Program for Ullensaker Venstre 2011-2015

Les her hva Ullensaker Venstre går til valg på.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Last ned programmet som pdf-fil.

Folk først!
Kommunevalget 2011

ULLENSAKER VENSTRES
valgprogram for perioden
2011 — 2015

Venstre er det første og eldste
politiske partiet i Norge, stiftet 28. januar 1884.
Norges eneste liberale parti.

Venstre – et liberalt verdivalg

 Venstres visjon er et liberalt og inkluderende samfunn hvor hver enkelt har frihet og mulighet til å skape seg et godt liv, der vi sammen tar ansvar for fellesskapet og miljøet.

Venstres visjon er et liberalt og inkluderende samfunn hvor hver enkelt har frihet og mulighet til å skape seg et godt liv, der vi sammen tar ansvar for fellesskapet og miljøet.
Foto: sxc.hu

Venstres grunnidé bygger på personlig frihet og sosialt ansvar. Venstres visjon er et liberalt og inkluderende samfunn hvor hver enkelt har frihet og mulighet til å skape seg et godt liv, der vi sammen tar ansvar for fellesskapet og miljøet. Vi tror at rettferdige spilleregler, større mangfold og økt rom for personlig frihet og livsutfoldelse vil gi et mer inkluderende og menneskevennlig samfunn.

Venstres ideal er et åpent samfunn av frie og myndige borgere, frihet for enkeltmennesket, likhet for loven og brorskap mot undertrykkelse og tyranni, hvor alle har en reell mulighet til å ta aktivt del i samfunnet. Vi vil hele tiden kjempe for et bredt demokratisk engasjement og invitere flest mulig til å ta del i utviklingen i eget nærmiljø og lokalsamfunn. For å verne om det lokale selvstyre også i fremtiden har Venstre gått inn for å få inn en bestemmelse om dette i grunnloven.

Venstre er uavhengig av alle organiserte særinteresser. Venstre vil reformere veldferdssamfunnet gjennom prioritering og modernisering samt gi mer omsorg til dem som trenger det mest. Venstre vil gjennomføre en storsatsning på utdanning, nyskapende næringsliv og gjøre Norge til et miljøpolitisk foregangsland.

Våre politiske røtter strekker seg tilbake til opplysningstiden og dette er idéer og verdier vi har båret med oss gjennom den norske selvstendighetskampen. Sogneselskapene og Selskapet for Norges Vel førte disse frem til Grunnloven av 1814 og videre via 17. maiforeninger og bondevennforeningene frem til dannelsen av Venstre, Norges første politiske parti i 1884.

Venstres visjon for Ullensaker

Venstre vil at Ullensaker skal være en åpen, grønn og landlig kommune, med levende landbruk og nærhet til både skog, vann og eng. Ullensaker som flyplasskommune har en sentral beliggenhet til storbyen og Oslos mange gode jobbtilbud og kultur. Vi vil at Ullensaker skal være et godt sted å bo, et attraktivt sted å jobbe, et sted for opplevelser og et sted der du får god pleie og omsorg når du trenger det. Vi i Ullensaker skal oppleve felles identitet og tilhørighet i lokalsamfunnet vårt, der politikerne skaper rammebetingelsene. I Venstres Ullensaker er det innbyggerne og ikke utbyggerne som bestemmer.

Ved å motivere og støtte lag og foreninger innen kultur, idrett og annet frivillig arbeid får vi en god samfunnsutvikling. Vi ønsker likeledes å utvikle en skole med god kunnskapsformidling, og stor metodefrihet til den enkelte skole og lærer. Skaperkraften i det lokale næringslivet er noe vi vil utnytte. Venstres mål er et enda flottere Ullensaker, både når det gjelder natur, omgivelser og innhold. Ullensaker skal være et godt sted å bo!

ET LEVENDE LOKALDEMOKRATI
Lokalt selvstyre innebærer at borgerne og de lokale folkevalgte får frihet til å forme sitt eget lokalsamfunn. Det styrende prinsippet for Venstre er at avgjørelser skal tas og oppgaver løses nærmest mulig den som avgjørelsen gjelder. Venstre vil styrke og videreutvikle lokaldemokratiet slik at innbyggerne opplever det som åpent, inkluderende og solidarisk og inviterer til en bred deltakelse og et folkelig engasjement. Venstre vil ha en kommune som lytter aktivt til innbyggernes meninger, og som gir både innbyggerne og våre folkevalgte større reell mulighet til å påvirke utviklingen i vårt eget lokalsamfunn.

Ullensaker Venstre vil

Ha en åpenhet som er i henhold til offentlighetsloven, og følge opp at kommunen etterlever disse viktige prinsippene.
Slå ring rundt den brede demokratiske diskusjonen i kommunestyret, myndiggjøre de folkevalgte og gjøre vårt til at lokalpolitikken blir engasjerende for innbyggerne.
Verne om det lokale selvstyre også i fremtiden. Venstre arbeider for å få en bestemmelse om dette inn i grunnloven.
Gi mer frihet og ansvar lokalt: Venstre arbeider på alle nivåer for at kommunene skal få større innflytelse over over egne inntekter og utgifter enn tilfellet er i dag. Vi går imot overdreven sentraldirigering fra statens side. Venstre sier nei til innføring av eiendomsskatt i Ullensaker.
Fortsatt gjennomføre åpne folkemøter og innbyggerundersøkelser. I store saker som berører viktige sider av hverdagslivet til mange innbyggere vil Venstre ta initiativ til at kommunen gjennomfører åpne folkemøter. Disse møtene skal gi innbyggerne mulighet til å stille spørsmål og gi uttrykk for egne meninger i møte med kommunens politikere og administrasjon. Likeledes vil Ullensaker Venstre styrke innflytelsen for velforeninger, grendeutvalg og samhandlingen mellom kommunen og foreningsliv i saker som angår nærmiljøet.

KVALITET PÅ KOMMUNALE TJENESTER
Venstre vil ha fokus på kvalitet på de kommunale tjenestene, rettssikkerhet for kommunens borgere og kostnadseffektivisering. Vi understreker også viktigheten av kontinuerlig kompetanseutvikling i kommuneorganisasjonen. Venstre har innført service-erklæringen som forteller innbyggerne hva de kan forvente av kommunen.

Konkurranseutsetting kan være et aktuelt og riktig virkemiddel, men krever at kommunen har god bestillerkompetanse slik at leveransene fra utførende leverandør kan kvalitetssikres. Venstre ser at konkurranseutsetting kan øke kommunens kostnader, men åpner for å benytte virkemidlet dersom kommunens interesser kan ivaretas på en god måte. Vi ønsker å bruke en modell der private tilbydere kan foreslå hvilke områder som passer, hvorpå kommunen vurderer og avgjør hva som skal konkurranseutsettes.

Ullensaker Venstre vil
Motvirke korrupsjon og maktkonsentrasjoner gjennom åpenhet og holdningsskapende arbeid.
Styrke rettssikkerheten for kommunens borgere gjennom økt fokus på den kommunale forvaltning og via etiske retningslinjer og saksbehandlingskravene i forvaltnings- og kommunelov.
Bruke kommunens hjemmesider til effektiv kommunikasjon mellom kommunen og innbyggerne.
At kommunen skal være service-innstilt, med mer liberale åpningstider, f.eks bibliotekene, og en kommune for rettferdig handel, f.eks. Fair Trade.
At Ullensaker videreutvikler konseptet med universell utforming som et grunnleggende prinsipp i all kommunal virksomhet.
Sikre effektive kommunale tjenester og god økonomistyring.
Satse på kompetanseutvikling og rekruttering av gode medarbeidere i kommunen, og likeledes styrke samarbeidet mellom de frivillige organisasjoner og kommunen.
Vurdere konkurranseutsetting av enkelte kommunale tjenester, og ha fokus på kvalitet og kontrollmuligheter ved konkurranseutsetting av kommunale tjenester.
Åpne for "utfordringsrett", dvs at private selskaper kan foreslå hvilke tjenester som med fordel kan konkurranseutsettes. Kommunen vil vurdere forslagene og kan velge å følge dem.

