Fylkesvalgprogram 2011

Her kan du lese Buskerud Venstres program for den kommende fire årsperioden.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Buskerud Venstre er fylkets eneste liberale parti. Vi arbeider for en politikk som setter mennesket i sentrum og som tar vare på miljøet. Vi ønsker en politikk som på alle områder gir mer til dem som trenger det mest. Buskerud Venstre har fylkesvaraordføreren og leder av hovedutvalg for kultur og folkehelse. Venstres representanter i fylkestinget er Runolv Stegane og Helge Stiksrud.

Buskerud Venstre toppkandidater 2011: Runolv Stegane, Rebekka Borsch, Helge Stiksrud, Ståle Sørensen

Buskerud Venstre toppkandidater 2011: Runolv Stegane, Rebekka Borsch, Helge Stiksrud, Ståle Sørensen
Foto: Torbjørn Tandberg

1 LOKALT OG REGIONALT DEMOKRATI I BUSKERUD

Venstre har et overordnet mål for perioden 2011-2014 om å prioritere åpne prosesser for å utvikle Buskerud i tett samarbeid med kommunene, næringslivet, de frivillge organisasjonene og forsknings- og utdanningsinstitusjonene.

Venstre er opptatt av et levende folkestyre. Flest mulig avgjørelser som har betydning for samfunnsutviklingen skal tas av folkevalgte organer eller organer med et direkte ansvar overfor det folkevalgte nivå.

Fylkeskommunen skal opptre som en god samarbeidspartner overfor kommunene og regionene i fylket. Det må være et mål at fylkeskommunen og kommunene finner gode løsninger til beste for innbyggerne.

Fylkeskommunen må prioritere tiltak som tar sikte på å øke borgernes interesse for – og identitet til – den virksomheten fylkeskommunen driver. Venstre vil at Buskerud fylkeskommune skal oppfattes som en serviceinstans for innbyggerne.

Venstre vil arbeide for god økonomistyring. Det vil sikre nødvendig handlefrihet innenfor fylkeskommunens ansvarsområder:
Utdanning (videregående skole), samferdsel (fylkesveier, kollektivtrafikk), tannhelse, kultur, idrett og folkehelse og regional utvikling (næringsliv, arealforvaltning og miljø)

2 KULTUR, IDRETT OG FOLKEHELSE

Visjon:
Målet for Venstres politikk er å bidra til et samfunn av engasjerte og skapende mennesker med vidsyn og toleranse.

Dette betyr i praksis å stimulere til aktivitet innenfor alle kulturuttrykk. Kulturaktiviteter skaper møteplasser og er et godt redskap for å møtes på tvers av skillelinjer. Kultur kan samle mennesker i alle aldre og med ulik bakgrunn.

Buskerud Venstre vil derfor bruke fylkeskommunen som instrument for å tilrettelegge for kulturopplevelser, i samarbeid med profesjonelle og frivillige kulturkrefter. Gjennom partnerskapsavtaler mellom kommune, fylkeskommune og det frie kulturlivet kan det skapes utviklingsmuligheter i hele fylket. Venstre vektlegger samarbeid på tvers av kommunegrensene og vil bidra til at fylkeskommunen stimulerer denne type utvikling.

Gode kulturtilbud skaper bolyst og trivsel. Kultur gir også grunnlag for kreativ næringsvirksomhet – som er viktig både for lokalsamfunn og for næringslivet. Samspill mellom offentlig sektor, en fri kultursektor og næringslivet skaper nye, spennende muligheter. Venstre ønsker et enklere kultur-Norge med minst mulig byråkrati og krav til dokumentasjon. Offentlige støtteordninger skal sikre rekruttering og premiere aktivitet og privat initiativ. Venstre vil arbeide for at det etableres et tett samarbeid med regionene slik at kommunale, fylkeskommunale og statlige midler kan utnyttes på en best mulig måte. Det skal være stimulerende å legge ned innsats i kultur- og idrettsarbeid. De frivillige organisasjoners innsats representerer store verdier for samfunnet.

