Kulturpolitikk er en kunst!

Debatten er ivrig og temperaturen er høy i innleggene om et nytt kulturhus. Skjønt fokuset ligger mer på hvor bygget bør plasseres, fremfor hva det bør inneholde. Ved å ha en slik tilnærming mener Venstre at resultatet kan bli mangelfullt. Det er først og fremst viktig å se på hva et kulturhus skal inneholde, for så å finne best egnet tomt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


For Venstre er det viktig at et kulturhus skal inneholde byens nye bibliotek. Bibliotekene er i dag landets virkelige litteraturhus som sprer kunnskap, kultur og kritiske tanker over hele landet. Bibliotekene er viktige møteplasser mellom mennesker på tvers av generasjoner og kulturer.
En stor andel av de ideelle organisasjonene mangler et fast tilholdssted i byen. Et nytt kulturhus vil gi muligheter for at byens små interesseorganisasjoner og foreninger skal kunne få en fast base for virksomheten.
Et nytt kulturhus må inneholde en teatersal stor nok til å møte de krav Riksteatret setter med en scenestørrelse på 18 x 10 meter. Riksteatret er landets turnéteater og tilbyr profesjonell scenekunst til publikum over hele landet. Inntil et nytt kulturhus står ferdig vil ikke Riksteatret kunne opptre i Sarpsborg.
I Sarpsborg er det også en mangel på mindre teaterscener. Barneteatret Diorama holder sine øvelser på Lande og Hafslund skoler, mens Villekulla barneteater har fått innpass på EPA-huset. Et nytt og bedret kulturhus som også inneholder en mindre scene, vil uten tvil bedre situasjonen for barneteatrene.
Sarpsborg kulturskole gjør en formidabel innsats som et kraftsenter for kreativitet. De tilbyr hvert år hundrevis av barn en god opplæring i blant annet drama og musikk. Dagens aktivitetshus inneholder åtte musikkrom, et atelier, dansesal og en mindre konsertsal. I et nytt kulturhus er det er et grunnleggende krav at kulturskolen får enda bedre vilkår for drift og utvikling.

Teater, kultur

Foto: Microsoft

Det handler om å finne balansen mellom kulturens egenverdi og kulturen som instrument i by- og samfunnsutvikling. Sarpsborg har et stort behov for å skape flere arbeidsplasser, og et godt kulturtilbud er viktig for å tiltrekke seg arbeidskraft. Gode fritidstilbud er med på å gjøre Sarpsborg til en attraktiv kommune å bo og arbeide i.
Den moderne kulturpolitikken har ett ben plantet i næringspolitikken, blant annet for å utvikle den voksende opplevelsesøkonomien, og for å bidra til kreativitet i næringslivet generelt. Ved å ha et levende kulturliv vil også turister tiltrekkes, noe som vil ha positive ringvirkninger på byens næringsliv. Et godt næringsliv er fundamentet i en fremtidsrettet kommune.
Venstre ønsker å bygge et kulturhus som møter våre behov nå og i fremtiden. Vi ser de mange positive effektene et godt kulturtilbud gir oss som kommune, arbeidstakere og mennesker. Det handler om å sette Sarpsborg i sentrum.

Margrethe Nettelhorst Motzfeldt
tredjekandidat , Sarpsborg Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**