert i det vi stod for, men samtidig merket vi at vi kunne bli utsatt for «bortkastet stemme syndromet». Det vil si at velgerne er redd for at dersom de stemmer på et parti som har vært så langt nede som Råde Venstre har vært så kan stemmen deres være bortkastet fordi partiet ikke får noe å si allikevel. Nå kan man vel trygt si at en Venstre-stemme i Råde ikke var bortkastet i og med at vi allerede har gjort noe av det vi lovet, nemlig å få et styringsskifte, så jeg tror Rådesokningene begynner å se at Råde Venstre mener alvor. Det at vi nå har kommet oss opp over 10% gjør at denne «bortkastet stemme syndromet» er borte for godt og dermed vil de som ikke våget å stemme på oss vil gjøre det i 2015, fortsetter den alltid optimistiske 38-åringen.

 Sjefen sjøl, Trine Skei Grande, med fem av Råde Venstres representanter i styrer og utvalg i Råde.

Sjefen sjøl, Trine Skei Grande, med fem av Råde Venstres representanter i styrer og utvalg i Råde.
Foto: Kjartan Almenning

15% allerede?
– Det er veldig synd at det ikke det gjennomføres meningsmålinger i Råde oftere enn det gjøres, for etter tilbakemeldingene vi har fått etter valget er at det er mange som ikke stemte på oss nå som kommer til å gjøre det neste gang. Jeg tror faktisk vi er nærme 15% alt, smiler Lilleng

Ikke redd for å bli usynlige
Lilleng er ikke redd for at Venstre blir usynlig i samarbeidet med H og Frp selv om Venstre er det minste partiet i det borgerlige samarbeidet i Råde. – Nei, det er jeg så absolutt ikke redd for. Vi har allerede markert oss tydelig i utvalgene og Formannskapet. Media legger merke til oss og skriver om oss, og folk legger merke til oss. Så det er jeg virkelig ikke redd for. Jeg er stolt over at vi markerer oss gjennom å bruke den sosialliberale ryggmargsrefleksen vår i de lokale sakene. Dette sees allerede gjennom at vi har talt Fylkesmannen midt i mot i byggesaker, ment at et humant land må ta i mot mennesker på flukt og vernet om den lille mannen i kampen mot den store kommunen gjennom å nekte Rådmannen å sette opp eiendomsskatten.

Ønsker flere saker
En kommunestyre eller et utvalgmedlem fra Venstre skal være ombud for innbyggerne i Råde, og det har Rådesokningene oppdaget i følge Lilleng. – Ja, i og med at vi hele tiden har vært tydelige på at vi lytter til hva innbyggerne har å si, så får vi stadig vekk inn saker folk er opptatt av. Og slik skal det være. Velgerne våre er sjefene våre, og det de er opptatt av skal vi være opptatte av. Så det er bare å ta kontakt med Elisabeth, Kjell Andre, Elin eller meg, så skal vi fronte din saken din, avslutter en kampklar lokallagsleder.

Tilbake til forsiden.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**