Valgprogram 2011-2015

Medlemsmøtet i Alstahaug Venstre har nå vedtatt valgprogram for kommende periode. I perioden vil vi legge særlig vekt på fire politiske hovedområder: skole, miljø, småbedrifter og velferd. Klikk deg videre og les hele programmet!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Program for Alstahaug Venstre 2011-2015

Alstahaug Venstre er et sosialliberalt parti. Vår politikk kombinerer personlig frihet med ansvar for fellesskapet og hverandre. I perioden 2011-2015 vil vi legge særlig vekt på fire politiske hovedområder: Skole, miljø, småbedrifter og velferd.

Vårt viktigste løfte til deg som velger er at vi fortsatt skal lytte og søke råd hos alle som bor i kommunen. Vi skal aktivt oppsøke alle de sider som politiske spørsmål består av, men også våge å stå på våre standpunkter. Vi skal søke samarbeid hvor det er mulig, men heller ikke vær redde for å markere motstand når viktige verdier står på spill. Du som velger skal fortsatt kjenne igjen ombudspolitikerne i Venstre. Vi skal fronte sosialliberale prinsipper og stå opp for en raus, framtidsrettet og inkluderende politikk.

Kunnskapskommunen Alstahaug
Alstahaug Venstre vil ha en god skole for elevene, derfor satser vi på læreren. Alstahaug kommune skal vise hvordan det er mulig å gi læreren mest mulig tid med elevene og minst mulig tid med byråkratiet som følger med. Venstre vil gjøre Sandnessjøen til et sterkere skolesentrum for regionen. Derfor vil vi kontinuerlig jobbe for å utvide linjetilbudet på Sandnessjøen videregående skole. For framtida begynner i klasserommet.

Distriktskolene er arenaer for både læring, tilhørighet og kultur. Som små og lett tilgjengelige kulturhus er disse skolene avgjørende for distriktene i kommunen. Alstahaug Venstre vil derfor fortsatt være en høylydt stemme for skolene på Austbø, Tjøtta og Søvik.

Kompetanse og kunnskap vil være avgjørende for framtidig vekst i Alstahaug og regionen for øvrig.
Høgskolen i Nesna er viktig for regionen, og Alstahaug Venstre vil fortsatt støtte helhjertet opp om dette miljøet. Utviklingen i Alstahaug krever også at vi etablerer nære og tette forbindelser til andre utdanningsmiljøer, deriblant Universitetet i Nordland, Høgskolen i Narvik og Norges Tekniske og Naturvitenskaplige Universitet i Trondheim. Alstahaug kommune skal være frampå i arbeidet med å reklamere for kommunen som praksis- og kasuskommune i forskning og prosjekter fra disse utdanningsinstitusjonene.

Alstahaug kommune har i for liten grad tatt vare på de forsknings- og utviklingsmiljøene som vi har i kommunen. Dette vil Venstre endre på. Slike miljøer er viktige i seg selv, men gir også store ringvirkninger lokalt. Bioforsk på Tjøtta har en imponerende kompetanse blant sine ansatte, det samme kan sies om havbruksnæringen som er etablert i kommunen og området rundt. Det vil også være en prioritert oppgave for Alstahaug Venstre å ta vare på de statlige arbeidsplassene som er lokalisert i kommunen. Disse institusjonene er avgjørende for Sandnessjøen som regionsenter.

Alstahaug Venstre vil:
 bevare og styrke sykehuset i Sandnessjøen
 jobbe for at Alstahaug tingrett ikke blir overflyttet
 legge til rette for en videre utbygging av kompetansemiljøet på Bioforsk Tjøtta
 være offensiv i kampen for flere statlige arbeidsplasser
 bidra til at lokal spisskompetanse trekkes inn i undervisningen i grunnskolen og videregående skole, blant annet gjennom Ungt Entreprenørskap.
 styrke Sandnessjøen som skolesentrum og bevare skolene i distriktet
 legge til rette for etter- og videreutdanning for lærere på alle trinn
 gjenreise respekten for læreren

Miljøkommunen Alstahaug
Vi som bor i denne kommunen er priviligerte som bor tett på et variert og tilgjengelig natur- og kulturlandskap. Dette er verdier som Alstahaug Venstre vil ta vare på. Bynære turområder vil nok en gang komme under press i årene framover. Derfor vil Venstre etablere en markagrense rundt Åsen slik at denne perlen sikres som bymark. Åsen er viktig i dag, men vil bli enda viktigere når Sandnessjøen om noen år har vokst seg dobbelt så stor. Dette gjelder også andre tur- og grøntområder.