 Vi ønsker å utvikle Kløfta til «Den Grønne Landsbyen», og sørge for at Kløfta blir ett annerledes alternativ til Jessheim, og ikke et «mini-Jessheim». Les appellen til 1. kandidat John P. Wilhelmsen her.

Vi ønsker å utvikle Kløfta til «Den Grønne Landsbyen», og sørge for at Kløfta blir ett annerledes alternativ til Jessheim, og ikke et «mini-Jessheim». Les appellen til 1. kandidat John P. Wilhelmsen her.

ULLENSAKER VENSTRE OM BOLIGPOLITIKK
Ullensaker Venstre vil skape bevissthet rundt by- og tettstedsutvikling, siden Ullensaker er en vek
stkommune med stor tilflytting. For å unngå å bygge ned nødvendige rekreasjonsområder og samtidig ta vare på 100-metersskogene og de grønne lungene, må en forsiktig fortetting til, også i høyden, om vi vil at våre unge skal kunne etablere seg her og ikke i våre nabokommuner!

Med tanke på at vi blir flere eldre i Ullensaker, vil behovet for varierte boformer øke fremover.
Godt voksne vil ha lettstelte boliger, barnefamilier ønsker seg boliger med tilgang til uteareal og unge ønsker gjerne å bo både sentralt og i høyden, men med nærhet til det grønne. Det viktigste må være at vi våger å tenke nye og andre tanker når det gjelder boligfortetting og samtidig ta vare på stedets gode kvaliteter, miljø og landbruksvern samt grønne områder.

Jessheim er allerede definert som småby, og bygges ut så det knaker. Enkelte skogområder står da i fare for å bli bygd bort av utbyggere, som ikke trenger å tenke langsiktig på stedets kvaliteter. Ei heller bygges det nå med kjellere i eneboliger, noe vi i Venstre anser å være sløseri med verdifull mark.

Husbanken tilbyr lån til ungdom som ellers ikke kan få banklån, og til andre som av ulike grunner heller ikke er kredittverdige, eksempelvis personer som på grunn av sykdom, konkurs eller andre grunner ikke kan stille sikkerhet. Forutsetningen for å få Start-lån er imidlertid at vedkommende har inntekt slik at hun kan betjene lånet. Kommunen låner penger av Husbanken og viderelåner dette til låntageren. Kommunen stiller derfor i praksis kausjon for ungdom og andre som ellers ikke ville få lån i bank, slik at de kan kjøpe sin egen bolig.

Flertallet i Ullensaker har desverre valgt å avslutte ordningen med Start-lån. Ullensaker Venstre vil gjeninnføre Start-lån slik at alle som kan betale renter og avdrag på lån skal kunne kjøpe sin egen bolig.

ULLENSAKER VENSTRE OM SKOLE OG OPPVEKST

Venstre om barnehage
Venstre vil at barnehagetilbudet skal holde høy kvalitet og møte barnet fordomsfritt, engasjert, trygt og tillitsfullt. Det er viktig med et mangfoldig tilbud av barnehagetyper som for eksempel kultur-, natur og idrettsbarnehager. Naturopplevelser er vesentlig i barns utvikling og gir barna mulighet for fysisk utfoldelse, mestring, undring og rekreasjon.

Ullensaker Venstre vil

At alle som ønsker seg barnehageplass skal kunne få det, uansett når på året barnet er født.
At det stimuleres til etablering av natur, kunst- og kulturbarnehager, noe som kan bidra til å gi flere barn en grunnleggende forståelse av natur, kunst og kultur.
At barnehagen har fleksible åpningstider.
At det pedagogiske miljøet i barnehager styrkes.
At barnehager som lager felles driftsordninger i ferier belønnes.
At tilsyn med barnehager vektlegges, uansett om de er private eller kommunale.

Venstre om skole
Venstre ønsker å ha en sterk offentlig skole, evnt. supplert av privatskoler. Venstre vil styrke skolen bl.a gjennom å øke respekten for læreren og fagkunnskapen. Kunnskap er en forutsetning for "det gode liv" og grunnlag for frihet og demokrati. Skolens viktigste oppgave er å gi den enkelte elev et best mulig kunnskapsnivå, gode grunnleggende ferdigheter og tro på seg selv og egne evner. Skoledagen skal være spennende, interessant og skapende for elevene der de får læremidler og lærebøker som er nødvendige for å oppfylle dagens krav og behov. Kvaliteten på kunnskapsformidling og læringsmiljø i skolene er svært viktig slik at våre barn og ungdommer kan få en god start og oppvekst i livet.

Ullensaker Venstre ønsker

Å gi skolen gode vilkår slik at elevene får tilpasset opplæring og differensiert undervisning når det trengs, så tidlig som mulig.
At alle elevene sikres hjelp og muligheter til å kunne tilegne seg kunnskaper på sitt nivå, slik at de kan utvikle seg og sin selvstendighet.
Å arbeide for at praktiske og estetiske fag får en større plass i skolen.
Å stimulere til større interesse for realfagene.
Styrke interessen for fremmedspråk for å øke språkkunnskapen i dagens globaliserte verden.
At skolene skal ha tilstrekkelig IKT-kapasitet, slik at alle barn får en reell mulighet til å bruke informasjonsteknologi som verktøy i undervisningen.
Å sikre elevenes fysiske og sosiale arbeidsmiljø, gjerne med økt aktivitet ute i naturen.
Styrke lærernes rolle i skolen samt å sørge for solid fagkompetanse og etterutdanning. Likeledes vil vi gi lærerne mer tid til elevrettet arbeid. Dette krever flere lærere og mer penger enn det som flertallet har budsjettert.
Innføring av et kompetanseår for lærere, f.eks hvert syvende år.
Styrke kampen mot mobbing, ha nulltoleranse mot mobbing i skolen og ansvarliggjøre ledelsen i alle kommunale virksomheter.
At det skal være nulltoleranse overfor hærverk og vold.
Utvikle kvaliteten på SFO-tilbudet og verdsette barns frie lek.
Å styrke skolen med en helsesøster/sosiallærer/pedagogisk tjeneste, for at barn og unge skal kunne få nødvendig hjelp så tidlig som mulig.

Satsning på entreprenørskap i skolen
Venstre vil stimulere til at entreprenørskap, kreativitet og foretaksomhet får sin naturlige plass i skolehverdagen, og bidra til at det å drive elevbedrift blir en lærerik og stimulerende opplevelse for alle.

Innrette en "småjobbsentral" for ungdom
Vi ønsker å styrke våre ungdommers muligheter til å utføre praktiske oppgaver og småjobber for både eldre, familier med behov for barnepass, samt kommunale og private virksomheter i kommunen. Dette kan skje satsing på en "småjobbsentral" som formidler oppdrag, gjerne i regi av Frivillighetssentralen.

Vaktmesteren tilbake i skolene
Venstre ønsker vaktmesteren velkommen tilbake i skolene. Vi mener at skolebygningene kontinuerlig bør oppdateres og vedlikeholdes slik at både inne- og utemiljøet rundt barna holdes iorden. Et ordentlig løpende vedlikehold så skolebyggene ikke forfaller sparer dessuten kommunen for fremtidige, større økonomiske utgifter. Vi må slutte å låne penger av fremtidens barn.
Økt tilflytting til Ullensaker innebærer at skolene som nå er i drift, risikerer allerede nå å bli for små. Derfor må behovet for nye skoler og ungdomsskoler utredes og arealer avsettes.

