Kongsvinger-avtalen 2011-2015

Denne finner du også i meny-feltet som «Samarbeidsavtalen 2011-2015»

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Samarbeidsplattform 2011 — 2015
Ny offensiv for Kongsvinger
Innledning
Høyre, Pensjonistpartiet, Fremskrittspartiet, Venstre, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti i Kongsvinger er enige om en samarbeidsplattform, Ny offensiv for Kongsvinger. Plattformen omhandler overordnede mål, konkrete politiske saker, samarbeidsformer og fordeling av verv.

Målet er at denne samarbeidsplattformen skal legge grunnlag for gode politiske prosesser og løsninger til beste for kommunen og regionen.
Samarbeidsplattformen bygger på gjeldende perspektivnotat, kommuneplan og sektorvise kommunedelplaner, samt de enkelte partiers programmer.

Overordnede mål
Kongsvinger skal være et handlekraftig regionsenter i vekst. Samarbeidspartiene vil føre en politikk som bygger opp under denne visjonen, og som bidrar til å gjøre Kongsvinger til en attraktiv bo- og næringskommune. Kommunen trenger nye arbeidsplasser og tilflytting, og viktige virkemidler vil blant annet være å legge til rette for bedriftsetablering og -utvikling, å sørge for gode oppvekstsvilkår for barn og unge, å oppgradere sentrum, og å spille på lag med frivillig sektor.
Samarbeidspartiene vil forsterke innsatsen mot sentrale og regionale myndigheter, spesielt i forhold til samferdsel, der kontinuerlig utbygging av RV2 og forbedret togtilbud er viktige saker for kommunen.
Kongsvinger kommune har de siste årene jobbet seg ut av en vanskelig økonomisk situasjon, og er ute av kommunaldepartementets «svarteliste» (ROBEK-registeret). Selv om vi skal føre en målrettet, offensiv og fremtidsrettet politikk, er samarbeidspartiene enige om at dette skal skje innenfor realistiske økonomiske rammer.

Viktige politiske saker:

1. Kommunen som samfunnsutvikler
Kongsvinger kommune skal bidra til å skape optimisme og vekst, og dermed bidra til en positiv utvikling i kommunen og regionen. Kongsvingers rolle som regionssenter må utvikles i samarbeid med næringslivet, frivillig sektor og nabokommunene.
Bærekraftig forvaltning, miljøperspektiv og prinsippet om tilgjengelighet for alle skal legges til grunn for all kommunal planlegging.
Samarbeidspartiene vil at
a. Sentrum skal videreutvikles til et attraktivt bo-, handels- og serviceområde, blant annet gjennom estetisk opprusting og tilrettelegging for aktivitet.
b. Det skal utvikles attraktive og differensierte nærings-, bolig og hyttetomter i hele kommunen.
c. Samarbeidet med frivillige organisasjoner, f eks innen kultur, idrett, omsorg og menigheter, skal styrkes.
d. Energibehovet skal reduseres i kommunale bygg.
e. Utbygging av gang- og sykkelveinettet skal forseres, og ordningen med by-sykkel til fri bruk skal utvides. Biler som benyttes i kommunal virksomhet skal være miljøvennlige.
f. Forutsatt at signalene om betydelig statlig finansiering følges opp, skal Festningsavenyen realiseres, slik at 1. del kan åpnes innen juli 2014.
g. Eiendomsskattesatsen ikke skal økes, og målet er at den skal reduseres mot slutten av perioden.
h. Kongsvinger systematisk skal markedsføres som en attraktiv bo-, nærings-, og opplevelseskommune, og arbeidet med innbyggerrekruttering skal evalueres og videreføres.
i. Kommunen skal legge til rette for en god og rask integrering av innvandrere.

