Periferien skaper Agders kraftsentrum

Agderfylkene må forenes. Ja. Det vil ikke bare si sentralisering og maktkonsentrasjon. Det vil også gi større makt til din kommune, by eller bygd. Et felles kraftsentrum er helt avhengig av den skapende periferien. Derfor vil Venstre stimulere skolene — både i og utenfor Arendal. Samtidig vil vi styrke infrastrukturen for å få tilgang til alle ressursene i Agder, skriver Dag Jørgen Hveem, 3. kandidat for Venstre ved Fylkestingsvalget og ordførerkandidat i Risør.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

 Dag Jørgen Hveem er ordførerkandidat for Venstre i Risør, og 3. kandidat for Aust-Agder Venstre til fylkestingsvalget

Dag Jørgen Hveem er ordførerkandidat for Venstre i Risør, og 3. kandidat for Aust-Agder Venstre til fylkestingsvalget
Foto: Runar Nes

Det er Kunnskaps-Norge som skal løfte oss videre fra oljealderen. Jobben starter der folk bor, og i særdeleshet i klasserommene. Skal Agder bli et kraftsentrum, som alle ønsker, må skolene prioriteres.

Gode skoler er ikke bare en nødvendighet for å produsere og eksportere gode hoder og hender, men utvikler også flere konkurransefortrinn: Mange blir værende i kommunen, som blir mer attraktive for potensielle innflyttere, som i sin tur danner grunnlag for ny giv og vekst for næringslivet.

For dårlige rammevilkår

Risør er et slikt eksempel: Vi har en videregående skole som tidvis har hatt liten forutsigbarhet, med trusler om kutt i linjer og fag. Usikkerheten som følger av dette, er svært krevende for både elever og ansatte – ja, for hele Risørsamfunnet.

Alle kan ikke få alt
Konkurranse er positivt og bringer frem skaperkraft, men i denne sammenhengen utøves konkurransen på feil arena. Fylkeskommunen må i samarbeid utvikle gode, attraktive videregående skoler i hele fylket.
For Risørs del kan det bety at byen ikke kan tilby en videregående skole hvor elevene kan velge fra alle fag- og emnehyller. Det er langt viktigere for Risør at vi har høy kvalitet på det vi tilbyr, enn en skole med mange linjer og valg, men som bare oppnår en treer på karakterkortet.

Kvalitet fremfor kvantitet
Allerede i dag er det slik at mange fra Risør og resten av østregionen finner attraktive linjer og valg ved andre skoler lenger sørvest. Det er flott! At Agder har attraktive skoler med spisskompetanse innenfor emner og fag, er en styrke.
Derfor må også skolene øst i Agder finne sine spesialområder, som gjør oss attraktive for unge fra hele Agder. Det er her konkurransen bør finne sted. Den enkelte skole må finne sine nisjer, og utvikle dem med stor energi. Det vil i sum gi Agder et bredt tilbud med høy kvalitet.

Veien til et forent Agder
Vi på Agder kommer stadig nærmere hverandre. Infrastrukturen er blitt bedre — særlig lengst sør. Nå står østregionen for tur. Fokus på infrastruktur og veier vil derfor være en kjernesak når vi skal bygge et mer forent Agder, som i større grad evner å utnytte ressursene fra hele regionen.

Kraft skapes også i periferien
Kommunikasjon og samhandling periferi-sentrum, er avgjørende for å lykkes. Da må vi utvikle veiene. Skal ungdom i østregionen benytte seg av gode utdanningstilbud lenger vest, og omvendt, må det være mulig å komme seg fra A til B — uten å føle seg som på en endeløs haiketur på 70-tallet.

Venstre ønsker seg et kraftfullt, felles Agder. Det makter vi ikke å realisere uten sterke, skapende og velfungerende lokalsamfunn. Periferien er derfor vår store ressursbank som stadig må stimuleres og utvikles. Det er ikke bare veien å gå — det er motorveien til nyskaping, samhandling og vekst.

Dag Jørgen Hveem er studierektor ved Handelshøyskolen BI, Venstres ordførerkandidat i Risør, og 3.kandidat for Venstre ved Fylkestingsvalget i Aust-Agder.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**