KULTUR, IDRETTS- OG FRILUFTSLIV — EN AKTIV FRITID
Ullensaker Venstre er opptatt av å skape et allsidig tilbud av kultur- og idrettsaktiviteter til både barn, unge og eldre i kommunen.

Styrk frivillighetskulturen i Ullensaker
Vi mener at det i tillegg til å ivareta/evt. skape arenaer for masseidrett bør tilrettelegges for private initiativ i forhold til andre aktiviteter som bowling, cricket, ridesentre osv. Tilrettelegging kan skje ved å gi de lokale kreftene tilgang til lokaler med lange leieforhold og trygge rammebetingelser, slik at de føler at de med sikkerhet kan nedlegge det arbeidet og de ressursene som kreves for at fritidstilbudet skal få rotfeste og vokse. Kommunen bør lage retningslinjer for samarbeid med frivillige organisasjoner som bidrar med egeninnsats og dugnad. Erfaringsmessig vil lag og foreninger ofte kunne bygge billigere enn de prisene kommunen vil kunne oppnå.

Det bør også legges tilrette for gode svømmearenaer i nærmiljøet, blant annet ved at skoler skal ha tilfredsstillende svømmehaller tilgjengelig.

Tilgang på natur- og friluftsområder

Ullensaker Venstre ønsker at alle kommunens innbyggere skal ha god tilgang til natur- og friluftsområder. I en sterkt voksende kommune er det viktig at konsekvensene av utbyggingen vurderes opp mot oppvekstmiljø og behovet for sikring av fellesarealer og sammenhengende grønnstrukturer og knytte natur- og nærfriluftsområder til boligområdene gjennom grønne korridorer (gang- og sykkelveier, eventuelt skiløyper om vinteren). Vi vil legge forholdene til rette for et aktivt og variert friluftsliv uten behov for biltransport. Venstre ønsker at turstier ryddes og merkes, og at lysløypene vedlikeholdes og videreutvikles til helårsbruk som turstier/turveier.

Sykkelstier
Gang- og sykkelstier er investeringer i trivsel og helse og må bygges ut fortere. Barn, unge og foreldre blir idag tvunget til å forflytte seg med bil selv for de minste avstander, fordi veiene oppleves som er trafikkfarlige uten plass for myke trafikanter.

Gode oppvekstvilkår for barn og ungdom dreier seg bl.a. om å gi mulighet for å utvikle selvstendighet ved at de selv kan ta seg fram mellom hjem, skole, venner og kulturaktiviteter i nærmiljøet når de er store nok. Da må veinettet være utstyrt med gang- og sykkelsti slik at det er trygt å ferdes der.
For lite aktivitet er bekymringsfullt sett fra et helsesynspunkt. Et gjennomgående gang- og sykkelnett kan i stor grad bidra til å tilfredsstille befolkningens behov for treningsmuligheter og egenaktivitet i utemiljø. Vi foreslår at det bygges hele nett av gang/sykkelstier, og at utbyggingen av disse legges ut som regionale anbud. Forurensing og støy fra biltrafikk kan reduseres ved at befolkningen gis mulighet til å forflytte seg ved egen kraft.

Samarbeid med lag og foreninger
I kommunen vår er det mange ildsjeler som bruker mye av sin tid for andre. Ullensaker Venstre ønsker å bidra til frivillighetskulturen innenfor lag og foreninger, og ønsker at kommunen skal strekke seg langt for å imøtekomme de behov som disse har. Som for idrett, ønsker vi at kommunen skal gi de lokale kreftene tilgang til lokaler med lange leieforhold og trygge rammebetingelser slik at de føler at de med sikkerhet kan nedlegge det arbeidet og de ressursene som kreves for å få fritidstilbudet til å få rotfeste og å vokse.

Utlån av Kulturhuset og skolene
Venstre vil fortsatt støtte utviklingen av kunst- og kulturtilbudet i kommunen. Lokale kulturgrupper bør få mulighet til å bruke Kulturhuset og skolene gratis når de er ledige. Merkostnaden for vask og låsing dekkes imidlertid til selvkost. Dette er et tilbud som ikke krever store ressurser fra kommunen, og som ville oppmuntre til en aktiv fritid for mange.

Bibliotek

Venstre vil opprettholde folkebibliotekene med faglig kvalifisert personale, og styrke samarbeidet med kulturetaten og skolen. Bibliotekene bør suppleres med Internettkafé- på Jessheim, og lånevideo/CD/DVD videreføres. Likeledes bør åpningstidene utvides med 10 timer ukentlig etter kl. 17.00 på hverdager, samt minimum 4 timer lørdag. Målet er å gjøre bibliotekene til mer tilgjengelige kulturelle møteplasser.

"Rockefabrikk "
Både på Jessheim og Kløfta fins det muligheter for ungdom til å øve, men kapasiteten bør bedres både mht. lokaler og samarbeid med etablerte musikere. På Kløfta vil vi jobbe for et nærmere samarbeid mellom det kommunale Ungdomshuset og Kløfta Vel. I tillegg til å gi ungdom anledning til å opptre med publikum fra scene, vil et samarbeid også åpne opp for revyer/teater.

Regionalt utstillingslokale
Ullensaker kommune har Akershus’ eneste regionale kulturhus, Galleriet, som garanterer for at alle utstillinger har en kunstnerisk kvalitet som tilfredsstiller Akershus kunstneriske råd. Venstre ønsker at Ullensaker kommune markedsfører dette som en kvalitet ved kommunen. Venstre vil arbeide for at kommunen bedrer skilting, henvisninger og åpningstider til lokalet og likeledes opplyser om at alle utstillinger er åpne for publikum. Ullensaker Kunstforening samarbeider med kommunen om utstillingsprogrammet.

Kulturparker og minnesteder

Kulturparker eller minnesteder i hele kommunen må skiltes bedre i tillegg til at de skjøttes og vedlikeholdes.


SOSIALT ANSVAR

Ekstra omtanke for dem som trenger det mest
Ullensaker Venstre vil jobbe aktivt for å inkludere så mange som mulig i aktiv samfunnsdel-
takelse, og gi alle mulighet og trygghet til å forme sine egne liv. For Ullensaker Venstre kommer hensynet til barn aller først. Ingen sosial oppgave er viktigere enn at alle barn får relle muligheter til en god og trygg fremtid.

Styrke kompetansen og ressursene i barnevernet

Vi vil sikre at barnevernet har den kompetansen og de ressursene som trengs for å løse sine oppgaver på en forsvarlig måte. Vi vil i den sammenheng aktivt søke å samordne vårt eget barnevern med nabokommunenes.

Ta ansvar for bosetning av flyktninger

Venstre mener vi i Ullensaker har en plikt til å ta imot flyktninger, herunder mindreårige flyktninger. Omfanget må tilpasses det som er forsvarlig for å kunne ta hånd om flyktninger på en god måte. De mange trygge nettverkene og unike kvalitetene som Ullensaker-samfunnet har å by på, kan gi en flyktning en uvurderlig støtte på veien mot et bedre liv i et nytt land.

Fang opp barns problemer raskest mulig
Barnehagene og skolen har en spesiell stilling i forhold til å fange opp barn og unges problemer på et tidig stadium. Dialogen og samspillet mellom skole, foreldre og helsevesenet/barnevernet er derfor helt avgjørende. Dette krever i sin tur at skolen har ressurser nok til å se den enkelte elev.

Styrk det forebyggende familie- og ettervern
Barna er de mest sårbare, særlig barn i familier som sliter med sammensatte problemer. Derfor er det viktig at Ullensaker også evner å håndtere både de forebyggende familievernoppgavene og ettervernoppgavene på en god og betryggende måte.

