Tanker om det politiske system

Tragedien 22. juli satte fokus på demokratiets verdi. Alle fremhevet at Norge var et foregangsland —et anderledesland — man har en styreform på bakgrunn av demokratiske prosesser. Er det nå egentlig slik? Hvem utøver realiteten makt på vegne av folket?

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Begrepet demokrati er avledet av ordene demos som betyr folk og kratos som betyr makt. Dette er en styrefom som baserer seg på at folket bestemmer hva slags politikk som skal føres. Ordet betyr folkestyre. I vestlige land ivaretas dette ved at folket stemmer inn sine representanter i kommunestyrer, fylkesting og storting. I partiene foregår nominasjonen der man gjennom flertallsavgjørelser velger de kandidatene som man mener ivaretar partiets grunnverdier og kampsaker. Etter dette er det velgerne som kan påvirke valget gjennom kumuleringer og ved valg av parti. Så langt kan man si at spillereglene fungerer etter hensikten.

I dette innlegget ønsker jeg å rette oppmerksomheten mot styringsformen i Nordland fylkeskommune. Hvordan fungerer dette i forhold til ønsket om at folket skal bestemme.

Noen fakta:
Fylkestinget består av 53 representanter. Av disse tilhører i dag 25 representanter fra sosialsistisk side (AP,SV og KRF) og 26 representanter på borgerlig side H;FRP;SP og Venstre). Med støtte fra 2 representanter fra Rødt er det dannet et fylkesråd. Rødt påberoper seg at de ikke er en del av fylkesrådet — men vil delta i gruppemøter og i arbeidet med budsjett — samtidig som de forbeholder seg retten til å legge fram eget budsjett.. Fordi RØDT ikke er med i fylkesrådet — blir de betraktet som opposisjon og bruker ikke av posisjonens budsjett til reiser m.v., men av opposisjonens. Rødt vil være garantisten for at rådet består. Dette vil skje så lenge rådet følger RØDTs politikk.

Rune Gerhardsen mente i si forelesning for fylkestinget at det på et slik grunnlag ikke burde vært dannet noe fylkesråd. I beste fall er dette et fylkesråd light.

Med to fastlåste blokker vil det ikke være mulig for fylkesrådet ¨å hente støtte fra partier på borgerlig side for å oppnå flertall for sine saker slik det tidligere har vært gjort. I et demokratiperspektiv — der styrende organ skal utgå fra folket – kan det jo også nevnes som et paradoks at to av fylkesrådets medlemmer ikke er folkevalgt.

Et demokrati er basert på folkestyre der vedtak gjøres på bakgrunn av flertallsvedtak. Demokratiet skal verne om verdier som likestilling — respekt — åpenhet og være basert på flertallets ønske om styring. SÅ kan man spørre — blir disse verdiene ivaretatt i dagens Nordland.

May Valle
Nordland Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**