Få slutt på skuespillet: Gi folkevalgte styring over sjukehus og økonomi

– Innbyggerne holdes for narr med lovnader om at styringen og økonominen skal bedres. I virkeligheten er det kun helsestatsråden som kan gripe inn overfor helseforetakene, sier Venstres 1. kandidat i Buskerud Runolv Stegane.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Venstres 1. kandidat i Buskerud og fylkesvaraordfører Runolv Stegane er krystallklar på at det han kaller vanstyrte sjukehus i framtida må underlegges folkevalgt styring og kontroll. Han ser dette som eneste løsning for å få orden på økonomi og tilstrekkelige ressurser til sjukehusene. Venstre er helt klare på at sjukehusene på Kongsberg og Ringerike må ha stedlig ledelse og være fullstendige lokalsjukehus. Samtidig må det bli fullt trykk på utbygging av et moderne sjukehus i Drammen.

Runolv Stegane

Foto: Torbjørn Tandberg

-Dette er nå helt i det blå, og det var, mildt sagt, en arbeidsulykke at Ap-regjeringen med støtte fra Høyreog Frp i 2001 overførte sjukehusene til statlige foretak. Det er lokalpolitikere og fylkespolitikere som er nærmest innbyggerne i Buskerud. Styringen av sjukehusene må overlates til folkevalgte som står ansvarlige overfor folket i valg, sier Stegane.

Han er mektig lei av det han kaller et skuespill der lokal-og fylkespolitikere og også stortingspolitikere står fram med sterke meninger uten at de har noen reell mulighet til å gripe inn overfor styrene i helseforetakene.
– Innbyggerne holdes for narr med lovnader om at styringen og økonominen skal bedres. I virkeligheten er det kun helsestatsråden som kan gripe inn overfor helseforetakene. Dette sies det ikke noe om. Partiene må fortelle innbyggerne hva de foretrekker; folkevalgt styring der politikerne kan stilles til ansvar i valg, eller "embetsstyring" gjennom personer som sitter langt fra innbyggerne. Rett nok er det noen folkevalgte i styrene for helseforetakene, men disse sitter i dag som gissel for en helt feilslått styring og politikk, sier Venstres 1. kandidat som nå utfordrer de andre partiene i fylkestinget til å tone flagg.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**