Ottar Michelsen (SV) spør i Adressa om jeg angrer på salg av fjernvarmeanlegget i sin tid. Den gangen solgte vi et lite anlegg som var basert på mye tilleggsenergi fra olje og elektrisitet. Anlegget er i dag dobbelt så stort og bruker langt mindre el og olje i forhold til totalleveranse av energi. Dagens eier er rik på penger og kunnskap og har virkelig utviklet Trondheim til å være fjernvarmeby nummer 1 i Norge.
Slik har også Statkraft videreutviklet gamle Trondheim Energi med flere vannkraftverk i Nea/Nidelvvassdraget de siste årene. Sett fra et miljøhensyn så er jeg meget fornøyd med utviklingen i og rundt anleggene som Statkraft kjøpte. Ikke bare for en neve sølvpenger, men dagens verdi på kraftfondet er over 6 milliarder.
Avkastningen på disse milliardene har vært meget god enkelte år og langt høyere enn det man kunne regnet med som utbytte fra Trondheim Energi sine anlegg rundt årtusenskifte. Men avkastninger svinger om det er fra energiverk eller pengeplasseringer. Derfor må vi vende oss til å bruke avkastninger etter at pengene er tjent inn i stedet for høye forventninger og lovnader som igjen gir kaos når prognosene ikke slår til.
Søppel er blitt en ressurs og dermed går det an å bruke mindre penger på håndtering av søppel. Hvor får vi best betalt? Det avgjøres av energiselskapet som utnytter ressursen best. Slik jeg har forstått det så ville den svenske fjernvarmeeieren og Statkraft fjernvarme minimalisere kostnadene for Trondheim Renholdsverk like mye. Så prisen var den samme! Men så hadde man vektet andre miljøkriterier slik at svenskene kom best ut. Hvem har bestemt disse miljøkriteriene som fører til situasjoner hvor resultatene av anbudsrunden høres ut som de er helt "høl i hodet"?
Jeg forstår fortsatt ikke at 5 trailerlass pr. døgn fra Trondheim til Sundsvall ikke fører til skade utover den dieselavgift som kreves inn. I dag sitter man og synser over hvilke kriterier som skal vektlegges fra hver enkelt avfallsforvalter og ikke noe skikkelig og enhetlig miljøregnskap. Men det kan jo SV gjøre noe med: Miljøverndepartementet må på banen slik at kriteriene blir forståelig for folk flest.
Statkraft må videreutvikle sine anlegg til å være de beste i forhold til energiutnytting. Det er meget bra at Statkraft har god kompetanse på hvordan man gjør dette i Sverige og andre land. Da ser de fort at de må utvikle anlegget i Trondheim til å konkurrere også i fremtiden. Hadde de sittet i en monopolsituasjon så hadde man ikke fått de klare signalene på at de må skjerpe seg. Det er konkurranse som fører til at Trondheim også skal være den ledende miljøverneren de neste årene. Verden går fremover, det har Ottar Michelsen og SV glemt.
Jon Gunnes,
Kommunalråd for Venstre