– Det bor mennesker fra 65 nasjoner i Hurum. Noen er kommet hit som flyktninger med ønske om et bedre liv for seg og sin familie. For Venstre er det naturlig at Hurum er med på å dele det internasjonale ansvaret for mennesker på flukt, sier Gunn-Torill Homme Mathisen (V).
Hurum har i år forpliktet seg til å ta imot 20 flyktninger i tillegg til familiegjenforeninger. En nøkkel for god integrering er at flyktningene lærer seg norsk, får arbeidstrening og en jobb slik at de kan forsørge seg og sin familie. Rettigheter og plikter skal gå hånd i hånd, mener venstrelederen. Voksne innvandrere og flyktninger uten formell utdannelse hører ikke til i ordinær videregående skole, men i grunnskole for voksne som Hurum Kompetansesenter har ansvaret for.
– Venstre mener at det vil være et fornuftig grep at Hurum Kompetansesenter og administrasjonen i Hurum utvikler en modell som kan gi flyktninger og innvandrere kompetanse innen helse og omsorg. På den måten kan vi utnytte kompetansen som noen av våre nye landsmenn innehar, og gi kompetanse til de av dem som ikke har slik kompetanse i utgangspunktet, sier Venstres førstekandidat.
Prognosene tilsier at kommunen vil få utfordringer med å få nok utdannede fagfolk i pleie- og omsorgssektoren i framtiden. Befolkningen lever stadig lengre og får mer sammensatte og komplekse sykdomstilstander. Tallet på demente vil også øke.
Dette betyr at kommunens helse- og omsorgstjenester i årene som kommer skal ta hånd om flere gamle med redusert funksjonsnivå, flere funksjonshemmede, flere brukere med psykiske lidelser, flere rusmisbrukere (ofte med dobbeltdiagnose rus og psykiatrisk diagnose) og flere alvorlig syke og døende pasienter.
-Resultatet er at vi trenger flere varme hender i Hurum i årene som kommer. Kvalifiserte, dyktige og fagutdannede sykepleiere og helsefagarbeidere, sier Homme Mathisen.
– I media kan vi lese at søkningen til helse- og sosialfag i videregående skole har økt på landsbasis, men går ned i Buskerud. Heldigvis er det pågang for å komme inn på sykepleierutdanningen. I år vil 150 helsefagarbeidere få fagbrevet sitt i fylket vårt. Ære være disse! Spørsmålet blir hvordan skal vi få enda flere til å velge disse viktige yrkene, sier hun.
Et svar er å la flyktninger og innvandrere bli en ressurs i pleie- og omsorgssektoren.