Venstre vil arbeide for at fylkeskommunen utlyser flere og større utsmykkingsoppdrag. Venstre ønsker et offentlig skulpturprosjekt over hele Buskerud etter modell av Skulpturlandskap Nordland.

Den kulturelle skolesekken
Venstre mener at økt kulturaktivitet blant barn og unge er inspirerende både for skolen og kulturlivet. Gjennom Den kulturelle skolesekken kan kunstnere og grupper få tilgang til midler til produksjon av ustillinger og forestillinger for og med barn og ungdom.

Venstre ønsker at eldre innbyggere i Buskerud skal få tilbud om gode kulturopplevinger gjennom Den kulturelle spaserstokken. Venstre vil at både lokale, regionale og eksterne kunst- og kulturtilbydere skal presenteres gjennom disse ordningene. Venstre vil arbeide for at begge ordninger opprettholdes i kommende valgperiode.

Teater — teaterverksteder — kunstnersenter — musikk
Venstre ønsker Regionteater for Buskerud velkommen og har store forventninger til at dette vil føre til både større bredde i tilbudet, flere forestillinger og solid geografisk spredning. Venstre vil derfor sikre at overføringene til Regionteatret blir holdt på et slikt nivå at målene som er satt for Regionteatret blir nådd. Vi vil samtidig sikre at de fire regionale teaterverkstedene i fylket skal være i stand til å yte faglig bistand til teatergruppene i sine regioner.
Venstre vil støtte og medvirke til en videreutvikling av de etablerte musikkfestivalene i fylket og også støtte nye initiativ.

Økt satsing på bibliotekene
Bibliotekene er viktige demokratiske institusjoner — og således ikke bare en kilde for leseglede. Bibliotekene gir gratis tilgang for alle til kilder til kunnskap og glede. De representerer også viktige møteplasser. Venstre mener at bibliotekene må utvikles i takt med samfunnsutviklingen og den teknologiske utviklingen. Venstre vil at det skal stimuleres til enda større samhandling på tvers av kommunegrenser. Her spiller fylkesbiblioteket en viktig koordinerende rolle. Bibliotektilbudene må fortsatt være gratis. Bokbusstilbudet må utvikles og tilpasses situasjonen i de områdene den opererer i dag.

Museer og kulturminner
Museer er en viktig kulturbærer mellom generasjoner. Museene sliter fortsatt med stram økonomi.
Midler til å ta vare på museenes historiske bygg, må sikres. Venstre vil i kommende periode arbeide for at museene settes i stand til å utføre nødvendig vedlikehold.
Venstre ser bevaring av kulturminner som en viktig oppgave. Vi vil medvirke til at viktige kulturminner ikke går tapt. Venstre vil at alle kommuner utarbeider kulturminneplaner. Venstre vil stimulere til fremtidsrettet bruk av kulturminner og gjennom det bidra til bevaring av disse og styrke byers og steders særpreg og identitet.

Idrett
Idrett står sterkt i Buskerud og Venstre vil at vi fortsatt skal være et ledende idrettsfylke. Venstre vil ha både bredde- og toppidrett. Godt samarbeid på lokal- og fylkesnivå mellom idrettslag og det offentlige er avgjørende for å nå disse målene. Idretten er en viktig leverandør av glede, glød og engasjement og bistår samfunnet i å løse viktige oppgaver som integrering, gode oppvekstmiljøer og folkehelse.

Buskerud Venstre ønsker en god dialog med representanter for idretten i fylket. Regionalt samarbeid er etter Venstres mening den beste måten å sikre gode idrettsanlegg i hele fylket. Det utløser også større utbetalinger av spillemidler og medvirker til at etterslepet i utbetalinger av spillemidler reduseres. Likevel er det også nødvendig med et generelt krafttak for å øke bevilgningene utover det som kommer fra spillemidlene. Venstre vil være en pådriver overfor sentrale mynigheter og vil arbeide for at nasjonalanlegg som Vikersundbakken (skiflyging) får direkte bevilgninger over statsbudsjettet.

