-Jordvern må stå sterkt i Rogaland

Rogaland Venstres Svein Abrahamsen tok til orde for et sterkt jordvern i landbruksdebattene i Aksdal og på Klepp denne uken.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Debattene handlet spesielt om fylkeskommunens rolle innen landbrukspolitikken. Viktige tema var jordvern, landbruksnæringens status og energi.

Landbruksnæringens status
Venstre vil ha et framtidsrettet og bærekraftig landbruk i Rogaland. Abrahamsen understreket at Rogaland er matfylket i Norge og det skal vi fortsatt være. Det krever at vi tar vare på matjorden og at vi har folk som vil drive med landbruk i framtiden. Da må næringen være lønnsom.

Venstre er opptatt av at utviklingen i landbruksnæringen ikke må stoppes opp gjennom byråkrati, reguleringer og begrensninger tilpasset en annen tid. Vi må forenkle og modernisere regelverket og satse på nyskaping og forskning.

Abrahamsen understreket betydningen av gode muligheter for kompetanseutvikling innen næringen. Ungdom som vil satse på landbruk bør få muligheter til å få formell kompetanse på videregående skole og ha relevante tilbud innen høyere utdanning.

Jordvern
Jordvern må stå sterkt i Rogaland, var Abrahamsens klare budskap. Vi har lite jord i Norge som er egnet for matproduksjon. Det totale arealet for dyrkbar mark ca 3 %. Derfor er det viktig å bevare denne slik at vi også i fremtiden i størst mulig kan være selvforsynt.

Venstre vil sikre varig vern mot nedbygging av spesiell produktiv landbruksjord. Her bør det nasjonale vernet bli sterkere, samtidig som vi vil sikre en regional jordvernsstrategi i fylket.

Vi vil være restriktive og bruke overordnet planverk for å sikre at arealpolitikken tar hensyn til biologisk mangfold, jordvern og kulturlandskap.

Energi
Rogaland har store muligheter innen bioenergi, og dette kan bli en viktig tilleggsnæring for bønder her i fylket. Det krever gode rammevilkår og utvikling av teknologi og kompetanse.

Venstre har programfestet at Rogaland fylkeskommune bør støtte opp om satsingen på bioenergi gjennom å etterspørre slik energi. Vi vil at Kolumbus ved anbud skal stille krav om bruk av bærekraftig biodrivstoff (eller hydrogen) i bussene, og mest mulig klimavennlig drivstoff i ferger og hurtigbåter.

Debattene ble arrangert av Norges Bondelag i Aksdal den 22. august og på Klepp den 23. august.

Svein Abrahamsen er tredjekandidat for Rogaland Venstre ved høstens fylkestingvalg.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**