Senja for framtida

Riv ned gjerdene, sett folk først: Vi er senjaværinger, skriver John-Arnar Hanssen. Tranøy Venstre vil ha bedre tjenester for innbyggerne.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


av John-Arnar Hanssen, førstekandidat Tranøy Venstre

Tranøy Venstre mener at noen må tørre å stå opp og si at vi må omorganisere oss for å få bedre tjenestetilbud til innbyggerne. Vi gjør det! Dagens løsninger bygger på gårsdagens analyser, som er for gamle til å møte morgendagens utfordringer. Nå har vi færre innbyggere enn før, samferdsels- og næringslivsmønsteret er endret, og kommunen har fått større velferdsoppgaver gjennom Samhandlingsreformen. Vi kan da ikke fortsette å multiplisere ordførere, rådmenn og etatsjefer til mange småkommuner når det er kompetente lærere, helsearbeidere og flere grûndere vi trenger der vi bor.

Senja kommune

Ersfjord i Berg

Tranøy Venstre har programfestet å jobbe for kommunesammenslåing og vil jobbe for å realisere Senja kommune. I motsetning til de fleste andre kommuner som vurderer kommunesammenslåing, har vi et fellesskap i navnet Senja, som er kjærere enn hvert enkelt kommunenavn; Torsken, Berg, Lenvik, Tranøy. I tillegg er navnet lett å markedsføre i reiselivssammenheng, og Ytre riksveg krysser også flere kommuner med attraktive stoppested fra ferge til ferge.

Siden vi i moderne tid også har fått bru til fastlandet, vil det ikke være urimelig å innlemme hele dagens Lenvik inn i Senja kommune, med Finnsnes som kommunesenter. I motsatt fall kan også den nye kommunen bli for liten. De fleste kommunestyrerepresentantene vil likevel komme fra steder utenfor Finnsnes.

Bedre kommunale tjenester
Vi mener at folk i Tranøy kunne ha fått bedre tjenester enn man makter å gi i dag. I dag leier man veivedlikeholdstjenester hos Lenvik, som prioriterer egne veier først. Samtidig har Tranøy kommune mest grusveier av alle kommunene i Troms. Den knuste Solliveien blir nå endelig reparert, men ved hjelp av eksterne midler fra fylkeskommunen (RUP). Man vil trenge færre ansatte i etatene for Senja kommune enn man sammenlagt har i de fire kommunene i dag. Så kan man heller bruke mer på operative stillinger omkring i kommunen Senja.

Meir folkestyre

Hender

Foto: Microsoft

Samhandlingsreformen, eldreomsorgen, kulturskolene, skolekretsene, det meste kan man og må man i dag gjøre sammen med andre for å gi innbyggerne et anstendig tilbud. Men hvis interkommunale selskap og samarbeidsformer overtar for primærkommunene, forsvinner samtidig folkestyret og indirekte valgte og rådmenn overtar styringen. Tranøy Venstre vil ha en større primærkommune som har et reelt folkestyre og kompetente ansatte som klarer å gi god eldreomsorg, skoler for kunnskap og kjørbare veier.

Riv ned gjerdene, sett folk først: Vi er senjaværinger.
********************************************

Per Arne Hoel fra Tranøy har laget en uformell avstemning på denne lenken.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**