Tiltak for å bedre folkehelsen skal være et satsningsområde for fylkeskommunen. Venstre vil arbeide for å styrke samarbeidet med idretten innen folkehelsetiltak gjennom ordningen med partnerskapsavtaler. Venstre mener at unge i alderen 13 til 23 år skal ha spesielt fokus. Dette betyr at tiltak som styrker satsingen på økt fysisk aktivitet i den videregående skolen er spesielt viktig. Venstre ønsker en tett dialog med idretten for å kunne utvikle nye aktiviteter.

Venstre vil øve påtrykk for å sikre "gratis trening" for barn og unge og vil styrke muligheten til å kunne satse på egen idrett i skoletida.

Folkehelse
Buskerud fylkeskommune har nylig vedtatt en strategi for folkehelse. Buskerud Venstre gir full støtte til denne strategien. God helse gjennom hele livsløpet sikrer god livskvalitet for den enkelte samtidig som det sparer samfunnet for store beløp. Tiltak innenfor folkehelse er langsiktige. Venstre vil derfor arbeide for at flere langsiktige partnerskapsavtaler inngås både med kommuner og frivillige organisasjoner i tråd med målene som er nedfelt i fylkeskommunens strategi.

Venstre vil:
videreføre ordningen med fylkeskunstner, kulturpriser og stipend
sikre at Regionteatret for Buskerud får midler til å øke bredden i tilbudet
arbeide for at bibliotektilbudene skal utvikles og fortsatt være gratis.
arbeide for at museene sikres nok midler til vedlikehold av sine historiske bygg
sikre støtte til utvikling av kulturbygg i alle regioner og at eksisterende kulturbygg av regional betydning kan utvikles videre.
arbeide for at nasjonalanlegget for skiflyging i Vikersund får midler til investreinger og drift gjennom stasbudsjettet
utvide partnerskapsavtalene for folkehelsearbeidet
etablere en skulpturpark Buskerud

3 SKOLE FOR KUNNSKAP OG LIKE MULIGHETER

Visjon:
Å satse på utdanning er å investere i framtiden. Buskerud Venstre vil styrke den videregående opplæring gjennom å satse på læreren og på god skoleledelse. Vi må sikre et skolemangfold som kan ta vare på elevenes individuelle ønsker og behov.

Venstre vil at alle elever skal kunne gjennomføre videregående opplæring. For å få dette til, kreves et variert tilbud av yrkesfag, styrking av Arbeidsinstituttene og en god studiespesialisering. Lærerne må få mulighet til jevnlig å oppdatere sin kunnskap gjennom kompetanseår for etter- og videreutdanning.

Elevene må få god faglig oppfølging på skolen og i læretiden. Rådgivning, skolehelsetjeneste og det fysiske læremiljøet skal være tilfredsstillende. Skolene skal ha fokus på elevenes læringsutbytte.

Venstre vil ha større fokus på arbeidet som er i gang for å hindre at mange av elevene slutter i skolen. Det må settes av nok ressurser, slik at vi sikrer gjennomføring av fylkeskommunens vedtatte tiltaksplan for kvalitet og gjennomstrømming i det 13-årige skoleløpet. Det er viktig å forebygge frafall på et tidlig stadium. Det nye faget utdanningsvalg på ungdomstrinnet krever tettere samarbeid mellom fylkeskommunen og kommunene.

Venstre ønsker et mer forutsigbart utdanningsløp for videreutdanning og voksenopplæring. Vi vil arbeide for å få på plass en bindende kontrakt mellom privatist og eksamensmyndighet slik at utdanning som går over år kan kombineres med arbeid tross endringer i utdanningsløpet.

Venstre vil følge opp "Ny Giv", den nye nasjonale satsingen for å redusere frafallet i den videregående skolen og Venstre vil styrke igangsatt arbeid med "Livslang læring."