Støtte til ungdoms ettervernsrett

Venstre mener at ungdom under offentlig omsorg skal ha rett til frivillig ettervern med individuell plan. Det er i dag opp til den enkelte kommune om de ønsker å tilby ettervern til barn som har vært under omsorg hos barnevernet. Rett til ettervern må gjelde fra personen blir myndig og frem til fylte 23 år, og må innebære konkret hjelp til større avgjørelser i livet, og veiledning fra en fast kontaktperson i barnevernet. Kontaktpersonen kan være saksbehandler, tilsynsfører, ansatt på en institusjon eller en fosterforelder, men det er viktig at ungdommen selv ønsker personen som får ansvaret.

Dersom en ungdom ønsker det, skal han/hun kunne benytte sin rett til ettervern i enkelte perioder, og la være å bruke tilbudet i andre perioder. Kommunen forpliktes uansett til å gi informasjon om retten til ettervern. Ullensaker Venstre vil arbeide aktivt for ettervernsrett i vår kommune.

Rus – verdig rusomsorg
Bruk av rusmidler er et stort sosialt problem, og vi må arbeide systematisk med å forebygge at nye grupper av barn og ungdom får rusproblemer. Alle som sliter med rusavhengighet skal få hjelp av en helhetlig tiltakskjede som er lett tilgjengelig og som tar i bruk et bredt spekter av virkemidler.

Ullensaker Venstre vil

Sikre en sammenhengende behandlingskjede fra akuttavrusning til rehabilitering, samt sørge for at alle som har vært til avrusning umiddelbart får tilbud om videre behandling. LAR-pasienter skal få en god og helhetlig oppfølging. Likeledes at for de tyngste brukerne skal det søkes om å få delta i prøveprosjekt med heroinassistert behandling og likeledes sikre at de som ønsker å bli rusfrie får egnet behandling, gjerne i samarbeid med psykiatrien. Ullensaker Venstre forutsetter at kommunen samarbeider med ideelle organisasjoner og private institusjoner om å løse oppgaver i denne sektoren.

Akutt-mottak
Ullensaker kommune må ha en god akuttberedskap og tilby rask hjelp når det trengs.

Ullensaker Venstre vil
At legevakten fortsatt skal beholde sin gode, sentrale og innarbeidede tilgjengelighet med døgnkontinuerlig hjelp for alle typer akutt-tilstander. Likeledes vil vi at brannvesenet tilgodeses med moderne utstyr og tilstrekkelig bemanning. Med terror-attakket på Utøya i friskt minne, bør katastrofeberedskapen i kommunen gjennomgås jevnlig med realistiske øvelser.

PLEIE OG OMSORG
En verdig og trygg alderdom

Alle våre innbyggere i Ullensaker skal ha muligheten til å velge sin egen vei til et godt liv i alle livets faser, og særlig på alderens høst.

Forebyggende hjemmebesøk

Forsøk har vist at forebyggende besøk til eldre i deres hjem reduserer helseplager og forlenger tiden eldre kan bo i egen leilighet eller hus. Ullensaker Venstre vil styrke hjemmetjenesten ved at det gis ressurser til forebyggende hjemmebesøk til eldre.

Forebyggende helsevern for eldre – ambulante geriatriske team
Vi mener at helseproblemer for eldre bør forebygges så langt som mulig. Dette kan blant annet skje med innføring av ambulante geriatriske team, som f.eks besøker hjemmeboende over en viss alder. Styrking av geriatrisk virksomhet er viktig i kommunehelsetjenesten og kan bidra til å redusere behovet for sykehusinnleggelser. Dette øker livskvaliteten til den enkelte og deres pårørende, og sparer samtidig midler for kommunen.

Individuelle planer
Ofte faller personer med mange diagnoser mellom flere stoler. Individuelle planer er et verktøy som sikrer at hele sykdomsbildet/behandlingsbehovet blir ivaretatt og at ulike kommunale, fylkeskommunale og statlige personalgrupper samarbeider. Vi vil utvide bruken av individuelle planer. Likeledes vil en gjennomgang av den enkeltes medisinering minst èn gang pr år sikre at den enkelte ikke blir over- eller feilbehandlet. Et viktig hjelpemiddel for å følge opp den eldres medisinering kan være bruk av Smartphones i felten. Logistikken kan forbedres ved at koordinering, bestilling av medisiner eller nødvendig rekvisita som bleier o.a går direkte til sykepleiekontor/bestilling og deretter til apotek.

Større frihet til å bestemme lokale turnusløsninger

Venstre vil gi lokale tillitsvalgte og kommunen som arbeidsgiver større frihet til selv å bestemme over turnusløsningene ved Bo- og behandlingssentrene. Det er lokalt man best vet hvor skoen trykker, både med hensyn til å ivareta gode arbeidsordninger og til kvalitet på pleie- og omsorgstjenestene.

La våre eldre få velge tjenester selv

For å gjøre det mulig å bo hjemme også i høy alder må kommunenes hjemmebaserte tjenester gis tilstrekkelig prioritet. Den enkelte bør også selv kunne velge hvilke tjenester hjemmetjenesten skal bistå med den tilmålte tiden. Alternativt at den enkelte selv kan velge annen aktør enn kommunal for bevilget "eldrepeng". Dette øker de eldres valgfrihet og er dessuten god økonomi for kommunen.

Rehabilitering og trening
Kapasiteten på rehabiliteringen og treningen bør styrkes og også tilbys eldre som bor hjemme. Rehabilitering er det området som enklest og raskest kan bidra mest til eldres selvstendighet med et aktivt liv og en verdig alderdom. Der kan et samarbeid med lokale treningssentre tilføre nye spennende treningsmetoder som styrker de eldre, og som gjør at de klarer seg selv hjemme lengre. Tilbud om terapautisk basseng og SPA bør også inngå.

Fallforebygging
Fallforebyggende tiltak for personer i risikogrupper har vist seg å være fornuftige prosjekter som er positivt for både brukere og samfunnet.

Bedre mat til eldre

Mat er viktig for både helse og livskvalitet. Pasienter ved sykehjem, Bo & aktivitetssentre samt eldre hjemmeboende spiser gjerne for lite og blir ofte feil- eller underernærte. Tradisjonell husmannskost laget på gamlemåten med f.eks godt med smør og fløte er noe som mange eldre setter pris på. Da de ofte ikke orker store porsjoner er det derfor viktig at maten er energitett. Når de gamle kjenner igjen sin barndoms naturlige mat, da smaker maten godt og følgelig spiser de mer/bedre.
Bruk av naturlige råvarer og mat laget fra grunnen, vil ernæringsmessig øke livskvaliteten til den enkelte. Det er heller ikke dyrere for kommunen sett fra et helhetsperspektiv. Ullensaker Venstre oppfordrer derfor kommunale storkjøkken og matleverandører til institusjoner om å fokusere på lokal og nærprodusert mat istedetfor langreiste industrielle halvfabrikater.

Flere lokale sykehjemsplasser
Som hovedregel skal alle eldre med behov for sykehjemsplass få plass på kommunens Bo- og Aktivitetssentre på Kløfta, Gjestadhagen og Gystadmyra.Kløfta BoA utbygges som forutsatt. BoA-sentrene er en viktig arena for sosialt liv og aktivitet for seniorbefolkningen og et av de viktigste tiltakene innenfor forebyggende virksomhet. Lenger forventet levealder, lavere pensjonsalder og flere antall enslige hushold øker behovet for tilbud som disse sentrene representerer. Ullensaker Venstre vil øke kapasiteten på BoA-sentrene og legge forholdene til rette for frivillig innsats.

