Hvorfor velge Venstre i Sola

Venstres førstekandidat, Nora A. Nilsen, formukerte det slik under kveldens debatt i Sola Kulturhus.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Der er ca 23.000.- av oss, og vi er verdens heldigste!
Vi er så heldige at vi bor i verdens beste land. I tillegg bor vi i den beste kommunen i verdens beste land. Men det burde forplikte også. Det burde forplikte oss som borgere, innbyggere og politikere til å vise medmenneskelighet og solidaritet med de som har vært mindre heldige i livet.
Der er noen som trenger en ekstra håndsrekkning av og til, det være seg barn og unge med lære eller adferdsvansker, de som sliter med rus og psykiske problemer, pleietrengende og flyktninger. Vårt ansvar som politikere er å fordele vår felles pott på en slik måte at de svakeste blant oss får den hjelpen de trenger for å ha et verdig liv.
I sola har vi alle muligheter til å bidra til dette. Vår kommuneøkonomi er blitt noe trangere enn for noen år siden, men det er politikkens bakside å måtte prioritere.

For Venstre er barn og unge, syke og pleietrengende og flyktninger høyt prioritert. Dette ønsker vi å vise med det programmet vi går til valg på.
Venstre vil sikre mangfold, kulturelle impulser og arbeidskraft.
Det er også avgjørende at vi viser solidaritet med forfulgte mennesker gjennom flyktningpolitikken.
Norge må overholde sine internasjonale forpliktelser overfor forfulgte ved å ta imot flyktninger som trenger beskyttelse. Det betyr at vi i Sola må ta imot vår andel av de flyktningene som kommer til landet.
Å ta imot mindreårige flyktninger og gi dem et verdig botilbud i Sola, er en god måte å vise medmenneskelighet på. Venstre mener at Sola som den veldrevne kommunen vi er, bør kunne ta imot noen enslige mindreårige flyktninger.

Skolen skal være et positivt element, ikke bare i skoletiden. Venstre ønsker å utvide skolene til nærmiljøsenter. Det innebærer at bygningene åpnes for foreninger og lag, og dem som vil drive uorganisert aktivitet etter skoletid.
Det er viktig for oss at pedagoger og andre yrkesgrupper som arbeider med barn og unge, både i barnehage, skole og barnevern får jevnlig oppdatering og faglig påfyll. Skolen og barnehagen skal være en god arena for læring og mestring, i tillegg til at elever og ansatte skal ha gode og trygge arbeidsforhold.

En av forutsetningene for å ha det trygt og godt er å ha et verdig botilbud. Vi er derfor godt fornøyd med at en boligsosial handlingsplan er vedtatt. Det må prioriteres å bygge omsorgsboliger, eller omregulere eksisterende boliger til dette formålet. Vi må være flinkere å ta på oss det sosiale ansvaret med å gi alle rett til en verdig boligsituasjon. Vi har de siste årene sett at det ikke er uproblematisk å tilføre slike botilbud i etablerte nabolag. Dette er en utfordring som må løses.

Antall eldre i kommunen vil øke drastisk fremover, og samtidig vil samhandlingreformen flytte tjenester ut fra sykehusene og over til kommunene. Behov for hjemmebaserte tjenester vil øke betydelig, og tjenestene vil endre profil de neste årene. Det blir mer kompliserte tjenester, og utfordrende sykdomsbilder som må håndteres hjemme hos brukerne.
Det vil være nødvendig med varierte tilbud for eldre som både ivaretar de syke og pleietrengende, og som dekker behovet for å aktivisere de friskere eldre.
Som en konsekvens av nye lovpålagte oppgaver vil det være nødvendig å øke den medisinsk faglige kompetansen både for dem som skal planlegge tilbudet og , og ikke minst for helsepersonellet som skal utføre oppgavene.

Venstre vil og arbeide for at det blir opprettet flere og forskjellige arbeidsplasser for mennesker med spesielle behov.
Mange mennesker med ulike funksjonshemminger, møter i dag store utfordringer i å tilpasse seg arbeidslivet. Venstre vil arbeide for å få flere jobbmuligheter og arbeidsplasser for denne gruppen. Vi tror at det betyr mye for livskvaliteten at man faktisk har en jobb å gå til.

Næring og samferdsel henger sammen. Det er viktig å tilrettelegge for effektivitet dersom vi vil tiltrekke oss gode arbeidsplasser. Venstre vil arbeide for at Sola fortsatt skal være en attraktiv plass for næringsetablering, spesielt for de som ønsker å etablere klimavennlige bedrifter.
At veinettet og kollektivtilbudet fungerer er en av forutsetningene for at bedrifter ser på Sola som det første valget når de skal etablere seg i regionen, og ikke minst at de som har etablert seg her blir værende.

Mulighet for rekreasjon og friluftsliv er en viktig trivselsfaktor. For noen er sykkelturen til og fra jobb dagens høydepunkt. Andre synes runden med sin 4-beinte samboer er toppen. Familiens yngste foretrekker kanskje spade og spann på stranden en varm dag. Vi har tilgang på mange flotte turområder i Sola, og Venstre vil arbeide for at disse områdene ivaretas og holdes i en slik stand at de innbyr til bruk.

Så til dere som er så heldige at dere bor i Sola, har stemmerett og fritt kan bruke den som dere ønsker.

GODT VALG!

Nora Nilsen, Sola, Rogaland

Foto: Joachim Steinbru

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**