Råd til foreldre med barn på skolen

Dagbladet har satt opp 11 gode råd til foreldre som vi gjerne formidler til venner av Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Lær barna å tenke selv. Det vil du stimulere dem til dersom du utfordrer dem, stiller spørsmål og kommer med mulige forslag til hva de skal gjøre med skolearbeidet.

Russ - 2008

Forstå læreplanen. Skolen i dag er annerledes enn den skolen foreldregenerasjonen opplevde. Barna skal lære å lese, tegne, utvikle digital kompetanse og muntlige evner, i alle fag, på alle klassetrinn. Ta hensyn til læreplanen i hjemmet, utfordre de små når det gjelder ferdigheter i hverdagsproblematikk, som f.eks. å lese, samtale om det dere leser, og involvere deg i Internett.

Ikke plasser deg på sidelinja. Vær nysgjerrig på hva som skjer på skolen og hva ungene lærer. Gjennom å vise interesse vil du kommunisere til ungene at læring og skole er viktig, at det betyr noe. Gå inn på skolens nettsted og ha samtaler med læreren for å tilegne deg faktisk kunnskap om hva som skjer på skolen.

Ikke kjeft. Ikke gå i den fella at du bruker minner om egne skoledager som modell for hvordan du kan hjelpe. Da ender du lett opp med motsatt resultat. Noe av det verste du kan si dersom barnet sliter med lekser er: «Da jeg gikk på skolen, var det mye vanskeligere — og det klarte jeg fint. Du må bare skjerpe deg». Skolen er ikke som før. I tillegg skaper du lett et inntrykk hos barna at du ikke forstår hvordan det er å være ung i dag.

Jenter spiller fotball

Pass på leksene. Leksehjelp fra foreldre har en betydelig effekt på elevenes læring. Men det handler minst like mye om å signalisere at skole er viktig. Ikke press eller bruk pekefingeren. Still spørsmål, kom med forslag, vær lyttende, da hjelper du dem med å nå selve målet med lekser: at de unge skal lære å tenke og reflektere selv.

Ikke ta mer ferie. Vær forsiktig med å ta barna ut fra skolen for å dra på ferie ellers i skoleåret — 12 uker ferie i året burde være nok. Sørg også for at de alltid har med seg det de skal på skolen.

Si ifra til skolen. Meld fra dersom barna ikke får til leksene. I utgangspunktet er det skolens jobb å sende riktige lekser hjem med elevene.

Snakk positivt om skolen. Ikke overfør egne negative opplevelser av skolen til barna. Ikke trekk skolen ned.

Les for barna — både før og etter de har begynt på skolen. Barn som blir lest for har bedre utbytte av det de lærer på skolen. I tillegg bør dere lese sammen hver dag gjennom hele skoleløpet.

Bruk eksempler. I matematikk er det viktig å være konkret så langt det lar seg gjøre. Vis gjennom ting og gjenstander og eksempler, for eksempel er lego helt supert.

Gjør leksetida hyggelig. Sett av tid til å høre barna lese. Behold roen som foreldre. Gi tillatelse til pauser, ikke kjør en knallhard undervisning.

Kilder: Ketil Knutsen, Thomas Nordahl, Håvard Tjora.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**