Sats på læreren

Norge trenger flere lærere som har tid og kompetanse til å gi elevene den oppfølgingen de har krav på, skriver Trine Skei Grande i Dagbladet idag.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Trine Skei Grande om kunnskap

Foto: Caroline Roka / Tank Design

– Dessverre svikter kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) på flere viktige områder innen skolepolitikken, skriver Trine Skei Grande.

Byråkrati
Regjeringen har over lengre tid uttalt at de vil "tidstyvene" og skolebyråkratiet til livs. Det er et mål Venstre deler, men beklageligvis er ikke regjeringen særlig handlekraftig på dette området.

– Blant annet er det slik at lærere, rådgivere og rektorer drukner i nye rundskriv, forskrifter og lovendringer. De rødgrønne kunnskapsministerne har faktisk pålagt skolene over 150 nye rundskriv, forskrifter og lovendringer siden de kom til makten i 2005, skriver Skei Grande.

De fleste av disse rundskrivene og forskriftene er preget av gode intensjoner. Men over 150 ulike statlige "pålegg" er likevel et alt for høyt antall. Derfor ønsker Venstre å kutte minst 25 prosent av dagens nivå av nasjonale forskrifter, rundskriv og lovendringer.

Videreutdanning

Lærer

Foto: Microsoft

– Nesten 4000 lærere har søkt om videreutdanning i år, men bare 1500 får tilbud om dette — til tross for at kapasiteten i følge regjeringens målsetting er beregnet til 2500 plasser per år. Årsaken er at kommunene ikke har råd til å sende læreren på kurs, skriver Skei Grande.

Med tanke på alle påleggene regjeringen har kommet med på skoleområdet siden 2005 har jeg stor forståelse for at kommuneøkonomien er presset til det ytterste. Blant annet har timetallsutvidelsene siden 2006 en samlet årskostnad på 993 mill. kroner, og frukt- og grøntordningen koster 241 mill. kroner per år.

– Det er åpenbart at vi kunne fått mye videreutdanning for disse pengene. Det er regjeringens prioriteringer som er feil, skriver Skei Grande.

Staten må ta ansvar
Venstre mener også at staten må ta et større finansieringsansvar for lærernes videreutdanning. I stedet for å skyve ansvaret over på kommunene bør kunnskapsministeren nå klart og tydelig slå fast at staten vil betale en større andel av kostnadene, slik at flere lærere får muligheten til nødvendig kompetanseheving.

– Venstre setter eleven først — derfor satser vi på læreren. Når vil du begynne å satse på læreren, Kristin?, spør Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**