Regjeringen gjør Norge til en klimasinke

Klimameldingen som skal følge opp Stortingets klimaforlik utsettes enda en gang. Denne gang til 2012. — Senest i mai bekreftet statsminister Stoltenberg to ganger at meldingen kom i løpet av høsten. Denne regjeringen evner ikke å gjennomføre kutt i Norges utslipp, og fører stø kurs mot brudd på klimaforliket i Stortinget, sier Venstres leder Trine Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

 Regjeringens klimamelding skulle komme i 2010. Så våren 2011. Deretter høsten 2011. Nå er den ventet i 2012.

Regjeringens klimamelding skulle komme i 2010. Så våren 2011. Deretter høsten 2011. Nå er den ventet i 2012.
Foto: Flickr

Regjeringens klimamelding var ventet framlagt for Stortinget i 2010. Meldingen skal konkret vise hvordan Norge skal kutte sine klimagassutslipp med 30 prosent innen 2020 sammenlignet med 1990-nivå. Regjeringen har gjentatte ganger utsatt meldingen.

Lovet melding til høsten
Senest i mai 2011 bekreftet Jens Stoltenberg to ganger at meldingen skulle komme i løpet av høsten. Først i Stortinget 11. mai og deretter 25. mai.

 - Regjeringen holder folkfor narr med den måten den stadig vekk utsetter klimatiltak på, sier Skei Grande.

– Regjeringen holder folkfor narr med den måten den stadig vekk utsetter klimatiltak på, sier Skei Grande.
Foto: Venstre

– Regjeringen holder både folket og Stortinget for narr med den måten den stadig vekk utsetter både klimameldingen og andre klimatiltak på. De har verken troverdighet eller handlekraft i klimapolitikken. Det er trist med tanke på at klimaendringene er vår tids største globale utfordring, sier Skei Grande.

Les: Skriftlig spørsmål fra Skei Grande til Stoltenberg: Kan statsministeren bekrefte at Stortinget vil bli forelagt en klimamelding fra regjeringen i Stortingets høstsesjon 2011?

Utslippene øker
Samtidig som Venstre er utålmodige etter konkrete klimagrep, viser regjeringens egne planer at utslippene øker. Ifølge statsbudsjettet for 2011 vil klimagassutslippene i Norge være på 57,5 millioner tonn i 2020 (Kilde: Nasjonalbudsjettet 2011, kapittel 3.6.4, side 95-96).

 Statsbudsjettet 2011: Dokumenterer at utslippene vi øke. Den grønne linjen er Venstres, og viser hvor Norges utslipp skal ligge i 2020 dersom klimaforliket blir fulgt opp.

Statsbudsjettet 2011: Dokumenterer at utslippene vi øke. Den grønne linjen er Venstres, og viser hvor Norges utslipp skal ligge i 2020 dersom klimaforliket blir fulgt opp.

– Det er en økning på 6,7 millioner tonn i forhold til dagens nivå, og det innebærer at regjeringen ikke har øyekontakt med klimaforliket vedtatt i Stortinget. Det er ingen umiddelbare utsikter til reduksjoner av Norges CO2-utslipp. Det er uakseptabelt, sier Skei Grande.

Les: Bellona-Hauge: Stoltenberg og Solheim er passive (VG)
– Jeg tror faktisk en borgerlig regjering med Høyre, KrF og Venstre vil være vel så bra. Sett bort fra en regjering med Frp-innflytelse, kan det ikke bli verre enn i dag. Det står ikke på den rødgrønne viljen, men evnen, sier han.

Fakta: Norges klimautslipp
Klimaforlikets mål er at utslippene skal være på 47 millioner tonn CO2 i 2020 (Eller presist: 15-17 millioner tonn lavere enn referansenbanen som presentert i RNB 2007 når man inkluderer opptak i skog).

Fakta: Klimaforliket fastsatt av Stortinget i 2008:
• Norge skal kutte sine klimagassutslipp med 30 prosent innen 2020 sammenlignet med 1990-nivå. Ca 2/3 av kuttene skal tas nasjonalt.
• Rapporten Klimakur kom i 2010. Den lister opp tiltak som kan redusere de nasjonale utslippene.
• Regjeringen har varslet en Klimamelding høsten 2011. Der skal det redegjøres for hvordan de norske klimagassutslippene skal redusers.
• Klimameldingen er nå utsatt til 2012

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**