For Venstre er alle mennesker likeverdige

Venstre ønsker å legge tingene til rette, slik at folk selv kan ta stilling og leve gode liv. For Venstre er alle mennesker likeverdige, men ingen er like. Derfor settes enkeltmennesket i sentrum — ikke grupper eller klasser, skriver Anne-Karin Kjeldset i Akers Avis Groruddalen 17. august 2011.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Anne-Karin Kjeldset

Anne-Karin Kjeldset

De siste ukene har vi vært et folk i sorg over de ufattbare, grusomme handlingene som ble påført Regjeringsbygningen og Utøya. Vi har grått i fellesskap og følt varmen ved å kunne stå sammen i sorgen over alle de unge, uskyldige ofrene.

Jens Stoltenberg har vært intet mindre enn fantastisk i denne tunge tiden, det samme har vår ordfører Fabian Stang. Med velvalgte, spontane uttrykk maktet de å gripe hele det norske folk.

Det er på det rene at ugjerningsmannen bak terrorhandlingen og massakrene var en etnisk norsk borger, drevet av et sterkt islamhat. Han ønsket av denne grunn å ramme arbeiderbevegelsen og sittende regjering.

Ugjerningene var et angrep på menneskeverdet, som er den dypeste begrunnelse for demokratiet, selve grunnlaget for vår sivilisasjon. Derfor valgte det norske folk forsoning, samhold og blomster framfor hevntanker. Det er all grunn til å føle stolthet over dette, og vi har da også fått behørig honnør blant annet fra utlandet.

Stoltenberg har uttrykt at vi må ta selvkritikk noen hver i tiden som kommer. Veie våre ord, være forsiktige for ikke å krenke eller såre, mener han nok. Jeg er hjertens enig på dette punktet. Likevel må vi ha mot til å ta virkeligheten innover oss, og ikke være naive.

Forleden ble jeg spurt hvorfor Norge beskrives som et «flerkulturelt samfunn». Jeg ble faktisk svar skyldig — husker det var Kristin Halvorsen som brukte begrepet første gang jeg hørte det. Jeg reagerer når jeg hører ordet brukt. Norge er et land med kristendemokratiske og liberale grunnverdier og tradisjoner, som vi må ta vare på og verne. Det var da også disse verdiene vi var vitne til i det vakre blomsterhavet de siste ukene, som for alltid har prentet seg inn i sinnene våre.

Det er en selvfølge at vi følger FN når det gjelder innvandring. Vi har i mange år vært helt avhengige av innvandringen på arbeidsmarkedet. At vi etter hvert har fått et «flerkulturelt fellesskap» er også riktig, og mye av kulturen er både spennende og lærerik. Det er ikke tvil om at Norge for lengst er blitt et mer mangfoldig land, og vi ønsker – de aller fleste av oss — å være inkluderende. Som en innvandrerkvinne sa i en debatt for en tid tilbake: «Slutt med å kalle oss innvandrere, vi har sluttet å vandre!» Nemlig, hun ønsket å være en del av det norske samfunnet, og det er her vi må løfte i flokk! Det skal være et Norge for hele folket, men da må vi slutte med å skjønnmale, og ikke være naive. Det er ingen fordel for integrering at det blir sammenstimling av fremmedkulturelle i små bydeler. Selvsagt går mye bra, og det er ikke menneskene det er noe i veien med, men utfordringene blir etter hvert formidable. Språkproblemene er store, noe som tilkjennegir seg så vel i skoler som i barnehager. dessverre.

Av pressen kan vi lese at Arbeiderpartiet «fosser fram» — på meningsmålingene. Nå bedriver man ikke valgkamp på stemningsbølger, etter alt vi har gjennomlevd sammen. Det er ikke demokratiet verdig. Det er kommunevalget som nå står i sentrum. Velgerne plikter å se an sine politikere etter hvor de står rent lokalpolitisk. Hos oss er det Grorud bydel det skal fokuseres på.

Jeg har hørt sagt at det ikke er noe galt med partiet Venstre, bortsett fra størrelsen! Dette må jo virkelig være et insitament til å stemme på dette partiet, hvis man ellers er enig i politikken. Ved siste kommunevalg var det ikke mange stemmer vi manglet for å komme inn i bydelsutvalget. Denne gangen håper jeg at folk tilfulle skjønner at vårt lille parti — i vårt lille land — virkelig har gjort en innsats og følgelig gjør en forskjell. Ingen kan vel være enig i alt et parti står for, men stemme for det som er viktigst for en.

Venstre ønsker å legge tingene til rette, slik at folk selv kan ta stilling og leve gode liv. For Venstre er alle mennesker likeverdige, men ingen er like. Derfor settes enkeltmennesket i sentrum — ikke grupper eller klasser. Vi ser frihet som en forutsetning for å ta ansvar for egne handlinger og hensyn til våre medmennesker.

Har du ikke vært velger på mange år, nå er tiden inne! Jeg er helt enig med Jack Grimsrud her, demokratiet funker bare hvis folk virkelig tar det på alvor — DIN STEMME TELLER!

Anne-Karin Kjeldset
Grorud Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**