Helsen er i Risørs (varme) hender

Kommunene har et stort ansvar for pleie og omsorg. Det er bra, og vi mener kommunene må få et enda større ansvar. Folk må få hjelp der de bor, skriver listekandidatene for Venstre, Line Paulsen Granjord og Cathrine Nervik.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

 Cathrine Nervik er kandidat for Risør Venstre

Cathrine Nervik er kandidat for Risør Venstre
Foto: Runar Nes

Helsen er i Risørs (varme) hender
Norge får stadig flere eldre og pleietrengende. Risør har for lengst merket de stadig flere og større behovene. Vårt svar har blant annet vært Frydenborgsenteret, som vi tror de fleste er stolte av. Samtidig kom dette senteret på overtid i forhold til behovene som allerede var der.
Nye behov underveis

Det er lett å slå seg til ro med at vi på mange måter pleier våre eldre og syke på en god måte i dag. Allerede nå ser vi at nye behov er på vei, og vi kan ikke vente til de står rett foran oss. Vi må gjøre noe i dag, om de som har behov i morgen skal få den hjelpen de trenger.
Et eksempel på et behov som allerede er her, er hjelp til eldre og syke som har smerter. Vi mener derfor at det må etableres en ny, smertelindrende avdeling ved Frydenborgsenteret. Det er det minste vi kan gjøre for dem som lider.

Vi må forebygge

Norske kommuner har lett for å tenke at helse, omsorg og pleie, handler om sykehjem, aldershjem og hjemmehjelp. Det aller viktigste helsearbeidet foregår før vi blir rammet av sykdom og lidelse, eller møter alderdommen.

Forebyggende helsearbeid har også et mye større register av hjelpemidler. Hva bidrar ikke idrettslivet med, eller kulturlivet? Dette er forebyggende helsearbeid på sitt aller beste!
Lokalsamfunn som Risør er helt avhengige av frivilligheten, også innenfor helse og omsorg. Når private aktører, det offentlige og frivillige organisasjoner går sammen, får vi de beste løsningene. Forhåpentlig får vi på plass et rehabiliteringssenter i Risør, det er tuftet nettopp på et slikt samarbeid.

Flere aktører og virkemidler
Andre eksempler er private helsetilbud, som fysioterapi og alternativ behandling. En av oss undertegnede driver nettopp slik virksomhet: Akupunkturklinikk. Vi vet det kan finnes mye, og sunn, skepsis til alternativ behandling, men akupunktur er et eksempel på anerkjent forebygging og behandling. Vi føler oss sikre på at mange, også Risørfolk, har hatt stor glede av for eksempel kiropraktikk, når ryggen slår seg vrang.
Vi må våge å ta i bruk flere virkemidler innenfor forebyggende og behandlende helsearbeid. Det kan vi klare om vi er villige til å etablere enda bedre samhandling mellom frivillige organisasjoner, private aktører og det offentlige.

Det vil Venstre!

Av Line Paulsen Granjord, 9. kandidat, og Cathrine Nervik, 16. kandidat for Venstre ved kommunevalget i Risør

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**