Venstre er positiv til det arbeidet Ungt entreprenørskap utfører. Det bør legges til rette for at alle faglinjer ved de videregående skolene kan delta i programmene til Ungt Entreprenørskap (Ungdomsbedrift, Gründercamp)

Venstre satser offensivt på helt nødvendig utbygging av skolebygg. I første omgang gjelder dette en tung satsing på ny videregående skole i Hønefoss. Forøvrig vil Venstre følge opp vedtatt investeringsprogram for utbygging med helt nødvendig oppgradering av skolebygg.

I forbindelse med omstruktuering for naturbrukskolene, støtter Venstre arbeidet med å få på plass en fagskole i Hallingdal, basert på behov og utvikling av kommunene i Fjellregionen. Det er også helt nødvendig å sette ekstra midler til utvikling av naturbruksskolene.

Venstre vil:
ha økt fokus på gründervirksomhet hos ungdom og støtter arbeidet med Ungt entreprenørskap
ha høyere lærertetthet på realfag, for å styrke den praktiske læringen
at skolene skal bruke omdisponering av timer i større grad, der dette kan hjelpe elever som er spesielt svake i enkeltfag
ta i bruk og å legge vekt på opptaksprøver til praktisk-estetiske fag, gjennom bl.a. å bruke "mappevurdering" (prøveprosjekt)
at fylkeskommunen bidrar til opprettelse av flere lærlingplasser og læreplasser
fjerne arbeidsgiveravgiften for lærlinger
at skolene skal ha ansvar for oppfølging av lærlingene i bedriftene frem til fagbrevprøve (prøveprosjekt)
at alle skoler skal ha kompetanse rundt mobbeproblematikk
vil arbeid for skriftlig kompetansevurdering og målsetting og en kontrakt mellom privatist og eksamensmyndighet
styrke og videreutvikle arbeidsinstituttene
styrke tilbudet med innføringsklasser for minoritetsspråklige (eget prosjekt for ungdom)
at videregående skoler opprettholdes i alle regionene i fylket
skape et fysisk og estetisk tilfredsstillende arbeidsmiljø på skolene
ha elevstipend istedetfor utlån av bøker
ha fritt skolevalg som prøveprosjekt i nedre del av fylket
at fylkeskommunen utarbeider serviceerklæringer for videregående skole, som klargjør de pliktene skolen, elever og foreldre har
ha flere studieplasser til Høgskolen i Buskerud
bygge ny skole ved Hønefoss vgs
ruste opp og modernisere eksistrende skolebygg i tråd med vedtatt investeringsplan og i tillegg sette av midler til investeringer innen naturbruk
at kompetanse for pedagogisk bruk av IKT videreutvikles på ulike linje og ulike fag i videregående skole

4 Samferdsel – behov for nytenking og handling!

Visjon:
Samferdselspolitikken skal ivareta tre grunnleggende hensyn: God mobilitet i hele fylket, miljø/klima, verdiskaping for næringslivet, og minst mulig ulykker.

Venstre vil arbeide for å endre norsk samferdselspolitikk, ikke minst når det gjelder finansiering. Det må bli slutt på at investeringer i vei og bane er totalt avhengig av den årlige behandlingen av statsbudsjettet. Norge og Buskerud mangler ikke planer, analyser eller omfattende dokumentasjon når det gjelder behovene innen samferdsel. Men det mangler gjennomføringskraft. Det vil Venstre gjøre noe med ved å drive aktivt påtrykk overfor Stortinget.

Bedre samordning av kollektivtrafikken
Trafikkmengden er stadig økende, og bruk av personbil står for den største andelen. I byer og tettsteder må vi derfor få en større del av denne trafikken over på kollektivtransport.

Venstre har vært en aktiv støttepiller for opprettelse av Buskerud Kollektivtrafikk AS (ansvar for skoleskyss og bussruter) der kommunene i Buskerud og fylkeskommunen gikk sammen om å starte selskapet. Venstre vil sørge for at Buskerud Kollektivtrafikk AS tilføres rammer som gjør at selskapet blir en viktig og positiv aktør for å bedre kollektivtilbudet. Det er helt avgjørende dersom vi skal greie å redusere veksten i biltrafikken.

