Miljø, framtida og optimismen

Næringslivet har for lengst tatt inn over seg miljøutfordringene. Det er kommunene som er sinkene, hevdet Venstres leder Trine Skei Grande da hun besøkte oss i april. Nå må kommunen på banen og ikke nøye seg med å leke miljøpoliti for andre. Miljø er ett av Venstres politiske satsningsområder i tillegg til næringsliv, skole og velferd. Når en av våre største bedrifter i Namsos uttrykker forundring over kommunes manglende perspektiver på de mulighetene som kaiene i Namsos representerer ut fra et miljø- og markedsperspektiv, så er denne argumentasjonen sammenfallende med vår partileders oppfordringer.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Gevinster i nytenkning og samhandling
Miljø er viktig. I sin ytterste konsekvens snakker vi om eksistensgrunnlaget, luft, jord og vann. Vi er alle naturlig knyttet til disse ressursene. Både som enkeltmennesker og via jordklodens store og små energisystemer. Når det blir snakk om energisystemer, blir vi minnet om at miljø er mer enn enkeltepisoder. Mulige løsninger innen miljø ligger i noen tilfeller innen fagkunnskap på molekylært nivå. Skal vi få inn løsnings- og utviklingstenkningen i Namsos kommune når det gjelder miljø, må kommunen føre en aktiv dialog med næringsaktører, kompetansemiljøene og engasjerte politikerne. Det trengs politikere som kan initiere denne løsningstenkningen.

Energi og avfall
Venstre vil stimulere til miljørettet utvikling. Næringsdrivende, fag- og miljøekspertisen sitter med erfaringer og kunnskap som er nødvendig for å utvikle kommunen til å sette miljøproblematikken i et næringspolitisk perspektiv. Å avdekke muligheter og gevinster er en av suksessfaktorene for å lykkes. Vi vet at det ligger muligheter innen gjenvinning og bioenergi. Vi vet også at det ligger utfordringer i avfallsstrømmene. Venstre vil følge kommunens avfallsstrømmer og påse at kommunen ikke fraskriver seg ansvar eller kjøper seg avlat. Vi vil at Namsos kommune skal tenke offensivt og globalt i forhold til dette. — Se det store i det små.

Vekst med bærekraft
Noen politikere synes å mene at vi i distriktene er så få og utbetydelige at verken utslipp eller miljøgevinsten betyr noe. Det kommer an på hvilket regnskap som settes opp. Globalt står vi overfor to store utfordringer, det er mat og energi. Det betyr at vi må bruke våre land- og havområder til å produsere mat, og vi må bruke vår kompetanse og teknologi til å produsere energi. I tillegg kan vi få ned vårt eget "overforbruk". En kilowatt time spart hos oss, kan erstatte kullprodusert energi i Europa. Det påvirker miljøregnskapet, og det er økonomisk lønnsomt. I verdensmålestokk rår vi i Midt-Norge over store områder per innbygger. Det forplikter med hensyn til å produsere mat når matmangel er et stort miljøproblem. Om vi i tillegg evner å utnytte våre naturgitte forutsetninger til å produsere fornybar energi, da blir vi å regne med. Noen av postene i dette regnskapet vil være minusposter enda en stund, fordi vi på nåværende tidspunkt ikke rår over alternativer. For en miljøkommune skal det være en oppgave å øke antall plussposter i dette miljøregnskapet. Og her skal vi tenke offensivt, mener Venstre.

Optimisme er god energi
— Ikke sint, men veldig, veldig skuffet, sier barna i reklamen der mor og fars mindre miljøvennlig handlinger påpekes. Miljøproblematikken handler om barna og om framtida. Det er ikke nok med påbud og forbud. Vi trenger strukturer som bygger opp under bærekraft som prinsipp for utvikling og lønnsomhet. – Kanskje burde hver skole i kommunen ha en tydelig miljøprofil. Jeg spør fordi jeg tror resultatene av miljøtiltakene står og faller på de som skal iverksette dem. Ei bærekraftig utvikling er miljømålet til Venstre. I det ligger det like store muligheter til produksjon, arbeid, konkurranse, nyskaping, utvikling og kompetanse, som vi har hatt fram til i dag. Skillet ligger i at vi ser vår aktivitet i lys av klodens eksistens. At vi velger å se oss selv som en del av denne helheten, er det første store steget. Om vi tror det nytter, vil det resultere i fornyet energi for fellesskapet.

Lill Sandvik Solvi
1.kandidat
Namsos Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**