Omsorgsboliger

Den boligsosiale handlingsplanen i Ullensaker viser at det mangler rundt 300 boliger til folk med behov for tilrettelagt boligtilbud. En stor del bør være omsorgsboliger/leiligheter for personer, som av forskjellige grunner ikke lenger kan bo hjemme eller er for friske/unge for sykehjem. Her kan boliger bygges i tun, og tilbud om vaktmester, støttekontakt, mat og/eller kantine kan også inngå.

Gode hjelpere skaper trivsel og livskvalitet

Frivillighetssentralen, historielaget, kulturkafeen, pensjonistforeningen og mange andre frivillige lag og foreninger gir alle på sin måte svært viktige bidrag til våre eldre slik at de skal få en aktiv, trivelig og meningsfylt hverdag.

Mange eldre setter stor pris på/savner kontakt med hund eller katt ol. Flere undersøkelser har vist at kontakt med dyr gir den enkelte gode opplevelser og ny livsglede, enten de bor hjemme, i omsorgsbolig eller på sykehjem. Ullensaker Venstre ønsker derfor oppmuntre til besøksordninger med Rehabhund/katt, i hjemmet, omsorgsboligen eller sykehjemmet. Dette kan administreres av f.eks Frivillighetssentralen eller Hundeklubber som har kunnskap om dette.

Weekend/ferieavlastning
I tilknytning til omsorgboliger og rehabilitering bør kommunen kunne tilby noen weekend/ ferieavlastningsplasser til selvkostnad for de som bor hjemme og trenger ekstra tilsyn en kort periode. Innbookning bør den enkelte eller nærstående selv kunne gjøre uten lang søknadsprosess hos vurderingsteamet.

NÆRINGSLIV — SMÅBEDRIFTER OG KOMMUNAL NÆRINGSPOLITIKK

Ullensaker Venstre ønsker en politikk som hjelper småbedrifter frem. Vi vil at Ullensaker skal bli
Norges beste kommune for gründere som skaper morgendagens arbeidsplasser for seg selv og andre. Med våre forutsetninger med nærhet til Gardermoen, attraktive boområder og fornuftig avstand til de store markedene i Norge, skulle forholdene ligge godt til rette for dette.

Finansiering
Kommunen har i dag ikke muligheter til å bistå med finansiering, men det fins kommuner hvor opprettelse av næringsfond med lån til småbedrifter har hatt stor betydning for kommunens næringsutvikling. Ullensaker Venstre ønsker å arbeide i retning av opprettelse av slikt fond, gjerne i samarbeid med private investorer. Innovasjon Norge er innrettet mot distriktsarbeidsplasser, og svært lite tilfaller prosjekter i Oslo og Akershus. Dette skaper behov for alternativer, særlig som det kommer minst like mange gode ideer fra gründere på Øvre Romerike som i fjernere distrikter.

Lokaliteter
En stor bøyg for oppstartsbedrifter er leie av lokaler. Utleiere krever som oftest 3-5 års kontrakter med liten fleksibilitet. Men et oppstartprosjekt går nesten aldri presis slik man planlegger. Enten trenger man mer lokaler ganske fort, noen ganger mindre, og andre ganger trenger man ikke lokaler lenger. Lange kontrakter med tunge depositum er derfor ofte en stor barriere for en gründerbedrift. Vi ønsker at kommunen skal legge til rette for etablererkontor der bedrifter kan leie fleksible lokaler, uten binding på tid, og uten depositum. En oppstartsbedrift vil der få tilgang til slike lokaler maksimalt 2 år. Leien kan for øvrig være tilnærmet markedspris.

Lærlingplasser i kommunen
Ullensaker kommune bør legge forholdene til rette for at bedrifter skal ta inn lærlinger. Ikke minst bør kommunens egne foretak stå frem som gode eksempler og selv tilby et godt antall lærlingeplasser til kommunens unge innbyggere. I dag trengs lærlingplasser innenfor en rekke bransjer, blant annet innen helse- og eldreomsorg, administrasjon, kontorfag, transport og i tekniske fag.

Etterspørre nye løsninger

Ullensaker Venstre ønsker at Ullensaker kommune skal delta som tidlig kunde når bedrifter ønsker å utvikle nye tjenester eller produkter. Dette vil gi noe høyere risiko, men vil samtidig bidra til at kommunen plasserer seg som en kommune som ønsker nye og framtidsrettede bedrifter velkommen. Staten har i mange år ønsket dette, og har etablert en ordning der staten ved Innovasjon Norge dekker en tredjedel av utviklingskostnadene, bedriften selv dekker en tredjedel og kommunen slipper med bare en tredjedel av kostnaden til de første leveransene. Ordningen kalles Offentlig Forsknings- og Utviklingskontrakt (OFU), og dette bør Ullensaker benytte seg av.
Dyrke fram kombinasjonen av næring og kultur
Ullensaker har flere bedrifter som har skaffet seg erfaring i skjæringspunktet næring og kultur. Venstre vil at Ullensaker kommune støtter og bygger videre på en slik utvikling.

Artister er ofte selvstendig næringsdrivende, og de trenger en klynge av spesialister innen tilrettelegging, markedsføring, eventskaping m.m. Ullensaker Venstre ønsker at dette skal bli en levende bransje i Norges knutepunkt Ullensaker. Dette bidrar til å bygge et marked for nye skapende kunstnere, og det gir tilgang til kunnskap og bransjeerfaring for elever som ønsker å studere kunst, musikk, dans, drama og/eller mediafag.

Centre of Expertise (NcoE) — Miljøvennlig logistikk på Gardermoen
Ullensaker kommune bør utvikle en strategi der man tiltrekker seg bedrifter med verdiøkende tjenester og produkter knyttet til Gardermoen som knutepunkt. Miljøvennlig logistikk for levering av varer kjøpt via e-handel er ett eksempel på dette. En slik strategi vil ønske velkommen selskaper som markedsfører og selger via internett, som administrerer betalingsformidling og finansiering, og som leverer varene. Gardermoen bør derfor prøve å bli et Norwegian Centre of Expertise (NCoE) innen internasjonal handel og logistikk. Det er viktig at Gardermoens konkurransekraft utvikles innenfor området avanserte tjenesteleveranser. NCoE er en ordning som administreres av Innovasjon Norge, SIVA og Norges Forskningsråd.

Det fins en sterk klynge av solenergibedrifter på Kløfta.
Landbruket har siden tusenvis av år omformet solenergi til mat i forskjellige former. Landbruk, servicebedrifter, institusjoner og organisasjoner som støtter landbruket utgjør en sterk næringsklynge på Kløfta. Disse bidrar til Kløftas landsbypreg, og kommunen bør verdsette dette i større grad enn nå.
Venstre vil at landbruket og landbruksindustrien identifiseres som en næringsklynge i kommunens næringsplan. Vi vil også oppmuntre til utvikling av næringer som bidrar innen miljø og landbruk, gjerne i samarbeid med universitet og høyskoler, Innovasjon Norge og andre egnede aktører.

Attraktivitet for kompetansebedrifter å flytte til Ullensaker
Private initiativ har sørget for spennende utviklingsområder som Gardermoen Næringspark med flere. Attraktiviteten for bedriftene som sådan er ivaretatt ved områder som dette, men kompetansebedrifter er avhengig av at personalet ønsker å flytte med. Kommunens ansvar i denne forbindelse er å være lydhør for hva som tiltrekker seg innflyttere som arbeider i slike bedrifter. Vi tror på tilretteleggelse av friluftsområder, reguleringsplaner som ivaretar gode boforhold, god skole, svømmehall, kultur og lignende. Ullensaker Venstre er opptatt av helheten i kommunens tilbud, og oppmerksom på sammenhengen.