I distriktene er ikke kundegrunnlaget stort nok til å forsvare sterk satsing på ordinær kollektivtrafikk. Venstre vil ta initiativ til alternative løsninger med bestillingsruter for drosje eller minibusser. I Hurum og Røyken er det ulike selskaper som har ansvar for trafikken. Her er det stort behov for samordning for å gi innbyggerne et bedre tilbud.
Venstre forutsetter at dette ivaretas når nåværende konsesjoner går ut.

Det må innføres elektronisk billettering og mulighet for at en billett (kort) kan brukes ved reise over fylkesgrensene og mellom ulike buss-selskaper og ved overgang fra buss til tog. Det må etableres sanntidsinformasjon for alle kollektive rutetilbud.

Venstre vil legge til rette for størst mulig kollektivandel på veinettet, god framkommelighet i de deler av fylket der vei er eneste alternativ, og redusere transportbehovet gjennom god planlegging av byer og tettsteder.

Venstre støtter derfor det viktige arbeidet som nå legges ned i Buskerudbyen for å bedre kollektivtilbudet og å redusere bruken av bil og vil arbeide for at statens belønningsordning til dette arbeidet videreføres også etter 2013. Venstre vil arbeide for at Røyken kommune kan innlemmes i Buskerudbyen og for å få en tilsvarende finansieringspakke til Ringerike.

Miljøkortet må gjelde over fylkesgrensene – studentrabatt på kollektivtransport
Venstre vil ta initiativ for å få til en ordning der Miljøkort for ungdom videreutvikles og søkes utvidet til bruk over fylkesgrensene. Her må det samarbeides tett med Buskerud Kollektivtrafikk AS som igjen må arbeide for samordning overfor Akershus og Oslo og overfor NSB. Ordningen "Hjem for en femti-lapp" bør utvides til flere kommuner. Det må gis studentrabatt på all kollektivtransport, også kommersielle ruter. Venstre vil ta initiativ for å få fylkeskommunen, til å legge press på de kommersielle selskapene.

Nei til ståplass
Venstre aksepterer ikke ståplasser på skolebussene og krever at sentrale myndigheter rydder opp i lovbestemmelsene og følger opp med penger.

Tog
Togtilbudet i fylket må bedres, spesielt for å gi dagpendlere et bedre tilbud. Her må fylkeskommunen være en aktiv pådriver, selv om dette ligger utenfor ordinært ansvarsområde. Buskerud Venstre vil ta initiativ til at fylkeskommunen tar kontakt med kommunene i fylket for å starte et jernbaneselskap.

Ringeriksbanen er det viktigste tiltaket for å modernisere Bergensbanen. Den må prioriteres høyere i Nasjonal Transportplan. Venstre vil arbeide for at lokal- og regionaltog korresponderer med fjerntog for å sikre mest mulig effektiv reisetid.
Samtidig må det arbeides aktivt for å få bygd dobbeltspor fra Sandvika til Kongsberg, og hyppigheten på togavganger (inter-city) må økes.

Venstre mener det er nødvendig å bygge flere krysningspunkter på Bergensbanen, slik at enda mer gods kan overføres fra vegtransport til bane.

Venstre vil arbeide for at linjeutbedring på Spikkestadbanen proriteres i Nasjonal Transportplan.

Viktige veiprosjekter må prioriteres
Buskerud Venstre vil være pådriver for å sikre at viktige veiprosjekter følges opp i arbeidet med Nasjonal Transportplan (NTP) og at Stortinget setter av penger til gjennomføring, ikke bare for ett år. Veiprosjekter som løser store miljøproblemer i byer og tettsteder og trafikkfarlige strekninger skal prioriteres.

