Reagerer på hemmelighold

Venstres Anne Jorid Gullbrekken har bedt ordføreren gjennomføre en mer åpen og demokratisk prosess i rådmannansettelsen. Ordføreren har planlagt en svært lukka prosess der medlemmer i formannsskap og kommunestyre skal få opplysningene om kandidaten man har blitt enig om når de kommer i møtene. Ingen sakspapirer skal sendes ut før møtene. Formannsskap og kommunestyre får ikke vite hvem kandidaten er før møtene.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Siri og Anne Jorid er godt fornøyd med meningsmålingen

Foto: Sigrun Overland

Kommunestyret skal ansette ny rådmann førstkommende tirsdag, og dette er av de viktigste sakene kommunestyret behandler, mener Anne Jorid Gullbrekken.
Hvordan kan politikerne behandle en sak de ikke har fått forberedt seg på, spør Gullbrekken.
Kommunestyret valgte ei gruppe bestående av ordfører, Sverre Pukstad (KRF) og Randi Sollie Denstad (SP) som skulle jobbe sammen med et ansettelsesbyrå om å finne ny rådmann. Fire kandidater er valgt ut til intervjurunden, og gruppa skal konkludere ut fra dette. Den kandidaten de er blitt enig om presenteres så i møtet.
Anne Jorid Gullbrekken er svært skuffa over prosessen som er akkurat den samme som ble gjennomført ved siste rådmannsansettelse. Jeg kritiserte prosessen den gang, og hadde håpet det ble bedre denne gangen.
Andre kommuner kjører en mye åpnere prosess. Et eksempel er Trondheim der kommunestyret også satte ned ei gruppe på tre representanter som skulle jobbe sammen med et ansttelsesbyrå. Her fikk både Formannsskap og kommunestyre sakspapirene med CV- er til de kandidatene som kom til siste intervjurunde ca ei uke før møtene. Kommunestyre- og formannsskapsmedlemmene har selvfølgelig taushetsplikt, og det må forventes at de er så profesjonelle at ikke gir opplysninger som er unntatt offentligheten videre til familie, venner eller presse. Flere av kandidatene har bedt om konfidensialitet, og det er selvfølgelig viktig å ivareta dette. – For at den nye rådmannen skal få en god start i jobben sin er det viktig at det ikke kan stilles spørsmål ved ansettelsesprosessen, mener Gullbrekken.

Venstre vil arbeide for størst mulig åpenhet om alle saker, sier Siri Evjen, og forteller at dette er en sak som Rissa Venstre har på programmet sitt, og som de ønsker å følge opp i neste periode.

Altfor mange saker som er viktige for innbyggerne avgjøres i lukkede rom. Venstre vil generelt i alle saker arbeide for at kommunen overholder reglene om åpenhet. På den måten kan alle få innsyn i kommunale saker, og dermed ha mulighet til å påvirke lokalpolitikken. Det er viktig for å sikre borgerens rett til å kontrollere makten, og slik sikrer vi demokratiet, avslutter Evjen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**