De borgerlige partiene verner og videreutvikler friluftsområdet Urheia

I en artikkel i AAB lørdag 20. august stilles det spørsmål om Buvikplatået inngår i det areal som i sin tid ble klausulert som frirareal.
Svaret på det er NEI. Til leserens orientering overlot Risør Sparebank i sin tid et større areal til Risør kommune. En mindre del av dette areal – definert som Urheia og oppgitt til 71 mål – ble klausulert til friluftsområde, som ikke kunne bebygges på annen måte enn det som tjener de allmenne friluftsinteressene.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

 Buvikplatået inngår IKKE i det klausulerte området Urheia påpeker varaordfører og leder i Risør Venstre, Jan Einar Henriksen

Buvikplatået inngår IKKE i det klausulerte området Urheia påpeker varaordfører og leder i Risør Venstre, Jan Einar Henriksen
Foto: Jan Kløvstad

I tillegg ble det areal som forsvaret leide/leier – anslått til rundt 21 mål – undergitt samme klausul når leieforholdet med forsvaret en gang opphører.

Grensene for URHEIA arealet, og som inngår i det klausulerte friluftsområdet går fra nord spissen av demningen Urvannverket (der hvor benken står) — og går derfra i ssv retning langs vannet over fjellet og videre i retning til høydedraget rett ovenfor Baptistkirken — og følger derfra langs øvre fjellskrent i østlig retning forbi Havnegata og videre langs skrenten over Solsiden ut til Urbakken – og derfra i nordøstlig retning opp Urbakken på vestsiden av husene. Ved toppen av

 Ny badebrygge er allerede ferdig - her under opparbeidingen.

Ny badebrygge er allerede ferdig – her under opparbeidingen.
Foto: Jan Einar Henriksen

Urbakken følger grensen vegen fra P-plassen der hvor den gamle yrkesskolen lå og langs den asfalterte vegen opp til toppen av bakken – og derfra i nordlig retning forbi barakken hvor museet holder til og videre ned til østre del av demningen på Urvannverket – og derfra langs demningen til dennes nordre del hvor denne beskrivelsen startet. Arealet er samlet beregnet til ca 73 mål.

I tillegg kommer det areal de militære leide til radarstasjonen – basert på de tidligere inngjærede områdene med et areal på rundt 21 mål – dvs et total areal på rundt 94 mål som er/vil bli klausulert når kommunen overtar den siste del av de areal forsvaret leier.

I dette klausulerte URHEIA areal er det meg bekjent INGEN som noen gang har snakket om å etablere boligområder – snarere tvert i mot – idet dette arealet inngår i det mye større området som dagens borgerlige flertallet i bystyret (Venstre, Høyre, Krf. og Frp) vedtok å be rådmannen forberede en sak om fredning av. De som til daglig benytter området har i tillegg allerede sett de første virkningene av de bevillingene det samme politiske flertall har vedtatt til etablering av nytt toalett (ferdigstilt), akebakke fra vanntårnet (ferdigstilt), badebrygge (ferdigstilt) og de kan glede seg til badestranden blir oppgradert, lysløype blir etablert og utendørs treningsapparat blir utplassert jf budsjettvedtak.

Velgerne kan også være trygge på at Risør Venstres folkevalgte representanter alltid kommer til å arbeide for å verne og videreutvikle friluftsområdet Urheia til beste for alle som benytter friluftsområdet.

Jan Einar Henriksen
Varaordfører og leder Risør Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**