Veistrekninger som må prioriteres:
RV 7 Sokna- Ørgenvika
RV 7 Hønefoss-Hardangervidda (fra 2010 er RV 7 fra Gol til Hordaland grense, omklassifisert og inngår i stamvegnettet)
RV 23 Linnes-Dagslett
E134 Damåsen-Saggrenda
E 16 Sandvika-Hønefoss (del i Buskerud, Skaret-Hønefoss)
RV 35, strekningen Hokksund-Åmot
RV 52 Hemsedalsfjellet (fra Gol til Sogn og Fjordane fylke)

Venstre sier ja til å utrede ny Hardangerviddatunnel (nytt alternativ) mellom Haugastøl og Storlia. Tunnelen vil bedre vilkårene for villrein og skape positive samfunns-og miljømessige virkninger.

Fylkesveger (gamle og nye) trenger et løft
Etterslepet når det gjelder vedlikehold på fylkesvegene i Buskerud er på 2,5 milliarder kroner. Venstre vil følge opp vedtatt handlingsprogram for fylkesvegene og være en pådriver overfor staten for å øke rammene til fylkeskommunen.
Fylkesveier som i hovedsak bare har betydning innen en kommune, bør vurderes overført til kommunen dersom en kommune ønsker å ta over ansvaret.
Venstre vil arbeide for at "Ny Røykenvei" og Svelvikveien kommer med i handlingsprogrammet.

Gang- og Sykkelveier.
Venstre ønsker å legge til rette for trygg ferdsel for miljøbevisste trafikanter. Venstre vil derfor arbeide for oppgradering og utbygging av gang- og sykkelveinettet.

Vedlikehold — offentlig ansvar
En del veistrekninger er mer ulykkesbelastet enn andre. Buskerud Venstre vil prioritere å utbedre disse til gjeldende veistandard og fjerne "flaskehalser". Vi vil øke innsatsen for bedre vedlikehold vinterstid. Venstre ønsker kritisk bruk av veisalt med formål å få ned saltmengden som brukes. Det må satses mer på tradisjonelt vedlikehold og brøyting.

Bruk vannveien!
Buskerud Venstre støtter kravet fra Røyken og Hurum om sterkere satsing på hurtigbåt til Oslo. Det må komme på plass flere avganger per dag. Brukes vannveien mer, demper dette presset på veiene.

Alle skal ha tilgang til et framtidsrettet høyhastighetsnett
Venstre mener det er nødvendig med en storsatsing på utbygging av høyhastighetsnett (fiber) i hele fylket. Stat, fylkeskommune og kommune, må bidra til utbygging i områder hvor det kommersielt ikke lar seg gjøre. I noen områder kan utbygging av fiber kombineres med trådløs kommunikasjon. Buskerud Venstre setter som mål at alle husstander og private og offentlige virksomheter skal ha tilgang til et framtidsrettet høyhastighetsnett. Dette kan være avgjørende for bosetting og for muligheten til å sikre eksisterende og å skape nye arbeidsplasser i distriktene.

Bedre transporttilbud for funksjonshemmede (TT-tjenesten)
Etterspørselen etter TT-tjenester er langt større enn det tilbudet som gis. Venstre vil arbeide for å øke rammen, slik at flere innbyggere kan dra nytte av tjenesten.

Venstre vil:
arbeide for å få godkjent alternative finansieringsløsninger for investeringer i vei og bane
ha bedre samordning av kollektivtrafikken
arbeide for at Miljøkortet skal gjelde over fylkesgrensene
si nei til ståplass på skolebussene
øke rammer til vedlikehold av veiene
ha høyhastighetsnett i hele fylket
ha gode gang- og sykkelveier

5 REGIONAL UTVIKLING

Visjon:
Venstre er og skal være "Gründernes beste venn"