2. På lag med næringslivet
Kongsvinger skal være en ja-kommune. Det innebærer at næringslivet skal oppfatte kommunen som mulighetsorientert, effektiv, fleksibel, serviceinnstilt og kompetent.
Samarbeidspartiene vil
a. At nyetablerere skal bli møtt av en profesjonell 1. linjetjeneste.
b. Sørge for tilstrekkelig saksbehandlingskapasitet, slik at spørsmål og søknader fra næringslivet skal besvares raskt.
c. Vurdere tiltak for å styrke handelsnæringen i sentrum, f eks ved å innføre tidsbegrenset gratis parkering.
d. Legge til rette for økt verdiskapning i landbruksnæringen.
e. Utnytte omstillingsmidlene til å utvikle ny næringsvirksomhet, med fokus på kunnskapsintensiv forretningsmessig tjenesteyting (KIFT) og logistikk.
f. Kommunen skal samarbeide tett med andre aktører som Kunnskapsparken, Campus Kongsvinger og bransjeforeninger.

3. Trygg og effektiv samferdsel

Samferdsel er viktig både for små og store innbyggere, og for næringslivet. De store vei- og jernbaneprosjektene er statens ansvar, men kommunen kan ha en aktiv rolle som pådriver og som reguleringsmyndighet. Også innenfor kommunens ansvarsområde er utfordringene store, både i sentrum og i utkantene.
Samarbeidspartiene vil
a. At Skandinaviakrysset markedsføres til et nasjonalt begrep.
b. Samarbeide med nabokommunene og transportørene om å tilrettelegge for parkeringsplasser og venterom i tilknytning til jernbanestasjonen.
c. Planmessig ruste opp det kommunale veinettet.
d. Fortsette utbygging av gang- og sykkelveier.
e. Åpne for å inngå veivedlikeholdsavtaler med lokale næringsdrivende etter anbudsprinsippet.

4. Tilpassede og verdige helse- og omsorgstjenester
Vårt mål med helse- og omsorgtjenesten er at alle brukere skal være trygge på å få den hjelp de trenger når de trenger den, og at vi skal ha et godt og allsidig botilbud tilpasset den enkeltes behov og økonomi.
Samarbeidspartiene vil
a. Sette inn tiltak for å bedre den generelle folkehelsen for alle aldersgrupper.
b. Legge til rette for at de som ønsker det skal kunne bo hjemme så lenge som mulig. Kommunen skal bidra gjennom praktisk tilrettelegging, råd om ernæring, hjemmesykepleie, dagsentertilbud, avlastning og rehabilitering
c. Tilrettelegge for at frivillig innsats kan gi flere aktivitetstilbud og økt trivsel.
d. Øke sykehjemskapasiteten med 6 nye plasser så raskt som praktisk mulig. Forutsatt at kommunen og NKS kommer til enighet om kommunal overtagelse av Skyrud sykehjem, skal de 6 nye plassene etableres på Skyrud i løpet av første halvår 2012.
e. Følge den vedtatte opptrappingsplanen for institusjonsplasser innen omsorg. Fremtidig utbygging av nye sykehjemsplasser skal skje i tilknytning til etablerte institusjoner. Forutsatt kommunal overtagelse av Skyrud sykehjem er det mest naturlig at utbygging skjer der.
f. Opprettholde funksjonsdelingen mellom sykehjemmene, slik at f eks korttidsplasser for rehabilitering og avlasting er samlet på ett sted.
g. Evaluere legetjenestene ved sykehjem, og vurdere å etablere legetjeneste i tilrettelagte boliger med heldøgns pleie (HDO).
h. Raskt sette i gang nødvendige tiltak for å utnytte mulighetene samhandlingsreformen gir.
i. Styrke det forebyggende arbeidet mot rus, spesielt rettet mot ungdom.
j. Videreføre et godt lavterskeltilbud for rusavhengige.
k. Sikre et godt ettervern for de som har vært under rusbehandling eller kommer ut fra fengsel.
l. Innføre døgnbemanning i boligene for rusavhengige i Sofiesgate.
m. Evaluere kommunens tjenester rettet mot psykisk utviklingshemmede.
n. Utnytte mulighetene for samarbeid med husbanken om boliger for vanskeligstilte.
o. Sette inn målrettede tiltak for å aktivisere sosialhjelpsmottagere.

