Et liberalt blikk på Bodø

Venstres gruppeleder oppsummerer de siste fire år i lokalpolitikken.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Bodø Rådhus

Bodø Rådhus

Siden det moderne folkestyrets begynnelse på slutten 1800-tallet har Bodø Venstre hatt innvalgte folkevalgt i kommunestyret. Noen ganger har vi vært i posisjon, noen ganger i opposisjon. Noen ganger har vi vært mange, andre ganger få. Våre kvinner var blant de første til å bli valgt inn i kommunestyret — vår historie er rik, mangfoldig og stolt! Noen folkevalgte har sittet over flere perioder, andre har gitt seg etter en. Alltid har vi kjempet for liberale verdier, forsvart og utvidet demokratiet, fremmet dialogen, vært inkluderende, hatt stor tro på fremtiden og alltid har vi vært frie i våre ytringer — aldri har vi hatt økonomiske eller ideologiske bindinger mot noen særinteresser. En frihet som har gitt oss, og gir oss, frihet til å tenke og ytre verdier som ivaretar fellesskapets interesser over sterke særinteresser.

Min første periode som aktiv politiker i Bodø bystyre går mot sin ende. I snart fire år har Bodø Venstre aktivt deltatt i debatten i det offentlige rom og fra talerstolen i bystyresalen. Fra vårt ståsted som et lite opposisjonsparti har det vært langt mellom seirene i bystyresalen. Samtidig har det vært langt mellom tapene. I det totale bildet er de politiske partiene i bystyret veldig enige om utviklingen for byen vår, men noen betydningsfulle forskjeller er det. Jeg har mimret litt fra de siste 4 årene og vil trekke fram noen punkter der jeg vet at utviklingen og vedtakene ville vært annerledes om Venstre med sine liberale verdier hadde hatt en større representasjon og vært i posisjon — et mål vi har for den kommende perioden. Den største å mest grunnleggende forskjellen er at med Venstre ville man fått helt andre prosesser med en helt annen inkludering av interessenter fra starten av og ikke etter at vedtakene er gjort.

Kulturkvartalet.

Urbane Figurer - kulturkvartalet i Bodø

Dette ble en veldig rar prosess, og et rart utfall. Venstre kjempet hardt for at kvartal 100 og 105 skulle være tomtevalget, og heldigvis gikk AP på et nederlag her — men der stoppet også seirene. Venstre og Rødt kjempet lenge for et alternativ arkitektonisk uttrykk og et annet innhold (bl.a kino), men våre stemmer kom til kort. Venstre, Høyre og Frp kjempet for reduserte kostnadsrammer, men kom til kort — denne kampen er ikke over ennå.

Rønvikjordene
Venstre ønsker en grønn utvikling av Rønvikjordene. Det er ærlig å si at lokallaget ikke var fornøyd med det kompromisset fylkeslaget var med på — men gitt utgangspunktet oppnådde Venstre og SV mye i forhandlingene i fylkesrådet. Bodø Venstre er fornøyd med at fylkesmannen ikke har oppgitt sin innsigelse ennå. Vi tror det er viktig og mulig med en grønn utvikling av denne perlen i vår by og vil fortsatt kjempe for dette.

Flybasen

Jagerfly

Tidlig forstod Venstre at kampflyvalget ville gjøre det vanskelig å få en helsemessig forsvarlig utvikling i vår by om intet ble gjort. Vi tok derfor tidlig opp problemstilingen med støy utvikling. Upopulært, men nødvendig. Dermed kom planene om å flytte flystripen noen meter på banen, en god tanke, men tvilsomt at den endrer helseutfordringene om enbaseløsning blir resultatet. Venstre setter Folk Først, det betyr at i valget mellom arbeidsplasser og folkehelsen velger Venstre helsen til folk, men vi skal jobbe for å finne gode konstruktive løsninger som byen kan takle — for vi ønsker å være en flyby og vi ønsker luftforsvaret i vår by, men ikke for enhver pris! Og jeg er stolt over å tilhøre et parti som våger å ta de vanskelige debattene også.

Lille Hjertøy
Som eneste parti i bystyresalen jobbet Venstre hardt for å endre planene om å gjøre Lille Hjertøy om til et steinbrudd og tungindustriområde. Denne kampen er ikke over ennå, og om vi kommer i posisjon skal Lille Hjertøy ikke bli et tungindustriområde, men et bo- og rekreasjonsområde med økt tilgjengelighet til glede for byens borgere.

Saltstraumen
Kanskje den verste saken i denne perioden som kostet Bodø kommune over 10 millioner å komme utav. Dette var nåværende stortingsrepresentant Eirik Sivertsen (AP) store hjertebarn, å realisere sjøhusbygging i Knapplundsbukta og på Rippnes. Iherdig innsats fra miljøkameratene i bystyret og naturvernforbudet klarte man å få miljøvernministeren til å endre bystyrets flertallvedtak og hindre nedbygging i strandsonen på denne naturarven vi har i vårt nærmiljø. Den økonomiske prisen for politisk dårskap ble høy, og beklagelig at flertallet av kommunepolitikerne aldri selv evnet til å se verdien av denne naturskatten, selv ikke 7000 underskrifter hjalp!

Byrommene
Vi har en veldig uheldig utvikling i sentrum hvor sjøutsikten bygges ned. Dessverre tapte Venstre også kampen om kvartal 103, Rica hotellet like ved Hundholmen. Dette er en utvikling Venstre vil fortsette å jobbe mot. Byfortetting er en bra politikk, men da må man også evne til å bevare viktige siktlinjer og åpne rom til sjøen. Venstre ønsker heller ikke flere "Østre skolepark" komplekser, og selv om den kampen ble tapt skal vi jobbe for at ikke samme tabbe gjøres på meieri/ brannstasjon tomten slik posisjonen ønsker.

Friskhussentralen
Et eksempel på at langsiktig politisk jobbing nytter. Bodø Venstre har i årtider jobbet for realisering av friskhussentral og nærmiljøsentre for å forebygge å ivareta folkehelsen ved bruk av tverrfaglige helseteam. Dette har vi endelig fått realisert i Bodø, og Venstre skal jobbe for fortsatt utvikling av disse.

Frivillige organisasjoner.
Opposisjonen har en stor seier å vise til i denne perioden. Og det var når vi klarte å hindre Arbeiderpartiets ordfører kandidat Hild Marit Olsen korstog mot de frivillige organisasjonene i vår by som har et godt omsorgstilbud til rusavhengige. Som leder av helse- og sosialkomiteen jobbet hun fram og for å gjøre Natthjemmet, Junkerveien 49 og Kvinnehuset, tilbudene til Kirkens bymisjon og Frelsesarmen om til kommunal drift — ikke fordi tilbudet var dårlig eller brukerne misfornøyd, men fordi "det er et prinsipp at slike tilbud skal være offentlig driftet" sa Olsen i debatten. Heldigvis ble AP, SV og Rødt stående i et mindretall og tapte denne saken.

Det er hundrevis av andre saker som sikkert burde vært nevnt i denne sammenhengen, men etter min første periode er dette disse debattene og sakene som har gjort størst inntrykk. Jeg er glad for at Venstre med sine liberale tanker og holdninger er representert i Bodø Bystyre, jeg mener vår røst er svært viktig og vi utgjør en forskjell. Og jo mer tillitt vi får fra velgerne, jo større forskjell skal vi utgjøre.

Terje Cruickshank

Foto: Pryd Studio AS

Godt Valg.

Terje Cruickshank
Gruppeleder og toppkandidat for Bodø Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**