Venstre svartmaler ikke

Her er Tore Nilsens svar til påstandene om at Venstre og utdanningsforbundet svartmaler situasjonen i skolen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Venstre svartmaler ikke

Skole, elev, tavle, undervisning

Foto: Microsoft

Høyres gruppeleder Sveinung Stensland mener at Venstre svartmaler situasjonen i skolen i Haugesund. Jeg skulle ønske han hadde rett. Det har han dessverre ikke.

Stensland peker igjen på omfattende rehabilitering som et eksempel på Høyres satsing på skolen i Haugesund. Det er en meget underlig argumentasjon. Rehabilitering av skolene er ikke et uttrykk for satsing, men en dyd av nødvendighet etter mange års forfall. De fleste av disse årene har Høyre styrt Haugesund.

Venstres bekymring gjelder innholdet i skolen, og rammene for undervisningen. Det er et uomtvistelig faktum at mens elevtallet har gått opp, har antallet lærertimer til ordinær undervisning gått ned. Lærertimer pr. elev er den mest brukte kvalitetsindikatoren for skolen. Her skårer Haugesund kommune urovekkende lavt.

Da er det kanskje ikke så rart at vi også skårer svært lavt på resultater. Haugesund kommune kommer i følge KOSTRA på 303. plass av landets kommuner når det gjelder grunnskolepoeng. Vi får også 2 poeng av 6 mulige på KS-kommunebarometer 2011 når det gjelder grunnskolen. Det er langt fra godt nok for Venstre.

Tilpasset opplæring og tidlig innsats er målsetninger for skolen i Haugesund. Begge deler krever at skolene har ressurser til å følge opp målsetningene. Det har de ikke i dag. Det viser reultatene, det forteller lærere og foreldre. Ansvaret for dette ligger hos bystyrets flertall som vedtar budsjettene.

Resultatet blir at vi får en skole som i stadig større grad blir ute av stand til å følge opp elever som sliter med å tilegne seg kompetansemålene i læreplanen. Færre lærertimer pr. elev gjør det vanskeligere for lærerne å identifisere og å følge opp disse elevene. Slik bidrar den manglende satsingen på ordinær undervisning til at flere og flere elever til slutt får behov for spesialundervisning.

Dette er den virkeligheten de som arbeider i skolen forteller om. Dette er det mange foreldre opplever er hverdagen for sine barn. Vi kan lukke øyne og ører for det de forteller, men problemene forsvinner ikke av den grunn. Venstre er ikke villige til å la elevene i skolen betale prisen for politikernes manglende evne til å holde orden i eget hus. Derfor har vi som eneste parti konsekvent prioritert skolen i våre budsjettforslag de siste fire årene. Det vil vi også fortsette med de neste fire årene.

Tore Nilsen
bystyrekandidat for Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**