5. Gode oppvekstsvilkår
Kongsvinger skal ha trygge og gode barnehager, skoler og SFO. Det er et mål at læringsmiljø og resultater i skolen bedres. Alle barn skal kunne utvikle sine evner uavhengig av bakgrunn og bosted i kommunen, og alle skal gis mulighet til å ta del i meningsfylte og utviklende fritidstilbud.

Samarbeidspartiene vil
a. Opprettholde en god barnehagegaranti.
b. Sørge for at bevilgningene til skole trappes opp. Ressurstilgangen pr elev skal fortsatt minst være på høyde med sammenlignbare kommuner.
c. At kommunestyret som ansvarlig skoleeier, systematisk skal følge opp kvaliteten og tilstanden i Kongsvingerskolen.
d. Gi den enkelte skole mulighet til å utvikle sin egenart, basert på kvaliteter og ressurser i lokalmiljøet og kompetanse blant personalet. Vi ønsker å stimulere til at skolene samarbeider med bl a lokalt nærings- og kulturliv.
e. Videreføre vridningen fra spesialundervisning sent i utdanningsløpet til tilpasset opplæring tidlig i utdanningsløpet, slik at alle elever får utviklet nødvendige basis-ferdigheter.
f. Videreutvikle samarbeidet mellom skole og hjem.
g. Legge opp til systematisk kompetanseheving for lærere og skoleledere, med vekt på basisfag, pedagogikk og ledelse.
h. Opprettholde eksisterende barneskoler, mens fremtidig struktur for ungdomstrinnet besluttes etter at utredningen om dette er lagt frem.
i. Fortsette oppgradering av skolebygg ihht. vedtatt vedlikeholdsplan, slik at elevene får gode rammer for læring.
j. Utvide inntaket av lærlinger i kommunal og interkommunal virksomhet, og stimulere til økt inntak av lærlinger i lokalt næringsliv.
k. Utrede hvilke tiltak kommunen kan sette inn for å bidra til at flere elever fullfører videregående skole. Målet er at Kongsvinger-elever skal ha fullføringsprosent minst som landsgjennomsnittet. Utredingen kan gjerne gjennomføres i samarbeid med fylkeskommunene og de øvrige kommunene i regionen.
l. Bedre ressursutnyttelsen i barnevernet, bl a gjennom å utvikle rollen som rådgiver og veileder, og å sette inn hjelpetiltak tidlig.
m. Gi ungdomsrådet mulighet til innflytelse i politiske prosesser som gjelder barn og ungdom.
n. Vurdere mulighetene for utvidede aktivitetstilbud for ungdom i sentrum.

6. Meningsfylt og aktiv fritid
Et rikt tilbud og høy aktivitet innenfor kultur, idrett og fritid er en viktig forutsetning for et pulserende og engasjerende lokalsamfunn. Vi ønsker å videreutvikle et allsidig organisasjonsliv, der frivillige gjør en betydelig innsats.

