Folkehelse og grønne lunger

At grøntområder , såkalte “grønne lunger”, forsvinner nær der folk bor, er et folkehelseproblem. Dette hevder professor Kine Halvorsen Thoren ved Universitetet for miljø og biovitenskap (UMB), som forsker på følgene av fortetting i byer og tettsteder og frafall av “grønne lunger”.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

 De grønne lungene er viktig for folkehelsen.

De grønne lungene er viktig for folkehelsen.
Foto: Sesselja Bigseth

Det er iflg. samme forsker gjort funn på at det er barn og eldre er de som oppholder seg mest ute i nærmiljøet. Når grøntareal som ligger mer enn 10 min unna der folk bor, faller halvparten av brukerne bort. Og det er nettopp barna og de eldre som lider mest under fortetting og når grøntområder forsvinner.

Holder vi oss til Ringeriksregionen, vil mange spørre seg hvor stor plass har grøntarealer i bynære områder fått i kommunens aeraldelplaner- på kort og lengre sikt? Hva vil skje med Kilemoen Midtre, hvor masseuttak av sand og grus har pågått i en årrekke, men hvor det iflg omreguleringsplaner vil skje en betydelig utvidelse, både mht tempo, areal og masse. Verd å merke seg her er også at i ytterkanten av skissert uttaksområde befinner distriktets drikkevannskilde seg.

Fra januar 2012 vil Samhandlingsreformen tre i kraft, og fra samme tidspunkt Folkehelseloven. Reformen forutsetter og bygger på forebyggende helsetiltak, hvor "grønn resept" inngår som et relevant tiltak. Tilgang til grønne lunger i bynære områder er avgjørende for at forebyggingstanken kan realiseres.

Dette er kanskje ting du som velger ved høstens kommunevalg er opptatt av. Hvis det er tilfelle, vil det være aktuelt med konkret utspørring av politikere når det gjelder friluftsliv, og hvordan de vil prioritere i forhold til næringsinteresser. Utgangspunkt kan være Kilemoen Midtre, men også gjenværende grøntarealer på de andre moene i distriktet.

Ringerike Venstre er opptatt av at næringslivet får gode rammer, sammen med tilrettelagte rammer rundt rekreasjon, folkehelse og miljø. Venstres slagord "Folk Først" har tro på at Næringsinteresser og helse/rekreasjonsinteresser vil kunne spille på lag.

Mary Blikken Gravdahl
Ringerike Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**