Vilkår for å få flere småbedrifter

John-Arnar Hanssen er Venstres listetopp i Tranøy. Han er til daglig ved Solli Trappefabrikk og kjenner utfordringene til småbedrifterne.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

John Arnar Hanssen

Foto: RoSo

Jeg er en av få listekandidater som jobber i privat bedrift og jeg har dermed sett hva utfordringene kan være. Derfor er det godt å se at Venstre har løsninger som kan bedre vilkårene, slik at flere bedrifter skapes og overlever.

Småbedriften e gir økt verdiskaping og arbeidsplasser til en eller flere. Det er spesielt viktig at unge mennesker kan etablere seg tidlig i arbeidsdyktig alder, skape sin egen bedrift og realisere framtidas produkter og tjenester.

Oppstart av ny bedrift er sårbart, og halvparten mislykkes i starten. Mangel på tilstrekkelig kapital til bedriften, egen lønn, fritid og pensjon er faktorer som får etableringene til å stoppe. Venstre er svært fornøyd med at aksekapitalkravet settes ned til 30 000 kr. Det er myndighetene som setter premissene for nyskaping og kreativitet Venstre mener at følgende tiltak vil kunne avhjelpe situasjonen for etablerere:

Gi eneansatte i egne selskaper samme skattefradrag for innbetaling til egen tjenestepensjon som alle andre.
Likestill selvstendig næringsdrivende med arbeidstakere med hensyn til sosiale rettigheter ved svangerskap, fødsel og omsorg for små barn uten å øke trygdeavgiften.
Gi foretak ekstra bunnfradrag, slik at de små får økt overlevelsesevne.
Innfør et eget skattefradrag for bedrifter som driver aktiv knoppskyting og etablererbistand overfor startere .
Legg til rette for et mer fleksibelt arbeidsliv ved økt adgang til midlertidige ansettelser og overtid i små bedrifter, noe som styrker både arbeidstakerens og bedriftens framtidige muligheter.
Gi jobbrelatert etter- og videreutdanning til distriktenes etablerte næringsdrivende og arbeidstakere.

I tillegg må det jobbes for at d et gis lån som forskudd ved tilsagn fra Innovasjon Norge siden utbetalingene kommer i etterkant, mener Tranøy Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**