Mindre entrepriser
Kommunen kan bidra til å skape økonomisk vekst for småbedriftene. Dette kan de gjøre ved å dele opp anbudsentreprisene i mindre enheter, slik at også småbedrifter kan være med i anbudskonkurransen. I dag lyses det ofte ut for store entrepriser, noe som er med på å utelukke småbedriftene i kommunen ettersom de ikke har tilgang på de store ressursene som da ofte kreves.

Kommunen bør lage retningslinjer for samarbeid med frivillige organisasjoner som bidrar med egeninnsats og dugnad. Erfaringsmessig vil lag og foreninger ofte kunne bygge billigere enn de prisene kommunen kan oppnå.

Kommunen bør være behjelpelig med å definere enklere byggeprosjekter som elevarbeid, i samarbeid med videregående skoler med relevante linjer. Det er urimelig at mindre bygg settes ut på anbud, samtidig som elevene mangler praksisprosjekter.

ULLENSAKER VENSTRE OM KLIMA, MILJØ OG AREAL — FOR FREMTIDEN

Miljøutfordringen
FNs klimapanel og forskere verden over har lenge påpekt de alvorlige farene den menneskeskapte globale oppvarming medfører. Venstre vil legge forholdene til rette for at vi skal kunne kan bidra til å redusere klimagassutslippene.

Som et liberalt parti med sterkt miljøfokus, ønsker vi at også våre barn og barnebarn skal få like gode muligheter til å oppleve natur, grønne lunger å utfolde seg i og nærhet til 100-meters-skogen som dagens generasjon. Det er derfor nødvendig å sikre livsgrunnlaget for fremtidige generasjoner. Vi må nå intensivere vår innsats med gode miljøvennlige tiltak, ha fokus på jord- og skogvern, sikre produksjonsarealer og aktiv naturforvaltning med oppfølging av biologisk mangfold.

Naturområder
Opprette markagrenser, med natur- og kulturlandskapssoner ("hensynssoner").
Etablere henssynsoner rundt områder som Nordbytjernet, Hersjøen, Rambydalen, Hovin og Kopperudåsen slik at Ullensaker også i fremtiden vil ha grønne, uberørte naturområder.
Bevare det unike naturmiljøet langs Leirelva, få stopp på forurensende tilsig til elva og bevare Hiltonskogen.

Venstres sju miljøprinsipper

Venstre har fastsatt sju miljøprinsipper som vil være styrende i all vår miljøpolitikk:
Rett til et rent miljø, jfr. Grunnlovens § 110 b.
Føre var-hensyn.
Bruk av best tilgjengelig teknologi/beste miljøpraksis.
Effektiv ressursbruk.
Rett til miljøinformasjon.
Lokal forankring.
Forurenseren skal betale.

Forvaltning av ressurser
Bygg ut kildesorteringen, slik at man kan sortere og kvitte seg med avfall i alle tettsteder, ikke bare på Dal skog.
Bygg ut for biologisk rensing ved Kløfta Renseanlegg.
Utred mulighetene for biogassproduksjon på både Gardermoen og Kløfta, slik at metangassen som dannes der kan utnyttes til drivstoff for busser og kommunale biler.
Innfør forsøksordning med avfallskverner, slik at det organiske kjøkken-avfallet kan tas tilvare, i form av biogass og gjødning.

Bioenergi
Skifte ut den kommunale bilparken til null- eller lavutslippsbiler.
Støtte tiltak som stimulerer 2. generasjons biologisk drivstoff, dvs. biogass, basert på f.eks avfall fra skogshogst, dyregjødsel og matavfall.
Etablere fjernvarmenett der tekniske/økonomiske forutsetninger forsvarer dette. Kommunen skal pålegge tilkoblingsplikt for nye og større utbygginger.
Stimulere de med overskuddsvarme til å levere energien inn på fjernvarmenettet. Det skaper konkurranse på nettet, og sikrer at miljøvennlig energi blir billigst.
Arbeide for at Ullensaker skal bli en foregangskommune i bruk av bio- og solenergi, og satse på energiøkonomisering i alle kommunale bygg og anlegg.
Gjøre Hovedflyplassen til en "grønn" flyplass.

SAMFERDSEL

Mager samferdselspolitikk i Ullensaker. Ullensaker Venstre mener at ordføreren med fordel kunne ha vært mer aktiv på Ullensakers vegne de siste 8 årene. Dette siden ordføreren og det politiske flertallet ikke har maktet å få Ullensaker involvert i statlige og fylkeskommunale planer i tilstrekkelig grad.

Ullensaker Venstre vil fortsette å arbeide aktivt for å bedre samferdselen lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt og vil utnytte Ullensakers sentrale plassering til å forbedre samferdselen lokalt, mellom kommunene, nasjonalt og internasjonalt. For å nå målet om bedre utbygget kollektivtransport må knutepunkter ved jernbanestasjonene utvikles med finansiering fra Oslopakke 3-midler og lavere lokaltakst på kollektivtrafikken.

«Park-and-ride»

Det skal lages „Park-and-Ride" løsninger på jernbanestasjonene slik at bilister kan parkere og ta toget inn mot Lillestrøm og Oslo. Disse stasjonene skal legges til rette for andre tjenester, slik at man kan levere barn i barnehage, handle, få utført service på bilen m.m. samtidig. Venstre har fått gjennomslag for at det skal laget totalt 12.000 innfartsparkeringsplasser i Akershus.

Gang- og sykkelstier i Ullensaker

Det er Akershus fylkeskommune som finansierer utbyggingen av gang- og sykkelstier, men det gjøres i dag så dyrt at hver kilometer gang- og sykkelsti i snitt koster 8 millioner kroner. Ullensaker Venstre vil i samarbeid med Akershus Venstre ta det totale budsjettet på ca 300 millioner kroner for inneværende 4-årsperiode og sette ut på fire anbud. Ett for Øvre Romerike, ett for Nedre Romerike, ett for Follo og ett for Asker og Bærum. Med andre ord – mer gang- og sykkelsti for pengene, raskere.

Gang- og sykkelstier er viktig for den nære trafikken, det er trafikksikringstiltak for barn og voksne, og det er et tilbud også for de som ønsker å sykle mellom tettstedene.

Lage gang- og sykkelsti på de trafikkfarlige strekningene, og til/fra skolene, inklusive Mogreina og Kløfta.
Lage gang- og sykkelstier som knytter tettstedene i kommunen sammen med de øvrige kommunesentrene på Øvre Romerike.
Gjennomføre gang- og sykkelstien mellom Kløfta — Jessheim.
Gamle kirkevei fra Nordkisa til Hovin via Nordbymoen.
Nordkisa — Hauerseter — Li.

Buss
Ullensaker Venstre vil se en bedring av busstilbudet i Ullensaker, både til Oslo og mellom kommunene på Romerike. For å tenke miljø er jernbanen viktig, men så lenge jernbanen ikke fungerer optimalt, må vi ha et midlertidig bedre busstilbud, og i tillegg legge til rette for at det er et godt kollektivtilbud også der det ikke er togforbindelse. Likeledes ønsker Ullensaker Venstre mindre bytting mellom buss og tog, slik at det skal være enkelt å reise fra naturlige knutepunkter og direkte inn til Oslo.

Et lyspunkt er at Venstre har fått gjennomslag for enklere soneinndeling og lavere priser på lokalbilletter og på månedsbilletter. Nannestad, Hurdal, Eidsvoll, Nes og Ullensaker fra Jessheim og nordover blir nå én sone som vil koste 28 kroner for en enkeltbillett. En månedsbillett fra Jessheim til Oslo og resten av Akershus koster nå (fra okt.) 1490 kroner pr. mnd.

