Andre N. Skjelstads tale på Venstres valgkampåpning.
Dette innebærer at lærere etter et gitt antall år kan får permisjon, enten for å ta videre utdannelse eller praktisere i annet arbeid som er relevant for skolen. De som ikke går i annet lønnet arbeid skal ha rett til permisjon med lønn, og alle som benytter ordningen skal i permisjonsåret ha full opptjening av lønns- og pensjonsrettigheter. Ordningen skal være både en rett og en plikt for lærerne, og den praktiske gjennomføringen forutsetter et nært samarbeid mellom partene i arbeidslivet, samt den enkelte lærer og den enkelte skoles
ledelse.
Nord-Trøndelag fylkeskommune har en unik mulighet til å drive aktiv rekruttering av de best kvalifiserte lærerstudentene. Fylkeskommunen bør derfor ta initiativ til å rekruttere godt
kvalifiserte lærere til den videregående skolen gjennom et samarbeid medutdanningsinstitusjonene etter endt utdanning. La meg også ta med at Venstre vil arbeide målrettet for å øke andelen lektorer i den videregående skolen i fylket. Lektor er den høyeste yrkestittel for å undervise på et slikt nivå. Tall viser at cirka 25 prosent av undervisningsstillingene i fylkeskommunen innehas av lektorer. Venstre vil arbeide målrettet for å øke denne andelen særlig i realfag og språkfag.
Venstres andre hovedprioritering i denne valgkampen er samferdsel. Venstre vil binde fylketsammen gjennom to viktige prioriteringer:Vi skal ruste opp fylkesvei 17 mellom Steinkjer og Namsos, og vi skal legge til rette for hurtigtog mellom Steinkjer og Trondheim.På denne måten vil avstandene internt i fylket bli kraftig redusert. En reisetid mellom Namsos og Trondheim på to timer er målet.Venstre tok initiativ i fylkesvei 17-saken i valgkampen 2003. Vi fikk gjennomslag for å gå videre med dette arbeidet i den politiske plattformen i 2007. Det vil fortsette å arbeide med.
Venstre vil satse på jernbane gjennom å legge til rette for hurtigtog mellom Steinkjer ogTrondheim. Utbygging av toget må skje gjennom dobbeltspor tilrettelagt for høye hastigheter. Dagens jernbanenett er utdatert og preget av et stort etterslep. Venstre vil at Nord-Trøndelag fylkeskommune skal vise et større initiativ for å legge til rette for et hurtigtog fra Steinkjer til Trondheim. Finansieringen av et slikt tog kan gjøre gjennom å øke det fylkeskommunale utbyttet fra kraftselskapet fylket eier.
Jernbanenettet er kjernen i fremtidens transportsystem. Et hurtigtog som bruker en time på denne strekningen vil koble Steinkjer til Trondheim på en ny måte. Raskere reisetid gjør at mange vil velge tog foran bil, føre til økt kapasitet på jernbanen og skape en ny bo- og arbeidsmarkedsregion. For Steinkjer som fylkeshovedstad og Innherred som region vil en reisetid mellom Trondheim og Steinkjer på en time være et kraftig løft både for næringsliv og enkeltpersoner.Det nytter ikke å snakke om moderne kommunikasjoner uten å ta til orde for utbygging av den digitale motorvei. Venstre tredje hovedprioritering er utbygging av, den mest moderne av alle teknologier, FIBERBREDBÅND til alle.
For næringsdrivende er bredbånd en forutsetning for å kunne drive sin bedrift, mange arbeidstagere har også arbeidsordninger med hjemmekontor. Bredbånd betyr mer enn raskt internett og gode TV-bilder. I vid forstand handler dette om bolyst og like muligheter for folk som bosetter seg utenfor de sentrale områdene i fylket. Venstre vil drive et målrettet arbeid for å videreutvikle Nord-Trøndelag som et attraktivt bostedsfylke. At Nord-Trøndelag forsterker sitt rykte som et attraktivt sted å bo, vil bidra til å beholde innbyggere og tiltrekke nye. De som har forsøkt å jobbe via dårlige linjer vet at hverdagen blir helt forandret ved tilgang til fiberbredbånd. Det er viktig at det ikke er forbundet med ulemper å bo på landsbygda. Selvfølgelig alt på en mest mulig miljøvennlig måte.
Venstres fjerde hovedprioritering er helse. Selvfølgelig har to sykehus en plass i Nord-Trøndelag. Venstre vil derfor arbeide målrettet for å sikre to fullverdige sykehus med akuttfunksjon og
fødeavdeling i Nord-Trøndelag. Her er det nærliggende å tenke Helse Midt-Norges overtagelse av ambulansetjenesten. Nå må de oppnevnte rødgrønne styremedlemmene i helsefortaket snu. Dette vil i første omgang redusere tilbudet ved de distriktsmedisinske sentrene, men dette kan også medføre kutt ved de to sykehusene i fylket, blant annet akuttfunksjonene ved lokalsykehusene.
Det går ikke an at styret med åpne øyne holder fast på ambulansevedtaket når de ser hva konsekvensene innebærer. Jeg spør om dette er en villet politikk fra de rødgrønnes side for å svekke lokalsykehusene i Nord-Trøndelag.
Vi kan ikke sitte og se på at helsetilbudet i Nord-Trøndelag blir rasert. Derfor må saken om offentlig ambulansedrift tas opp på nytt.
Nord-Trøndelag ligger på 17 plass på lista over næringsutvikling i landet. Venstre vil at fylket skal få en ny giv. Innen næringspolitikken går Venstre til valg på en egen fylkeskommunal grunderpakke og egen fylkeskommunal investeringsstøtte til landbruket. Slik vil vi bidra til å sikre de bedriftene vi har.
Venstre vil gjøre Nord-Trøndelag til et fylke det er attraktivt å bo og vokse opp i. Vi vil gjøre dette gjennom å skape en ny bo- og arbeidsmarkedsregion med å bygge hurtigtog mellom Steinkjer og Trondheim. Vi vil gjøre ny teknologi tilgjengelig for alle gjennom å legge til rette for utbygging av fiberbredbånd, og å sikre kompetente og motiverte lærere til å undervise i den videregående skolen i fylket.