Samarbeidspartiene vil at
a. Kongsvinger skal få et moderne kino-, konsert- og teaterbygg, som legger til rette for gode kulturopplevelser. Konkrete løsninger vurderes etter at den administrative utredningen legges frem.
b. Kommunen umiddelbart starter opp planleggingen av markeringen av 200 års-jubileet for grunnloven. Dette bør skje i samarbeid med andre kommuner i regionen, Forsvaret, kirken, Teater i Glåmdal, historielag med flere.
c. Kommunen skal være en aktiv støttespiller for kulturbasert næringsutvikling i Øvrebyen og på festningen.
d. Kommunen skal være pådriver for etablering av et Werenskiold-museum i tilknytning til festningen, gjerne samlokalisert med øvrige museumstilbud.
e. Kulturskolen skal gi et allsidig tilbud, og gjerne tilby undervisning i flere uttrykksformer enn i dag.
f. Skolekorps skal reetableres.
g. Kommunen skal støtte opp om frivillige organisasjoner som tilbyr aktivitetstilbud for eldre.
h. Kommunen skal ha en fast ordning med prosjektstøtte for frivillige organisasjoner.
i. Alle, spesielt barn og unge, skal ha tilgang til allsidige idretts- og friluftsanlegg, og dermed stimuleres til å holde seg i god fysisk form.
j. Frivillige organisasjoner skal kunne benytte kommunens bygg og idrettsanlegg vederlagsfritt i forbindelse med aktiviteter for barn og unge under 19 år.
k. Det skal bygges ny ishall, og at dette skal skje innenfor de økonomiske rammer som kommunestyret har fastsatt.
l. Kommunen skal inngå mer langsiktige avtaler med et utvalg av festivaler og større arrangementer.
m. Kommunen skal videreføre byfesten som et gratis arrangement for alle.

7. Dialog med sentrale og regionale myndigheter
Mange saker av stor betydning for kommunen og dens innbyggere besluttes andre steder enn i kommunestyret. Samarbeidspartiene vil derfor legge stor vekt på utadrettet virksomhet og vil knytte allianser med andre for å få gjennomslag hos sentrale og regionale myndigheter.


Samarbeidspartiene vil arbeide for at

a. Kongsvinger sykehus fortsatt skal være et fullverdig lokalsykehus med fødeavdeling og akuttfunksjon.
b. Jernbaneforbindelsen mellom Oslo og Stockholm oppgraderes med Intercitytog mellom Kongsvinger og Oslo med reisetid under en time.
c. Drift av Kongsvingerbanen legges ut på anbud.
d. Solørbanen blir elektrifisert
e. Kollektivtilbudet internt i kommunen forbedres
f. RV 2 fra Kongsvinger til Nybakk utbygges raskt og uten avbrudd.
g. Gjennomgangstrafikk skal ledes utenom bysenteret
h. Ny RV 20 mellom Kongsvinger og Roverud, inkludert gang- og sykkelvei, fullføres
i. «Skandinaviaterminalen» blir etablert på SIVA.
j. Fylkeskommunen tilpasser tilbudet i videregående skole til kort- og langsiktige behov i lokalt næringsliv
k. Høgskoletilbudet i regionen utvides.
l. Politihøgskolen velger Kongsvinger som permanent studiested, og at tilbudet også skal omfatte tredje år i utdanningen.
m. Det etableres flere behandlingsplasser for rusavhengige, og at kapasiteten innen LAR-behandling økes.

8. Kongsvinger kommune – en attraktiv arbeidsgiver
Kongsvinger kommune skal være en attraktiv arbeidsgiver som verdsetter innsats, engasjement og kompetanse. Vi vil være en pådriver for fornyelse i kommunen, og vil ha de ansatte og deres organisasjoner som aktive medspillere i dette arbeidet.

Samarbeidspartiene vil
a. Samarbeide konstruktivt med de ansattes organisasjoner.
b. Utvide inntaket av lærlinger i kommunal og interkommunal virksomhet.
c. At alle ansatte skal ha tydelige mål, og få systematiske tilbakemeldinger fra sin leder.
d. Gi mulighet for kompetanseutvikling som bidrar til bedre jobbutførelse.
e. Ta i bruk nye turnusordninger, noe som kan redusere ufrivillig deltid, bidra til å forbedre tjenestene til brukerne.
f. Systematisk arbeide for å redusere sykefraværet.
g. Bidra til at eldre arbeidstagere oppfatter det som attraktivt å stå i jobb i stedet for å gå av med tidligpensjon.