Idag består bussrutene av både direktebussene i rushtiden og lokalbussene som kjører til og fra jernbanestasjonene. Direktebussene må få kollektivfelt på motorveien fra Berger i Skedsmo og inn mot Oslo, slik de for øvrig har fra Asker/Bærum og fra Follo.

Det bør samles erfaring fra siste ruteomlegging i 2010, slik at ruter med busskifte i størst mulig grad erstattes med direkteruter, og likeledes må en minstestandard for rutebetjening fra tettsteder etableres. Ingen tettsteder skal være uten kollektivtilbud.

Venstre vil:
Ha en årlig passasjerundersøkelse som viser hvilke buss- og togtilbud som fungerer etter behovet, og hvilke ruter som mangler eller som kunne redusert reisetiden.
Etablere en minstestandard for kollektivbetjening for tettsteder.
Åpne for flere privat drevne bussruter og maxi-taxi løsninger under Ruters områdekonsesjon.
Støtte privatdrevene direkteruter med mini-busser med egne konsesjoner der Ruter ikke ønsker å betjene behovet.

Togene må gå når de skal.
Jernbaneverket har stengt togtrafikken til og fra Oslo S i sommer, og Ullensaker Venstre er enige i avgjørelsen. Flere tiår med manglende vedlikehold skal rettes opp og ulike systemer oppdateres og moderniseres i år og neste år. Passasjerene må kunne stole på at togene går når de skal. Jernbanen må vedlikeholdes kontinuerlig.

Lokaltogene — Ruteplan 2012.
NSB har kjøpt nye togsett og lagt en ny ruteplan som har mye positivt med seg, ikke minst for stasjonene nord for Gardermoen. Jessheim vil få to avganger i hver retning i timen, slik vi lenge har arbeidet for å få til. Likevel kommer ikke togstrekningen mellom de to største tettstedene på Øvre Romerike og Dal — Eidsvoll til å bli gjenåpnet. Fortsatt ønsker i å arbeid for dobbeltsspor på strekningen

NSB øker heller ikke antall lokalruter, men flytter derimot togruten som betjener alle stasjonene nord for Lillestrøm, dvs. Leirsund, Frogner, Lindeberg og Kløfta til Gardermoen og videre til Eidsvoll. Denne ruten flyttes i stedet til Hovedbanen, dvs til Jessheim og videre til Dal. Dermed fjernes alle muligheter til arbeidsreiser med tog for personell som bor nord for Lillestrøm og som jobber på Gardermoen, og tilsvarende for flypassasjerene.

Bare på Jessheim Storsenter jobber det 1100 ansatte. Ullensaker Venstre vil ha bedre muligheter til enkle arbeidsreiser mellom kommunene på Øvre Romerike, inklusive reiser mellom Eidsvoll og Jessheim.
Ullensaker Venstre mener at trafikkgrunnlaget er stort nok for minst to togavganger i timen på hver linje, gjerne tre stopp. Med kun en avgang i timen på hver bane nord for Kløfta vil de reisende i stedet velge bil til arbeidet.
Det er fire regionsentre i Akershus, Ski, Sandvika, Lillestrøm og Jessheim. Alle de andre regionsentraene har mer enn ti (10) avganger i retning Oslo i rushperioden mellom klokken 07 — 09, mens Jessheim har to (2) togavganger, som nå blir doblet til fire (4).

Når Lørenskog og Oslo diskuterer T-baneløsning til Ahus, da burde også Ullensaker og Øvre Romerike peke på at togene allerede i dag går i tunnel under Ahus. Det tvinger seg fram en ny tunnel på grunn av manglende kapasitet i dagens to løp i Romeriksporten, og dette tredje løpet kan — kanskje — ha stoppested på Ahus og Bryn stasjoner mellom Lillestrøm og Oslo S?

Ullensaker Venstre vil:
At strekningen Lillestrøm — Kløfta — Gardermoen oppgraderes til to avganger i timen, alternativt må regiontogene også stoppe på Kløfta slik at lokaltrafikken mellom Lillestrøm og Gardermoen kan skifte tog på Kløfta.
At utbyggingen av togforbindelser på Østlandet gjøres raskere slik at jernbanen også er ferdig når motorveien ved siden av er ferdig bygget.
Ha en forlengelse av togruten Oslo S – Dal til Eidsvoll og senere til Langset, og en økning til minst to avganger i timen i hver retning som må være minimum på denne strekningen.
At Gardermoen blir et jernbaneknutepunkt, ikke bare mellom Oslo og Trondheim, men også mellom Oslo — Gardermoen – Bergen, Oslo — Gardermoen – Gjøvik og i framtiden også mot Stockholm.
At dersom Jernbaneverket ikke forbedrer forbindelsen mellom Oslo og de største byene i Sør-Norge radikalt, så er alterantivet biodrivstoff-drevne fly, ikke saktegående tog.

Regiontogene

Venstre har arbeidet for at jernbanestrekningene i Østlandstrianglet Lillehammer/Skien/Halden — Oslo bygges ut like raskt som motorveiene. Nå er det gode motorveier både mot både Halden/Svinesund, Sørlandet i tillegg til at motorveien raskt forlenges mot Hamar og Lillehammer. Men jernbaneutbyggingen henger etter.

Gardermoen som fly- og jernbaneknutepunkt
Jernbaneverket planlegger å bruke rundt 10 milliarder kroner på å bygge en tunnel mellom Sandvika og Hønefoss. Hensikten er å redusere togreisen fra Oslo til Bergen med 1 time. Dette er for dyrt for en så liten reisetidsforkortelse!

Det er verdt å merke seg at Bergen ligger nord for Flesland flyplass. Flesland ligger nord for Hønefoss og Hønefoss ligger nord for Gardermoen. Det er derfor ingen fornuft i å reise sørover til Sandvika for deretter å reise nord til Hønefoss.
Det må være mer hensiktsmessig å benytte eksisterende Gardermobane fra Oslo til Gardermoen, og deretter bygge en jernbanestrekning langs Riksvei 35 til Hønefoss og videre til Bergen.

Med dagens jernbaneteknologi (210 km/t) vil det ta 1 time og 30 minutter mellom Gardermoen og Bergen om toget kunne kjøre de 320 kilometrene i rett linje. Utfordringen er ikke togenes makshastighet men å sørge for at en framtidig Bergensbane går i rett linje, og gjerne med tilstrekkelig mange stoppesteder ved siden av sporet.

Ved en slik løsning vil en stor del av flypassasjerene heller velge å bruke tog i stedet for fly til Bergen. Det er ikke kostnaden ved nye jernbaneprosjekter som er problemet, men å sikre at passasjer inntektene er store nok. De nye togene må kunne konkurrere med flyene. Med en togtrase Hønefoss — Sandvika vil kun 20% av flypassasjerene ta toget, og dette vil ikke kunne forsvare investeringen på 10 milliarder.
En framtidsrettet jernbane Bergen — Hønefoss — Gardermoen vil binde sammen Bergensbanen, Gjøvikbanen og Hovedbanen med Gardermobanen, og gjøre det mulig å ta tog fra Gjøvik eller Voss til Gardermoen. En framtidig forbindelse østover til Stockholm vil tilsvarende øke passasjergrunnlaget for Gardermoen.Alternativet til fly er ikke saktegående jernbane. Dersom Jernbaneverket ikke klarer å ta fram togløsninger som er konkurransekraftige med fly på reisetid, da er satsing på biodrivstoff-drevne fly en bedre løsning.

