Sammen for sykehuset

Norge var overmodent for en sykehusreform for mange år siden. Venstre stemte likevel mot den reformen som ble innført, hovedsakelig fordi den svekket den folkevalgte kontrollen sterkt. Lokalpolitikeres mulighet til formell innflytelse i Vestre Viken er nå nærmest ikke-eksisterende. Ringerike og Buskerud Venstre vil i fellesskap med flere andre partier likevel utøve påvirkning via uformelle kanaler og nettverk der vi ser det som viktig for våre innbyggere.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Medisin, helse, sykehus, lege

Foto: Microsoft

Vi vil ha et lokalsykehus med høy faglig standard. Da må Ringerike sykehus ikke vingeklippes for kompetanse.

Vi skal også derfor være glad for at to viktige funksjoner (føde- og akuttberedskap) er fredet i flere år. Disse avdelingene bidrar til å sikre generell kompetanse på sykehuset .

Forslag til nedleggelse av andre områder er ikke kommet frem (ennå). Likevel er sykehuset pålagt å spare hele 30 millioner. Beløpet er urealistisk uansett hvilke interne endringer som gjøres. Det betyr imidlertid ikke at politikere, innbyggere og ansatte nærmest på autopilot bør avvise enhver tanke om interne endringer som fremlegges. Tvert i mot kan vi kanskje hilse enkelte av dem velkommen. Å avvise alt uten tilstrekkelig belegg kan bygge vei for ribbing av funksjoner sykehuset har høy kompetanse på. Det er det vil vi unngå.

I det siste er det foreslått en mulig innsparing ved etablering av pasienthotell og "samme dags innleggelse". Man skal ikke avvise at dette kan være tiltak både pasienter og budsjett kan ha glede av. Vi er kjent med at flere sykehus tilbyr dette til pasienter som har mottatt tilbudet med stor tilfredshet.

Pasienter på våre anerkjente kreftavdelinger vil vi spare for store endringer. Denne pasientgruppen er spesielt sårbar og tilbringer mye tid på sykehus. Det er godt å møte kyndig pleie av faste, kjente ansikter. Med den kompetansen og det gode omdømme disse avdelingene har bør det kanskje vurderes å utvide opptaksområdet? Vi merker oss at Vestre Viken i styrereferat 27de juni påpeker ledig bygningsmessig kapasitet i Bærum og Ringerike som bør nyttes inntil nytt sykehus i Drammen er ferdig. Og det blir ikke i morgen.

Vi skal likevel ikke glemme at vi er i en privilegert situasjon både med hensyn til landet vi bor i, Ringerikes beliggenhet og den korte avstanden vi har til spesialsykehus. Vi ønsker oss den aller beste medisinske hjelpen når vi er alvorlig syke. Kan vi få den på lokalsykehuset vårt ønsker vi det.

For styret i Ringerike Venstre:

Ole R.Mælingen,
Mary Gravdal,
Olav Relling,
Helge Stiksrud,
Marianne Wethal

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**