Når de verdiene blir truet, svarte vår statsminister med «mer åpenhet» og «mer demokrati». Det var kloke ord. Det var ord som samlet en nasjon, det var ord som var viktige å høre for en nasjon. Men de ordene må også gis innhold, og det må innrømmes at de fleste av oss som stilte til valg i høst hadde forventet at valgdeltakelsen skulle øke mer enn den gjorde.
Et demokrati er alltid i utvikling, et demokrati er aldri ferdig, et demokrati er alltid på vei. Selve kjernen i demokratiet er debatten. Selve tankegangen rundt demokratiet fra sin urbegynnelse handler om at man bringer uenighet fra sverdslag på torget, fra slagmarken og inn i debattene der uenighet ikke skal bort, men der individualitet, der menneskets forskjellighet, der menneskets ulike meninger og ulike innfallsvinkler møtes i debatt. Derfor er ytringsfriheten selve grunnsteinen i et demokrati. Den må aldri begrenses, og debattene må tas på alvor. Det var også en av de tingene vi følte var truet da vi ble møtt av terroren.
Mens debatten er den drivende kraften for det som er med på å drive samfunnet framover, så er også kunnskap en del av det som er med på å bringe samfunnet framover. Derfor har Venstre tatt opp hvor viktig det er å ha et historiefag der vi faktisk skjønner de felles verdienes opphav, de felles verdienes historie, og der også de ulike historieforvregningene som totalitær og ekstrem tankegang bygger på kan avsløres av historisk kunnskap. For det er viktig å demme opp mot ekstremismen, men det må man gjøre med kunnskap og debatt.
Mangfoldet er en viktig del av det norske samfunnet som vi bor i. Kampen mot rasisme og diskriminering, og for de åpne debattene som får fram kunnskap på dette feltet, er viktig for at vi skal ha mer åpenhet og mer demokrati. Det er positivt når prosenten av folk som ser på de 3 pst. muslimer vi har i Norge som en trussel mot norsk kultur, sakte men sikkert går ned, men det må snakkes om. Vi skal ikke gå unna disse debattene. Vi skal snakke om hva vi egentlig er redde for, få det ut i lyset, og ikke gjøre dette til en debatt mellom elite og vanlige folk.
Mer demokrati betyr også at vi skal fornye demokratiet vårt, nasjonalt og lokalt. Derfor mener Venstre at det er viktig å utvide stemmeretten til 16-åringer. Det har vi hatt et forsøk på som har gitt oss mange gode argumenter for å presse på videre. Vi synes også det er viktig å åpne nominasjonene, gjøre partiene mer åpne og gjøre partiene sterkere. Å øke medlemstallene sine burde være et mye større mål for de politiske partiene enn å øke valgoppslutningen. Det er også viktig at velgerne får mye mer makt gjennom valgene enn det de har nå og gi muligheten til å stryke, muligheten til å kumulere og muligheten faktisk også til å påvirke hvilke representanter som kommer inn ved stortingsvalg.
Lokalt i Fredrikstad har Venstre foreslått å innføre åpne halvtimer for byens befolkning før alle komité- og bystyremøter, hvor vanlige folk kan framføre sine synspunkter om saker som skal behandles. Et annet tiltak for å øke oppmerksomheten rundt det lokale demokratiet er å sende bystyremøtene på nett-tv. Kommunens egne informasjonskanaler bør også brukes bedre til å informere om hva som skjer av politisk aktivitet i kommunen. Til slutt kan det vurderes å opprette et lokalt lobbyregister i Fredrikstad, slik at det sikres åpenhet om hvem som påvirker hvem når politiske beslutninger skal tas.
Mer åpenhet og mer demokrati var det riktige svaret. Men det er også et svar som forplikter til å være en drivkraft som skal være med på å bringe samfunnet mot målet om mer demokrati og mer åpenhet. Venstre er klare for å bidra til mer åpenhet og mer demokrati både nasjonalt og i Fredrikstad gjennom åpen debatt og konkrete tiltak. Er de andre partiene også klare?
Per E. Braseth-Ellingsen
Leder Fredrikstad Venstre