Ullensaker Venstre ønsker å gjøre Gardermoen til et viktigere internasjonalt knutepunkt ved å erstatte passasjerfly på korte ruter innenlands med tog som stopper på Gardermoen og i stedet få flere, større, biodrivstoffdrevne langdistansefly fra Gardermoen. Likeledes har det vært Venstres politikk å prioritere jernbaneforbindelser mellom de tre flyplassene rundt Oslo gjennom mange år. Dette for å unngå utbygging av en tredje rullebane på Gardermoen. Gardermoen kan klare seg med to rullebaner for 30 millioner passasjerer når Heathrow klarer å avvikle 80 millioner passasjerer på sine to rullebaner.

Oslo Lufthavn Gardermoen.
Gardermoen har 3 (!) av Europas 10 travleste flyrutestrekninger (antall flybevegelser pr dag). Disse er

1) Madrid — Barcelona 85,2
2) Roma — Milano (Linate) 55,0
3) Bergen — Gardermoen ( Oslo ) 54,9
4) Toulouse — Paris (Orly) 54,4
5) Trondheim — Gardermoen ( Oslo ) 51,7
6) Stavanger — Gardermoen ( Oslo ) 48,2
7) Palma de Mallorca — Barcelona 47,3
8) Istanbul — Izmir 46,4
9) Guernsey — Jersey 44,5
10) Nice — Paris (Orly) 43,4
Kilde: Eurocontrol.

Ullensaker Venstre vil:

At det satses på langruter fra Gardermoen. Disse gir større turistinntekter og mindre miljøbelastning pr flyavgang og passasjerkilometer.
At korte ruter i Sør-Norge erstattes av tog med Gardermoen som knutepunkt. Dersom Jernbaneverkets utbygging av høyhastighetsbaner i Sør-Norge ikke blir gjennomført er fly med algebasert biodrivstoff et bedre miljøalternativ enn dagens løsning.
At den tredje rullebanen på Gardermoen og den andre rullebanen på Flesland skrinlegges, og disse 20 milliardene i stedet benyttes til å delfinansiere en rask jernbane mellom Bergen og Gardermoen.
At Avinor som eier flyplassen, Ullensaker kommune og flyselskapene deltar i forsknings- og utviklingsprosjekter for å redusere støybelastningen på nærområdet.
At nattavgiften på starter og landinger settes på et fond som benyttes til å støyisolere utsatte hus.
At det satses på ny teknologi for effektivisering og redusert miljøbelastning fra luftfarten. Luftfarts-, romfarts- og forsvarsindustrien er ledende på miljøvennlig transportteknologi, og dette gir attraktive arbeidsplasser.

Støy og forurensing som følge av hovedflyplassen

Ullensaker opplever stor ekspansjon og store byggeprosjekter med påfølgende biltrafikk i tillegg til ekspansjon i flytrafikken ved Hovedflyplassen. Venstre vil passe på at lover og forskrifter, som er laget for å beskytte befolkningen blir fulgt nøye opp.
Folk som har mistanke om at støy- og forurensingsgrensene overstiges skal umiddelbart få den målt og situasjonen rettet snarest
Rett til miljøinformasjon og forhåndsvarsling av forandringer som kommer.
Informasjons- og klageinstans for folk. Hvor er den? Venstre vil arbeide for at det kommer på plass et uavhengig organ som kan trekke inn ekspertise når det er nødvendig.
Støy- og forurensingsmålinger må foretas med best tilgjengelig/beste miljøpraksis og fortas uavhengig av tiltakshaver.
Ved flytting av støysoner, som skjer ved utvidelse av nye vei anlegg/utvidelser, ny industri, omlegging av støysoner m.m. skal målinger og støyutbedringer være foretatt før støyen øker. Nye nasjonale miljøkrav er under utarbeidelse, og disse vil minst ha som mål at den samlede støyen fra flere kilder (SPI) ikke skal overstige dagens støynivå.

Godstransport fra vei til bane — Hauerseter
Vi foreslår å utvikle Jernbaneverkets område ved Hauerseter til et omlastingssenter for gods fra vei til bane. I forbindelse med byggingen av E-6 nordover bør det legges til rette slik at lastebiler enkelt kan kjøre av motorveien og over på tog.

Mobilitet – Universell utforming.
Jessheim er valgt som en demonstrasjonsby for lett framkommelighet. Dette er klart en utfordring i dag, og Ullensaker Venstre vil invitere gründere, forskningsinstitusjoner og berørte til å fremme sine ideer til konkrete prosjekter for å gjøre Jessheim til en by der man kan demonstrere nye gode løsninger som forenkler framkommeligheten ikke bare for bevegelseshemmede, men for alle med barnevogner, trillebager eller de som bare generelt er litt dårlig til bens.

Venstre vil:

* Kreve at fastleger som har kontrakt med kommunen tilrettelegger for universell utforming.
* At butikker som har betalingsautomater for mynt sørger for at de også kan betjenes fra en rullestol.
* Kjøpe en mobiltelefon til henholdsvis NSB og Jernbaneverket slik at de kan snakke sammen. Nye tog som kjøpes for 4 milliarder kroner har gulv med en annen høyde en perrongene.

KOMMUNEØKONOMI — Skatter og avgifter

Ullensaker Venstre sier nei til å innføre eiendomsskatt. Vi vil heller få skatt fra flere fremtidsrettede og lønnsomme bedrifter.
Frem til 1999 var kommunens økonomi så dårlig at Ullensaker kommune var satt under tilsyn fra Fylkesmannen. I perioden 1999- 2003 forbedret "de samarbeidende partiene" inkl. Venstre kommuneøkonomien, slik at kommunen igjen kunne styre seg selv. I de 8 årene deretter, med Venstre i opposisjon, har kommunen på ny brukt opp alle sparepengene og øker idag låneopptakene. Kommunen har nå blant Norges høyeste andel av lån per. innbygger.
Vekst må finansieres, og høy vekst koster veldig mye. Nye innbyggere med barn innebærer at skolene må bygges ut. Hver ny skole koster minst 150 millioner kroner. Dette er penger som må lånes, og renter og avdrag belaster kommunebudsjettet fra første dag, mens skatteinntektene fra nye innbyggere gir overskudd først etter 10 år, eller mer.
I denne situasjonen planlegger kommuneledelsen å selge en stor del av kommunens eiendommer, i første rekke tomtearealene nordøst for Jessheim, øst for omkjøringsveien/Fv 174, noe som ikke er uproblematisk. Etter Venstres syn innebærer dette at man selger verdier som skulle sikret at neste generasjon også hadde penger til å betale for fremtidige skoler, sykehjem og omsorgsboliger. Istedet blir disse verdiene solgt for å nedbetale lån på bygg som allerede er bygget.
Vi vil allikevel kunne støtte denne politikken dersom salget strekker seg over mange år, og salgsinntektene brukes til å nedbetale lån til anskaffelse av andre nødvendige arealer for kommunal drift, inkl. arealer for skoler, parker og idrettsområder også andre steder i kommunen. Den økonomiske handlingsfriheten for fremtiden må sikres og kommunens driftsøkonomi styrkes i de nærmeste årene. Ullensaker Venstre mener at den beste måten å kunne forbedre kommunens økonomi på er å høyne skatteinntektene fra flere framtidsrettede selskaper som går med overskudd, og som betaler gode lønninger til våre innbyggere. Dernest, at kommunen både er åpen for effektivisering og nytenkning vedrørende sin egen drift.
Bompenger
Ullensaker Venstre er for trafikkregulering via bompenger der dette gir sikrere skolevei og bedre bomiljøer. Dette forutsetter at bompenger bare benyttes til å betale for vei, kollektivtrafikk eller trafikksikring.

Se også:
Ullensaker Venstres valgliste.
Last ned llensaker Venstre program 2011-2015 som pdf.
Akershus Venstres program 2011-2015 og les mer om kandidatene til fylkesvalget.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**