Næringspolitikk
Utgangspunktet for Venstres næringspolitikk er gode generelle rammevilkår for alle deler av næringslivet, kombinert med en målrettet innsats for utvikling av flere kunnskapsbedrifter. Det er en sentral sak for Venstre å stimulere til at flere kan skape sin egen arbeidsplass. Venstre vil fortsatt være gründernes beste venn og vil at regionalutviklingspolitikken i fylket legger vekt på tiltak rettet mot gründere sterkere enn i dag. Dette må gjelde folk med initiativ uansett hvor i fylket de befinner seg. Småbedriftenes muligheter til verdiskaping er svært viktig for bosetting i distriktene, arbeidsmarked og samfunnsutvikling. Venstre vil spesielt vektlegge støtte til bedrifter som tar miljøhensyn eller er aktive på området knyttet til miljøprodukter.
Venstre vil arbeide for å styrke samarbeidet med høgskolene i fylket, det offentlige og næringsorganisasjonen med tanke på å høyne kunnskapsnivået.

I de selskapene hvor Buskerud Fylkeskommune helt eller delvis er eier, vil Buskerud Venstre føre en aktiv eierskapspolitikk i tråd med allmenne regler for eierskap. Venstre vil også sikre åpenhet rundt fylkeskommunens eierskap, og nedsette konkret mål for hvert enkelt selskap. Der hvor folkevalgte er generalforsamling, vil Venstre arbeide for periodevise mandat og kreve halvårlige rapporter fra generalforsamlingen. Dette for å sikre drift i henhold til god corporate governance.

Reiseliv
Reiselivesnæringen står for en stor del av verdiskapingen i fylket. Å opprettholde levende bygder, kulturlandskap og ren natur er avgjørende for at regionen skal lykkes som turistmål. Fylkeskommunen bør bidra med kompetanse og tilskudd til nye produkter, infrastruktur og samordning av profileringstiltak og være en medspiller i å gjennomføre foreslåtte tiltak i "Regional delplan for reiseliv". Venstre vil sette av årlige ekstra midler til reiseliv i fylkeskommunens budsjett.

Buskerud Venstre vil prioritere småbedrifter og nyetableringer som satser på grønne arb eidsplasser og kulturbasert næringsliv. I Buskerud vil urørt natur være en vesentlig faktor for fremtidig turistsatsing, Venstre vil sikre naturvern i kraft av sin egenverdi for nødvendig reproduksjon og fri utfoldelse. Gjennom "Regionale planstrategi" ønsker Venstre å trekke opp mål og strategier for bærekraftig utvikling.

Venstre støtter tiltak som stimulerer til at reiselivet utvikles som en kompetansenæring, og vi vil arbeide aktivt for å få lagt et nasjonalt kompetansesenter for reiselivet til Buskerud.

Landbruk
Å satse på lokal foredling av mat og drikke vil være avgjørende for framtidens
landbruk, reiselivsnæringen og for levende bygdesamfunn. Buskerud Venstre ønsker å opprettholde matvareproduksjonen og forvalte kulturlandskapet. Venstre vil stimulere til utvikling og produksjon av nisjeprodukter i landbruket i de ulike regionene. Venstre ønsker å stimulere til økt andel økologisk landbruk, i tillegg til å øke innsatsen for å stimulere til alternative inntekstmuligheter. Prosjektet "Inn på tunet" er et eksempel på det siste.
Det må snarest utarbeides en strategiplan for fylkeskommunens ansvar og rolle for landbruket.

FOU og innovasjonsstrategi
Venstre mener at fylkeskommunen må være i førersetet og bidra til økt satsing på kompetanse, forskning, utvikling og innovasjon i tett samarbeid med kommunene, næringslivet og forsknings-og utdanningsinstitusjonene. Det er viktig å sørge for mer og bedre geografisk spredt forskning, utvikling og innovasjon både i offentlig og privat sektor, i tråd med vedatt FOU-og innovasjonsstrategi for Buskerud 2010-2015.
I dette arbeidet er utvklingen av høgskoletilbudet på Ringerike, Kongsberg og Drammen viktig. Venstre går inn for å etablere et forskningsinstitutt i Buskerud. Det nye deleierskapet i Innovasjon Norge og opprettelsen av Oslofjordfondet er viktige elementer for samhandling og oppstart av nye tiltak.