Alstahaug Venstre vil:
 opprette en markagrense for å sikre bevaringen av Åsen som sentrumsnært turområde
 ruste opp og utvide kommunens lysløyper
 støtte Skigruppa i Leirfjord slik at skiinteressen kan spre seg i Alstahaug
 bevare et levende kulturlandskap gjennom en aktiv landbrukspolitikk
 ruste opp oljevernberedskapen i regionen
 ta hensyn til biologisk mangfold i all kommunal planlegging
 legge til rette for hjemmekompostering i skoler og barnehager
 avvikle oljefyring i offentlige bygg i Alstahaug kommune

Velferdskommunen Alstahaug
Alle har hørt om velferdsstaten. Men de aller fleste tjenestene innen velferd og omsorg utføres med lokalsamfunnet som ramme. Det er derfor like relevant å snakke om velferdskommunen. Venstre tror velferdstjenester blir best om de skapes og leveres nær den som trenger hjelp. De seneste årene har vi dessverre sett en vekst i det kommunale byråkratiet på bekostning av tjenestene som er i direkte kontakt med folk. Dette er en utvikling Venstre vil endre radikalt. Vi sier: Folk først!

Alstahaug skal være en foregangskommune innen velferd og forebyggende arbeid. Dette innebærer en eldreomsorg som vi kan være stolte av, og et faglig og solid forebyggende arbeid. Venstre vil i kommende periode ikke glemme tallene som viser et akutt behov for flere sykehjemsplasser, men heller ikke være døve for de mange eldre som vil bo lengst mulig hjemme.

I årene framover må vi våge å prioritere dem som trenger hjelpen mest. Dette innebærer et løft innen rus, psykiatri og fattigdomsbekjempelse. I dag brukes det enorme summer på hjelpetiltak som ikke lykkes fordi menneskene som har havnet på et sidespor i livet ikke har et skikkelig sted å bo. Det kan vi ikke være bekjent av. Alstahaug Venstre vil derfor rette opp i den prekære mangelen på kommunale boliger.

Livsutfordringer forholder seg ikke til ordinær arbeidstid. Hjelp og oppfølging må derfor også være tilgjengelig i helger og ferier.

Alstahaug Venstre vil:
 rette opp i mangelen på kommunale boliger og sørge for en oppsøkende miljø- og støttetjeneste tilknyttet disse boligene
 utvide utekontakten til en interkommunal og sterk tjeneste med totalt fire ansatte i løpet av perioden
 styrke den kommunale psykiatritjenesten
 utvide tilbudet ved Solsiden dagsenter
 starte byggingen av nytt alders- og sykehjem umiddelbart på Rishatten
 etablere omsorgsboliger på Tjøtta med heldøgns omsorg
 bedre tilgangen til helsesøster for elever i ungdomsskolen og videregående skole
 samle tjenester som henvender seg til ungdom en kveld i uka slik at de unge vet hvor de kan få hjelp og når
 sikre tilgjengeligheten til kommunale tjenester innen rus, psykiatri og forebyggende arbeid utenom ordinær arbeidstid
 arbeide for at kommunale tjenester bruker mindre tid på byråkrati
 arbeide for å sikre borgerne et godt fastlegetilbud
 løfte fram folkehelseperspektivet i kommunal planlegging
 innføre gratis trygghetsalarm

Småbedrifter, gründere og næringsutvikling i Alstahaug kommune
Store, verdifulle områder åpnes nå for leteboring helt opp i fjæresteinene. Vi mener derfor det er helt rimelig å stille strenge krav til oljeselskapene om lokale ringvirkninger og god miljøstandard. Vi skal fortsatt gjøre vårt for å tilrettelegge for nyetableringer innen oljerelatert industri, men vi mener at tiden snart er moden for å vri støtteapparatet mot de mange små gründerne som kommer i kjølvannet av oljeoptimismen. Det som er god næringspolitikk for de små bedriftene, er god næringspolitikk for de store. Det er ikke alltid omvendt.

