Klimaet — et personlig ansvar

Jordkloden trues av en temperaturstigning som vil få katastrofale følger for miljø og mennesker. Vi har alle et ansvar, og vi kan alle yte vårt bidrag for å redusere utslippene av klimagasser.
For å unngå en global oppvarming på mer enn to grader, som er FNs klimamål, kan vi ikke sitte og vente på regjeringens stadig forsinkede klimamelding.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Venstre vil arbeide for at Vestfold på lang sikt blir et nullutslippssamfunn. Det er avgjørende at vi bygger en forpliktende klimapolitikk nedenfra. Vestfold er en framtidsrettet region som må ta sin andel av globale og nasjonale klimaforpliktelser. Vi må gå foran som et godt eksempel og vise vei for andre.

Grønn jord

Det betyr at også vi som enkeltmennesker må ta ansvar for framtiden. Vi setter alle vårt avtrykk på klodens miljø og klima ved stadig økende forbruk, reiser, transport og oppvarming. Ved litt mindre forbruk, litt mer gjenbruk, ved å reise miljøvennlig og ved å kjøpe miljøvennlige produkter, gir vi alle vårt bidrag kampen for et bedre miljø. Vi kan ikke fortsette en forbruksvekst som gir stadig større belastninger på både miljø og mennesker.
Kort sagt — vi må legge om til grønn økonomi og bruke mindre ressurser.

Venstre lover fortsatt være en pådriver i Vestfold fylkeskommunens arbeid for å redusere klimautslippene. Fylkeskommunen skal gå foran som et godt eksempel
ved å stille høye og forpliktende klimakrav i all egen virksomhet. Det betyr for eksempel at oppvarming av alle bygninger skal baseres på fornybar energi.

I kommende periode vil Venstre stille enda sterkere miljøkrav til Vestviken Kollektivtrafikk. Miljøperspektivet må veie tungt ved inngåelse av avtaler med busselskapene. Vestfold har betydelige ressurser innenfor bioenergi. Dette er en ressurs vi bør utnytte. Fylkeskommunen må være pådriver for å gjøre miljøriktig drivstoff tilgjengelig. Det må opprettes ladestasjoner for elbil.

Alle offentlige og private virksomheter bør ha forpliktende klimaplaner. Og flere bør strebe etter å bli miljøfyrtårnbedrifter.

Venstre ønsker at fylkeskommunen inntar en mer aktiv og offensiv rolle i arbeidet med utvikling av nye vei- og transportsystemer i Vestfold. Vi må i større grad enn tidligere se vei- og kollektivtrafikken under ett. Bilbruken i Vestfold-byene kan reduseres gjennom ulike typer av reguleringer som veiprising og parkeringsrestriksjoner, samt utvikling av bedre kollektivtrafikk.

Som planmyndighet må fylkeskommunen være en pådriver for bærekraftig arealpolitikk. Det handler om fornuftig lokalisering av boliger, arbeidsplasser og handel/servicefunksjoner. Venstre vil styrke byene som sosiale og kulturelle sentra og sier nei til enda mer bilbasert handel.

Aina Dahl

Aina Dahl

Venstre vil være en garantist for at Vestfold fylkeskommune har en aktiv og forpliktende klimapolitikk de neste fire årene. Samtidig utfordrer vi alle offentlige, private virksomheter og også enkeltmennesket til å ta ansvar for et bedre miljø.


Aina Dahl
2. kandidat for Venstre i Vestfold

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**