Ny politikk for de enestående

I følge statistiske kilder bor det i dag rundt 850.000 personer alene i Norge. Det innebærer at ca 40 % av landets husholdninger består av enpersonshusholdninger. I SSB-rapporten “Aleneboendes levekår” fra 2006, ble det satt søkelys på noen av de utfordringene disse personene møter.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


I Tønsbergs Blad 22.08.11 skriver Frøydis Huseby, at Senterpartiet har programfestet innføring av skattefradrag for singelhusholdninger. Det høres vel og bra ut det, men det hjelper lite å ha det i programmet, når man ikke følger opp.

Da Venstre satt i Bondevik-2-regjeringen, tok vi initiativet til en egen stortingsmelding for de enestående. Dette arbeidet ble skrinlagt og lagt til side da de Rødgrønne overtok makten. Venstre har siden etterlyst singelmeldingen en rekke ganger, uten at regjeringen hvor senterpartiet er med, har klart å ferdigstille en slik melding.

Ett av de områdene hvor vi som lokalpolitikere kan gjøre noe for single, er å se på avgiftssystemet vårt. Vi har et gammeldags avgiftssystem, som er basert på 50-tallets familiestruktur, og 80-tallets inntektsmønster. Det forventes at husholdningen finansieres med flere inntekter. Når da avgiftene brasseres på slike husstander, blir det tungt for de som bor alene. NRK-lisensen er et godt eksempel, i tillegg har vi avgiftene på søppel, strøm, vann, bilhold og en rekke andre ting.

Det hadde vært god singelpolitikk å få snudd dette mer om til forbruk, og det hadde også vært god miljøpolitikk. Dette er noe miljøpartiet Venstre kan stille seg bak.

Joachim Poppe-Holmdahl

Joachim Bræk Poppe-Holmdahl
Listekandidat for Vestfold og Nøtterøy

Les mer om Venstres singelpolitikk her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**