Samferdsel er avgjørende for næringsutviklingen i regionen. Alstahaug Venstre mener derfor at samferdsel og næring i større grad må betraktes i sammenheng. Regionen trenger bedre veier, men også bedre sjømerking og infrastruktur for sjøverts transport. Utvidelse av Stokka er en selvfølge.

Alstahaug Venstre vil:
 presse på for utvidelse av Sandnessjøen lufthavn, Stokka
 arbeide intensivt for at regionsenteret Sandnessjøen blir endepunkt for kystgodsruten Fjordlast
 sikre bedre sjømerking til næringslivets og miljøets beste
 tilby gründere konkurransedyktige vilkår
 sikre tilgangen til næringsareal for små og store bedrifter
 utvikle gode og rimelige kontorlokaler for gründere
 etablere fergefri forbindelse mellom Tjøtta og Horn. I mellomtiden må fergetilbudet ha en standard som er akseptabel for brukerne, og vi vil derfor arbeide for en direkterute Tjøtta – Horn.
 legge til rette for naturbasert turisme med Sandnessjøen, Porten til øyriket , som det naturlige start- og stoppested
 premiere aktører som bidrar til et estetisk vakrere bysentrum

Regionsenteret Sandnessjøen
Sandnessjøen er regionsenter for ytre Helgeland. Denne funksjonen kommer imidlertid ikke av seg selv, men må kontinuerlig forsvares og videreutvikles. Det er en oppgave Alstahaug Venstre tar på alvor.

For Venstre er sterke kommuner et spørsmål om lokaldemokrati og folkestyre. Politiske beslutninger bør tas nærmest mulig folks hverdag, og her spiller kommunen hovedrollen. I dag ser vi imidlertid at mange kommuner sliter med å oppfylle sine forpliktelser innen kjerneoppgaver som velferd, skole og næringsutvikling. Når de folkevalgte organene blir for svake, øker makta til byråkratiet, statlige tilsyn og andre forvaltningsenheter. Dette er et demokratisk problem. I kommende kommunestyreperiode blir samhandlingsreformen iverksatt. Da overtar kommunen ansvaret for en rekke oppgaver som tidligere tilfalt spesialisthelsetjenesten. Dette krever nytenkning og vilje til endring. Derfor vil Alstahaug Venstre arbeide for en kommunesammenslåing på ytre Helgeland.

Sandnessjøen er en by i endring. Venstre ønsker vekst og fornyelse, og vi vil utvikle Sandnessjøens urbane kvaliteter. Derfor må vi ta vare på og foredle byens særpreg. Lett tilgang til sjø og natur, Åsen som turområde, havutsikt i et levende sentrum og trygge bomiljøer er viktige kvaliteter.

Et regionsenter blir et kraftfelt takket være områdene rundt. For Sandnessjøens del er bygdene sør i kommunen avgjørende. Alstahaug Venstre mener dette bør gjenspeiles bedre i den kommunale politikken enn hva som har vært tilfelle de siste årene. Våre visjoner for Søvik, Austbø, Tjøtta, Tro og Mindland bør være like offensive som investeringslysten vi ser i landbruket i disse områdene, like engasjerte som det frivillige arbeidet som utføres de samme stedene. En slik tilnærming innebærer blant annet oppussing av Tjøtta skole, styrking av bibliotektjenesten i disse områdene og kontinuerlig kamp for å sikre et fergetilbud som passer folk og næringsliv.

