Venstre på vei mot FrP?

Unge Venstre vil at Venstre skal gå i regjeringsforhandlinger med FrP etter valget i 2013, og BT skriver på lederplass 18. oktober at også moderpartiet er i ferd med å åpne for samarbeid med FrP. Jeg tror både BT og Unge Venstre er i ferd med å trekke forhastede slutninger. Samtidig mener jeg at Venstre må være garantist for at borgerlig flertall gir borgerlig regjering.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Gunn-Vivian Eide profilbilde

Foto: NN

Rent prinsipielt kan jeg støtte Unge Venstres landsmøtevedtak ut fra følgende: "Det er en forutsetning at en regjering Venstre deltar i fører en langt mer miljøvennlig politikk enn den sittende regjeringen, ( )en ansvarlig økonomisk politikk (…) og betydelige innenlandske kutt i klimautslipp. En borgerlig regjering må også føre en human asylpolitikk i tråd med Norges internasjonale forpliktelser, samt en integreringspolitikk fri for populisme og fremmedfrykt." Dersom FrP er villig til å kaste bort så sentrale deler av sitt partiprogram, stiller jeg spørsmål ved hva som da blir igjen av dem? Uten fri flyt av oljepenger, mistenkeliggjøring av innvandrere og benekting av klimakrisen kunne jo FrP like godt fusjonert med Høyre. Men så lenge FrP er FrP slik vi kjenner det i dag, er jeg enig med Lars Sponheim; Venstre må tydeliggjøre at vi ikke kan sitte i regjering med FrP sin politikk – og dermed i praksis ikke sitte i regjering med FrP.

Det er på høy tid med regjeringsskifte i 2013, vi trenger en regjering som ikke bare administrerer, men som kan gjennomføre et løft for næringslivet, utdanning og forskning, et klimaløft og ikke minst et fattigdomsløft. Men hvordan unngå "borgerlig kaos"? Som sagt mener jeg Venstre bør være garantist for at borgerlig flertall gir borgerlig regjering, men styrkeforholdet mellom partiene vil avgjøre hvem som danner regjering. Jeg foretrekker Venstre, KrF og Høyre. En slik regjering har tidligere vist seg å være meget levedyktig. Om Høyre ved et borgerlig flertall likevel velger å danne en mindretallsregjering med FrP, bør ikke Venstre kaste den på tiltredelseserklæringen slik Sponheim i sin tid lovte. Men som opposisjon til en slik regjering, vil vi stå fritt til å kaste den på politisk grunnlag dersom det blir naturlig. En mindretallsregjering med H og FrP er neppe levedyktig på sikt- med mindre AP ser seg tjent med å la en slik regjering sitte for å sikre en minst mulig ambisiøs miljøpolitikk og en mest mulig restriktiv innvandringspolitikk. Det må i så fall AP ta ansvaret for – og avklare før valget om en stemme til AP er en stemme til FrP!

Unge Venstre har levert et modig bidrag til en viktig debatt som kommer til å pågå i Venstre frem mot landsmøtet våren 2013. Personlig mener jeg vi allerede i 2012 må legge premissene dersom flertallet vil åpne for et regjeringssamarbeid med FrP.

Det er for meg svært viktig å unngå en Høyre-FrP regjering – fordi FrP får frem det verste i Høyre. Tilsvarende får sentrumspartiene V og KrF frem det beste i Høyre. Helst bør Venstre og KrF til sammen blir større enn FrP i 2013. Venstre må derfor gjøre et valg som er så godt at det blir naturlig for Høyre å velge samarbeid med sentrum fremfor samarbeid med FrP!

Gunn-Vivian Eide, politisk nestleder i Hordaland Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**