Lokal produksjon av mat og drikke vil være viktig både for framtidens landbruk, for reiselivsnæringen og ikke minst for levende og aktive bygdesamfunn i hele landet. Venstre vil derfor stimulere til en renessanse for norsk matkultur.
Vi mener det er viktig at landbruks- og fiskerinæringen stimuleres til nytenkning og nyskaping. Det ligger et stort potensial i videreforedling og bearbeiding av både fiskeri- og landbruksprodukter. Vi ønsker å liberalisere regelverket for foredling av mat på egen gård, uten at det går utover helsesikkerheten. Videre vil vi at lokale produsenter gis lov til å selge egne alkoholholdige produkter fra egen gård, også der varene overstiger 4,75 volumprosent.
I tillegg vil vi legge bedre til rette for de som vil skape en arbeidsplass for seg selv og andre. Det handler både om å sørge for bedre sosiale rettigheter og økonomiske vilkår for de som starter egne bedrifter, men også å rydde opp i unødvendig regelverk og detaljstyring som hindrer kreativitet, gründervirksomhet og lønnsomhet.
Levende bygder og et sterkt reiseliv er avhenging av næringsutviklingen i distriktene. Venstre har tro på at en styrket satsing på lokal produksjon av mat og drikke vil bidra til dette. Gjennom god mat kan vi skape gode næringer.
Lars Gunnar Marken