Hva mener Venstre, egentlig?
Venstre er Norges eldste parti og tuftet på de grunnlegende ideene fra opplysningstiden hvor makten ble flyttet fra konge og adel til folket. Demokrati, kaller vi det. Det var Venstre som i første rekke fremmet disse ideene og verdiene i Norge. Det er vi stolte av.
Frihet, likhet, brorskap, var slagordet under den franske revolusjon. I dag er det Frankrikes motto, men står også som et symbol på hele den nye, frie verden der alle etter hvert fikk medbestemmelse.
Sterkt felleskap sikrer frihet for alle
Venstre er et liberalt parti. Liberal betyr fri. En grunnleggende liberal verdi er enkeltmenneskets frihet. Vi ønsker å styrke denne friheten ytterligere. I motsetning til liberalistene til høyre i politikken, som egentlig ønsker minst mulig offentlig sektor, vil Venstre utvikle og modernisere felleskapsinstitusjonene nettopp for å sikre frihet og muligheter for alle.
En konsekvens av en slik verdi, er at makten bør flyttes nærmere borgerne. Flere beslutninger må tas lokalt, og flere oppgaver løses der folk bor. Samtidig må offentlige serviceorganer bli langt mer effektive, smidigere, åpnere og mer brukervennlige og brukerstyrte enn i dag.
Et åpent desentralisert og mangfoldig samfunn, gir best rom for personlig frihet.
Radikalt, sosialt ansvar
Venstre vil at alle skal ha frihet til å bruke sine evner til beste for seg selv og samfunnet men like selvsagt er det at de som virkelig trenger samfunnets hjelp til å leve et verdig liv, skal få det. Frie samfunn har gode fellesskapsinstitusjoner og et sosialt sikkerhetsnett for alle.
Vi dyrker den enkeltes frihet, men friheten har en grense. Vi kan for eksempel ikke få frihet til å bestemme over andres liv. «Min frihet slutter der din frihet begynner», kan være en god illustrasjon.
Frihet betyr for Venstre å ta sterkt sosialt ansvar. Skal friheten gjelde for alle, er det ikke nok å kjempe for sosial rettferdighet: Sosial urettferdighet må nedkjempes.
Derfor er Venstre et moderne, sosialliberalt parti, som er på jakt etter nye løsninger for fremtiden, for samfunnet og den enkelte borger. Verden er i stadig endring, og stadig nye behov dukker opp. Derfor må vi våge å tenke radikalt. Når vi skal løse morgendagens oppgaver, må vi bruke morgendagens metoder. Ikke dem vi benyttet i går.
Velferd avhengig av verdiskaping
Sterke fellesskapsinstitusjoner krever et mangfoldig og nyskapende næringsliv. Det er gjennom arbeid vi skaper verdiene som bidrar til å løse felles oppgaver. Velferden vår er helt avhengig av verdiskapingen i det private næringslivet, og at initiativrike mennesker tør satse for å sette gode ideer ut i livet.
Venstre vil ha gode og forutsigbare remmebetingelser for hele næringslivet, men vi er særlig opptatte av de små bedriftene og selvstendig næringsdrivende. Næringspolitikk som er bra for de små, er nesten alltid bra for de store. Men ikke nødvendigvis motsatt.
De gode ideene skal heies fram
I Norge er det i dag svært krevende for enkeltmennesker å etablere egen virksomhet.
Byråkratiet er stort og innfløkt, rapporteringsplikt, regnskap og revisjon, støtteordninger som egner seg best for den som er "flinkest" til å finne frem i den byråkratiske jungelen men hvor de beste ideene kanskje ikke når frem.
Skal Risør få vekst, må vi stimulere nettopp de små og initiativrike. At en person som driver enkeltpersonforetak ikke får minstefradrag som andre arbeidstakere og at de betaler høyere trygdeavgift enn andre men samtidig har færre rettigheter, er mildt sagt oppsiktsvekkende. At det nesten er umulig å ansette en ekstra person i et enkeltpersonforetak uten at det stilles krav som om foretaket het Statoil, vitner om rammevilkår som ikke stimulerer til nytenkning og vågemot til å skape og styre egen arbeidshverdag.
Frivillighet sikrer demokrati og sosiale netteverk
Sammen med sterke felleskapsinstitusjoner og et rikt og mangfoldig næringsliv er det Frivillighets-Norge som skaper et fullverdig og levende demokrati, og lokalmiljøer med sterke sosiale nettverk. Det frivillige Norge bidrar med uegennyttig innsats i samfunnet uten å være styrt av offentlige eller kommersielle interesser.
Offentlige støtteordninger må støtte opp under organisasjonenes frihet og uavhengighet og ikke bidra til å byråkratisere dem. Ingen får så mye aktivitet ut av hver krone som det frivillige Norge.
Venstre vil dyrke og styrke samhandlingen mellom privat næringsliv, offentlig sektor og Frivillighets-Norge. Det betyr at politikere må lytte og lære av både næringsliv og organisasjoner. Vi er sikre på at de beste løsningene for samfunnets utfordringer finnes der ulike samfunnsaktører møtes og samarbeider.
Fire, liberale bærebjelker
Det liberale samfunnssystemet består derfor oppsummert av fire bærebjelker:
Demokratiet som gir borgerne makten i samfunnet
Rettsstaten som gir likhet for loven, sikrer borgernes rettigheter og setter grenser for maktutøvelse.
Markedsøkonomien som skaper valgfrihet og velstand gjennom åpen konkurranse, eiendomsrett, nyskaping og forbrukervalg.
Det sivile samfunnet som blant annet omfatter selvstendige organisasjoner, kulturliv, tros- og livssynssamfunn og den kritiske offentlighet som mediene og andre bidrar til å skape. Det sivile samfunnet utløser engasjement og gir utfoldelsesmuligheter og fungerer som et korrektiv til markedets og statens prioriteringer.
Mer informasjon om Venstres politikk finner du på www.venstre.no og risor.www.venstre.no
Av Jan-Einar Henriksen, varaordfører og leder av Risør Venstre