Kalkfabrikken skapte det politiske engasjementet

Grethe Dyrstad har tidligere vært Ap-velger. Den lokale miljøsituasjonen og spesielt utslippene til Norfrakalks anlegg på Ørin, gjorde at hun skiftet parti og meldte seg inn i Venstre. Se hva Marit Veimo skrev i et intervju med Grethe den 25.08 i Verdalingen . Grethe Dyrstad står som nr. 4 på Venstres liste til kommunevalget.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Ingen spørsmål— Det er det eneste partiet som har tatt opp spørsmål omkring miljøutslippet fra kalkfabrikkens brentkalkovn. I Arbeiderpartiet har det ikke vært stilt noen kritiske spørsmål til etableringen av fabrikken og utslippene, sier Dyrstad.
Hun har kontakt med mange småbarnsfamilier som er redd for hva kvikksølvet og co2-utslippene fra fabrikken kan gjøre med luftforurensning og hva som går ned i jorda av farlige stoffer.
— Jeg vet også om familier som ikke tør å la barna sine gå i barnehagen på Aker, fordi den er så nær fabrikken, sier Dyrstad.

70 kilo kvikksølv
Venstre-politikeren kommer inn på at Norfrakalk har fått tillatelse til å slippe ut inntil 7 kilo kvikksølv per år.
— Ganger vi det med ti, blir det 70 kilo kvikksølv de neste ti årene. Hva gjør det med oss som bor her og de som skal vokse opp her? Politikk handler om å bry seg om nærmiljøet og bygge opp gode fellesskap her vi bor, sier Grethe Dyrstad og sier nok en gang at det nettopp er miljøtrusselen fra kalkfabrikken som har fått henne til å engasjere seg politisk.

Passiv kommune— Fabrikken hevder at de slipper ut langt mindre kvikksølv?
— Ja, de sier at de ligger langt under grensa for tillatt uslipp. Men de har tross alt fått lov til å slippe ut så mye, og vi har et kommunestyre som har vedtatt at det er greit. Vi i Venstre spør hvorfor de får lov.

Kvikksølv og kreft
Dyrstad har kontakt med flere familier hvor kvinner er rammet av brystkreft.
— Jeg sier ikke at sykdommen skyldes utslipp fra kalkfabrikken. Men vi vet at kvikksølv er farlig. Derfor undrer jeg meg på hvorfor fabrikken slipper unna rensing? Bedriften tjener penger, og de bidrar med sponsormidler i verdalssamfunnet. Jeg synes de heller skulle spart kulturbidraget sitt og brukt pengene på rensing av farlige utslipp. Da hadde de vært en samfunnsaktør som tar oss som bor her på alvor, sier Grethe Dyrstad.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**