Venstre vil:
Bruke mer fylkesmidler til stimulering av gründere.
Øke satsingen på lokal mat, kulturturisme og opplevelser.
Inspirere bedrifter til å satse mer på forskning og utvikling gjennom å bidra til opprettelse av nye forsknings- og "utviklingshager"
Etablere et "såkornfond" for unge gründere
Spesielt stimulere miljørelatert næringsliv
Stimulere til reiselivssatsing og kulturbasert næringsutvikling
Medvirke til etablering av kraftfulle karrieresentre i alle deler av fylket
Innføre et spesielt etablererstipend for grønne arbeidsplasser.
Arbeide for at veien mellom forskning og næringsliv blir mindre gjennom å styrke nettverk for erfaringsutveksling.
Innføre en tilskuddsordning på fylkesnivå som stimulerer til etablering av lokale/regionale ventureselskap.

6 Klima/miljø

Venstre vil være en pådriver for å prioritere og å gjennomføre vedtatt Klimahandlingsplan 2030 for Osloregionen. Det må utarbeides en regional delplan for miljø og klima i Buskerud.

Buskerud er av fylkestinget utpekt som et miljøfyrtårnsfylke. Fylkeshuset er miljøsertifisert. I kommende periode er det et mål for Venstre at fylkeskommunens ytre virksomheter (videregående skoler) også kan miljøsetifiseres.

Buskerud Fylkeskommune skal ta en aktiv rolle for å stimulere alle typer virksomheter til miljøsertifisering.

Gjennom fylkeskommunens eget energiselskap Vardar AS bør det satses målbevisst på oppstart av prosjekter og tiltak som gir oss alternativ energi, og effektivisere eksisterende energinett.

Fylkeskommunen skal bidra til et godt vannmiljø gjennom vannregion Vest-Viken. Det vil gi positive effekter på naturmangfold, næringsutvikling, folkehelse og friluftsliv.

Vern av større områder til lands må kompenseres, slik at kommuner som får større arrealer båndlagt kan sikre god utvikling for det lokale næringslivet og innbyggerne,

Grønn arealplanlegging
Gjennom fylkesplanlegging ønsker Venstre å trekke opp mål og strategier for bærekraftig utvikling. Fylkeskommunen må samarbeide om grønn arealplanlegging med kommuner og næringsliv. Utvikling av bo-områder, næringsarealer og offentlig virksomhet i bynære områder må planlegges slik at det fører til redusert transportbehov.

Helhetlig verneplan for Oslofjorden og Drammensfjorden
Buskerud Venstre ønsker å verne Drammensfjorden og Oslofjorden mer systematisk og helhetlig. Det er viktig med hensyn til fjordenes helsetilstand, det biologiske mangfoldet og truslene som overfiske, økt bruk, trafikk og nedbygging av strandsonen medfører.

Venstre vil:
opprette flere marine verneområder i indre og ytre Oslofjord samt i Drammensfjorden.
beskytte utsatte fiskearter gjennom fangstrestriksjoner og økt kontroll slik at vi får en økning av fisk i fjordene og opprettholder bærekraftige fiskestammer. Fritidsaktiviteter og kontrollert fiske må fortsatt være tillatt.
kartlegge det biologiske mangfoldet i fjordene — over og under havoverflaten
styrke oljevernberedskapen og havariberedskapen.
gjennomføre de rensekrav Norge har underskrevet knyttet til Nordsjøavtalen:
utarbeide en felles handlingsplan i samarbeid med berørte kommuner for fjerning av ulovlige stengsler rundt hele Oslofjorden og Drammensfjorden.
Kreve systematisk måling av luftkvalitet i byene i fylket med tanke på tiltak for å forebygge helseskader
venstre ønsker i nær dialog med grunneiere og naturvernere å øke skogvernet i fylket og avsette nye skogsområder i fylket til vern
dette forutsetter lokal forvaltning av nye verneområder

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**