Alstahaug Venstre vil:
 legge til rette for torghandel med kortreist, lokal mat
 sikre sentrumsnært areal som kan brukes til større arrangementer som Båtmessa, Syver´n og Kystlagets landsstevne
 sikre havutsikt i sentrum — besøker man Sandnessjøen skal man ikke være i tvil om at det er en pulserende by ved havet
 etablere Sandnessjøen som «Porten til øyriket». Med gode kommunikasjonsmuligheter og godt servicetilbud skal Sandnessjøen være det naturlige utgangspunktet for turister som vil oppleve Helgelandskysten.
 utvikle gjestehavna og gjøre bryggekanten til et trygt, levende og attraktivt område

Kulturkommunen Alstahaug:
Ildsjelene i Alstahaugs kulturliv skaper sterke opplevelser for både utøvere og publikum. Slik bidrar de til gode lokalmiljøer i kommunen. Derfor fortjener både profesjonelle lærekrefter og frivillige aktører gode arbeidsbetingelser, tilgjengelige arenaer for utfoldelse og forutsigbare rammevilkår. Frivillig arbeid lever av lyst og kveles av tvang. Det er derfor en konstant arbeidsoppgave for Venstre å holde byråkrati, rapportering og papirarbeid på armlengdes avstand fra frivilligheten.

Kulturtilbudene må være lett tilgjengelige for folk flest. Derfor er god samferdselspolitikk også god kulturpolitikk. Det skal være mulig for alle kommunens innbyggere å ta bussen hjem etter å ha sett en god film på kino. Alstahaug Venstre vil derfor sikre en kveldsbuss til Tjøtta.

Alstahaug Venstre vil:
 opprette distriktsmusikerstillinger som kombinerer utøvende arbeid med undervisning
 sikre forutsigbare og ubyråkratiske støtteordninger for frivillige lag og foreninger
 ta vare på distriktsskolene som lokale kulturhus
 innføre gratis husleie i offentlige bygg for frivillige organisasjoner
 legge til rette for bred deltakelse i sivilsamfunnet, på tvers av alder og bakgrunn
 øke kapasiteten ved kulturskolen fro AlLe
 arbeide for nye idrettsanlegg
 styrke bibliotektjenesten på Tjøtta og Søvik

Folk først!
Borgernes møte med kommunen skal være ryddig og enkelt. Derfor vil Alstahaug Venstre innføre servicekontor i kommunen slik at man enkelt kan få svar på de fleste spørsmål når man henvender seg dit. Vi vil også sørge for at ordfører har åpent kontor en ettermiddag i uka slik at det er enkelt for innbyggerne å komme med innspill og gi uttrykk for meninger og idéer. Det viktigste for et ukomplisert og effektivt møte med kommunale tjenester er imidlertid nettsider som er oppdaterte, enkle og innholdsrike. Her har Alstahaug kommune mye å lære, og vi i Venstre er overbevist om at det her også er mye å spare gjennom gode selvbetjeningsløsninger.

Skal kommunens mange dyktige medarbeidere yte sitt beste til glede for kommunens innbyggere, er en ryddig og åpen arbeidsgiverpolitikk en selvfølge. Stillinger bør lyses ut eksternt, deltidsstillinger bør unngås. Personalavdelingen bør styrkes og gis muligheten til å følge opp arbeidsmiljø og arbeidsforhold, samt legge tilrette for kompetanseheving og skolering blant de ansatte. Kommunen bør gå foran med et godt eksempel og tilby lærlingeplasser til ungdommer under utdanning.

Kommunale planer oppnår demokratisk legitimitet gjennom åpne og grundige prosesser. Derfor er det også viktig at planene følges slik at planverktøyet sikrer forutsigbarhet og likebehandling. Politikere bør være varsomme med å pålegge administrasjonen utredningsoppgaver som ikke har bred politisk støtte.

Eiendomsskatten tar ikke hensyn til folks betalingsevne, den er en sosial urettferdig skatt. Alstahaug Venstre vil arbeide for å få eiendomsskatten gradvis redusert og fjernet. Dette fordi vi setter folk først!

Alstahaug Venstre vil:
 korte ned ventetiden på byggesøknader
 utvikle og oppgradere kommunens nettsider
 redusere, og på sikt fjerne eiendomsskatten
 legge til rette for en ryddig personalpolitikk i kommunen
 bidra til større lojalitet til demokratisk vedtatte planer
 sørge for at ordføreren har åpent kontor en ettermiddag i uka
 tilby flere lærlingeplasser i kommunen
 redusere antall deltidsstillinger i kommunen, spesielt innen helse og omsorg

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**