Nord-Jærens trafikkutfordringer skal løses

-Vi må legge til rette for at reisende på Nord-Jæren som i dag velger bilen, kan reise kollektivt, sier Venstres Helge Solum Larsen. -Køene skal vekk. Vi må både sikre ressurser til en akutt opprustning av kollektivtransporten og gjøre valgene som skaper det nye transportsystemet vi har behov for om noen år. Venstre har planer for kollektivtransporten både på kort og lang sikt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Solum Larsen er Venstres fylkesordførerkandidat.

Gro Skartveit, Finnøy, Rogaland

Foto: Tone Staven

Det viktigste på kort sikt er å oppruste den kollektivtransporten vi har, sier Venstre 2. kandidat til fylkestinget, Gro Skartveit. Hun er opptatt av at Rogaland går glipp av millioner av kroner i overføringer fra staten.
Rogaland og storbyen Sandnes-Stavanger stiller bakerst i køen når belønningsmidlene til kollektivtransporten utdeles, fordi de andre partiene nekter å forholde seg til kriteriene for slik støtte.

Akutte løsninger
Skartveit viser til at de andre partiene i fylket ikke sikrer bilrestriktive tiltak. Hun sier at Venstre ønsker diffrensierte bompengesatser, slik at det for eksempel blir dyrere å passere i rushtiden enn om natten eller midt på dagen.

Helge Solum Larsen, Stavanger, Rogaland

Foto: Tone Staven

-Jeg er dypt forundret over de andre partienes passivitet i denne saken, sier Helge Solum Larsen. Han påpeker at alle partier untatt Frp skrev under på kriteriene for belønningsordningen i klimaforliket. -Fatt beslutningen slik Venstre ønsker og det vil bli tilført store økonomiske ressurser, sier han.
Bergen har fått avtale om 550 millioner statlige kroner. Til sammenligning mottok Rogaland 35 mill i 2009. Les også: Utred tidsdefferensierte bompengesatser
-Dette ville kunne gitt oss mulighet til bedre fremkommeligheten for bussene, sier han.

Langsiktige valg
Venstres mål er et nytt transportsystem på Nord-Jæren. -Terskelen for når skinnegående bybane er det eneste som kan håndtere de trafikkmengdene som kommer, er allerede i 2023, sier Solum Larsen. -Det vil i dette perspektivet være uansvarlig å ikke planlegge for det som kommer.

Statistisk sentralbyrå har etstimert at befolkningsveksten på Nord-Jæren vil være på 42 prosent innen 2040. -Politikere som ikke planlegger for dette, gjør ikke jobben sin, sier Solum Larsen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**