9. En effektiv og målfokusert kommune
Det er avgjørende at kommunen opprettholder den økonomiske handlefriheten. God økonomistyring, tydelige prioriteringer og effektiv drift er nødvendig for å sikre en fortsatt positiv utvikling og et godt og tilpasset tjenestetilbud til befolkningen.

Samarbeidspartiene vil sørge for at kommunen
a. Til enhver tid tilpasser utgiftene til inntektene. Lånegjelden må holdes på et akseptabelt nivå, slik at ikke kommunen blir sårbar med hensyn til fremtidige renteøkninger.
b. Utnytter konkurransen i markedet, både i forbindelse med innkjøp og ved salg.
c. Vektlegger effektivitet. Å ta i bruk forbedrede arbeidsmetoder og samarbeidsformer, ny kompetanse og moderne teknologi er en naturlig del av kommunens løpende effektiviseringsarbeid.
d. Er åpen for å ta i bruk alternative finansieringsformer, f eks OPS, der det er hensiktsmessig.
e. Kan kjøpe tjenester fra andre der dette gir bedre kvalitet og/eller lavere kostnader enn om kommunen produserer tjenestene selv. Kjerneoppgaver innen skole, helse og omsorg skal fortsatt utføres av kommunen selv.
f. Bruker målstyring aktivt. Alle deler av den kommunens virksomhet skal ha tydelige resultatmål. Statusrapportering til kommunestyret skal inneholde både regnskapstall og måloppnåelse.
g. Aktivt utnytter IKT for å styrke service til, og dialog med, innbyggere og næringsliv.
h. Jevnlig gjennomfører brukerundersøkelser for de viktigste tjenestene.
i. Kontinuerlig vurderer hvilke oppgaver som bør utføres av interkommunale selskaper. Selskapsstrukturen i interkommunale selskaper bør effektiviseres, og de styrende organer bør profesjonaliseres.
Samarbeidsformer
Partene ønsker å legge opp til gode politiske prosesser, – og å samordne sine synspunkter der det er naturlig. Det er et mål å sikre bredest mulig flertall for større saker i kommunestyret.

Samarbeidspartiene
a) Ønsker å sikre at avtalen følges opp gjennom at det gjennomføres strategimøter hvert halvår.
b) Vil at alle de samarbeidende partier til enhver tid skal være orientert om aktuelle saker og skal derfor gjennomføre ukentlige samarbeidsmøter der ordfører, varaordfører og komitéledere, samt de gruppelederne som ønsker det, deltar.
c) Har som mål å komme til enighet om alle større saker, også de som ikke reguleres av samarbeidsavtalen. Partiene står ellers fritt til å profilere sin egenart og arbeide for gjennomføring av sine program i saker som ikke omfattes av avtalen.
d) Har som mål å legge fram felles årsbudsjett og økonomiplan for å gjennomføre avtalens målsetting og hovedsaker. Bevilgninger over kr 100 000 utenom vedtatt budsjett forutsetter enstemmighet mellom partene. Det samme gjelder vedtak som gir betydelige økonomiske konsekvenser ut over gjeldende budsjettår.
e) Forplikter seg til å opptre som gode samarbeidspartnere, – også i saker hvor partiene har forskjellig syn. Partienes egenart og valgte representanter skal vises gjensidig respekt.

Fordeling av verv
a) Ordfører: Øystein Østgaard (H)
b) Varaordfører: Helge Thomassen (PP)
c) Formannskapet: H, Sp og V stiller fellesliste, det samme gjør Frp og Krf. H skal ha 2 representanter, Frp 2, Sp 1, PP 1. Krf og V skal ha 1. varamann på hver sin liste.
d) Leder av komité for oppvekst: H
e) Leder av komité for helse og omsorg: PP
f) Leder av komité for næring, kultur og miljø: V
g) Leder av planutvalget: Frp

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**